Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Σε λειτουργία το πρώτο πρόγραμμα με τη χορήγηση υποκατάστατων στις φυλακές Πάτρας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ξεκίνησε σήμερα το πρόγραμμα με τη χορήγηση μεθαδόνης στους εννέα πρώτους εξαρτημένους κρατούμενους.

Με την λειτουργία του πρώτου ολοκληρωμένου προγράμματος αντιμετώπισης των εξαρτήσεων με τη χορήγηση υποκαταστάτων του ΟΚΑΝΑ στο Κατάστημα Κράτησης Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα επιχειρεί το υπουργείο Δικαιοσύνης να κάνει πράξη «τη φιλοσοφία του πρόσφατου νόμου για τις εξαρτησιογόνες ουσίες, σύμφωνα με τον οποίο η έμφαση μεταχείρισης των τοξικομανών δίδεται στη θεραπεία τους και όχι στον μακροχρόνιο έγκλεισμό τους».

Μετά την υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χαράλαμπου Αθανασίου και της συναρμόδια υφυπουργού Υγείας ξεκίνησε σήμερα 1η Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα με τη χορήγηση μεθαδόνης στους εννέα πρώτους εξαρτημένους από οπιοειδή κρατούμενους, οι οποίοι έχουν ήδη υποβληθεί στον προβλεπόμενο τοξικολογικό έλεγχο και στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε σε δηλώσεις του ότι «Η συγκεκριμένη μονάδα είναι η πρώτη που δημιουργείται στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας» και συμπλήρωσε:

«Η Ελλάδα συναντά τις πιο προηγμένες χώρες της Ε.Ε. που διαθέτουν προγράμματα υποκατάστασης στις φυλακές και εναρμονίζεται με τις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα αυτό»

Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι: «Στην πλήρη ανάπτυξή του το πρόγραμμα θα μπορεί να παρέχει υπηρεσίες θεραπείας σε 150 κρατούμενους. Το πρόγραμμα θα παρέχει βιοψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις στα μέλη του, καθώς, εκτός από εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, στελεχώνεται από 2 ψυχολόγους και 1 κοινωνικό λειτουργό.

Η θεραπευτική μονάδα ανταποκρίνεται σε πραγματικές ανάγκες στον πληθυσμό των κρατουμένων, καθώς περίπου 4.000 κρατούμενοι των ελληνικών φυλακών είναι παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι χρήστες.»

Στον άμεσο προγραμματισμό των δύο Υπουργείων και του ΟΚΑΝΑ είναι και η έναρξη λειτουργίας αντίστοιχης μονάδας στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Μαρίνος Σκανδάμης δήλωσε: «Αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα ενυλώνει τη φιλοσοφία του πρόσφατου νόμου για τις εξαρτησιογόνες ουσίες, σύμφωνα με τον οποίο η έμφαση μεταχείρισης των τοξικομανών δίδεται στη θεραπεία τους και όχι στον μακροχρόνιο έγκλεισμό τους. Εκ μέρους του Υπουργείου μας ευχαριστούμε τον ΟΚΑΝΑ για την πρωτόγνωρη αυτή προσπάθεια και ελπίζουμε να οδηγήσει σε σημαντικά αποτελέσματα, που θα αξιοποιηθούν προς όφελος των κρατουμένων και στα υπόλοιπα καταστήματα κράτησης της χώρας».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.