Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Χρόνια λαρυγγίτιδα: τι να προσέξετε

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η λαρυγγίτιδα είναι η φλεγμονή των φωνητικών χορδών και χαρακτηρίζεται οξεία όταν διαρκεί μέχρι 7 ημέρες και χρόνια όταν διαρκεί για περισσότερο από 3 εβδομάδες.

Η χρόνια λαρυγγίτιδα οφείλεται συνήθως στο κάπνισμα και στη κακή χρήση της φωνής, ενώ έχουν κατηγορηθεί η κατανάλωση αλκοόλ, η χρόνια εισπνοή χημικών (π.χ στον επαγγελματικό χώρο), η χρόνια αναπνοή από το στόμα λόγω φραγμένης μύτης, ο συνεχής ερεθισμός του λάρυγγα από εκκρίσεις της μύτης (ρινοκολπίτιδα) αλλά και η παλινδρόμηση των περιεχομένων του στομαχιού. Πρόσφατα μάλιστα έχει αποδειχθεί πως υπάρχει και αλλεργική χρόνια λαρυγγίτιδα.

Στη χρόνια λαρυγγίτιδα, ο λάρυγγας έχει συνεχώς φλεγμονή και ο ασθενής έχει βραχνάδα

Η χρόνια λαρυγγίτιδα εμφανίζεται με μόνιμη βραχνάδα, η φωνή γίνεται πιο βαθιά και «άγρια», με αίσθημα ξηρότητας στο λαιμό και κάποιες φορές και με βήχα.

Η χρόνια λαρυγγίτιδα πρέπει να παρακολουθείται τακτικά από τον Ωτορινολαρυγγολόγο γιατί με την πάροδο των ετών μπορεί να εκδηλωθεί καρκίνος στις φωνητικές χορδές.

Ο πιο συχνός Μύθος

«Δεν έχω τίποτα, η φωνή μου ήταν πάντα βραχνή, δεν είναι επειδή καπνίζω/πίνω/φωνάζω».

Η Αλήθεια

Η φωνή σας μπορεί να ήταν και παλαιότερα κάπως τραχιά αλλά αν κανείς καπνίζει, πίνει, φωνάζει πολύ, είναι παχύσαρκος, έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, χρόνια βουλωμένη μύτη ή έχει έστω και έναν από αυτούς και άλλους παράγοντες που προκαλούν χρόνια λαρυγγίτιδα, πρέπει να ελεγχθεί από ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο. Η χρόνια λαρυγγίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε δυσάρεστες καταστάσεις, ειδικά αν κανείς συνεχίζει να καπνίζει.

Κάπνισμα, αλκοόλ, παχυσαρκία και κακή χρήση φωνής είναι τα κύρια αίτια χρόνιας λαρυγγίτιδας

Τι να κάνετε

• Ζητήστε βοήθεια για να κόψτε το κάπνισμα και το αλκοόλ

• Μιλήστε λιγότερο, σιγανότερα και χωρίς ένταση λόγω θυμού ή άγχους

• Προσέξτε τα φάρμακα που παίρνετε, μπορεί να προκαλούν ξηρότητα στο λάρυγγα

• Μην «καθαρίζετε» συχνά και με δύναμη το λαιμό σας

• Ελέγξτε αν πάσχετε από παλινδρόμηση, από αλλεργίες ή από ρινοκολπίτιδα

• Αν η δουλειά σας απαιτεί να μιλάτε πολύ (δάσκαλοι, καθηγητές, πωλητές, υπάλληλοι υποδοχής, τραγουδιστές, εκφωνητές) ή δυνατά (εργασία σε χώρο με θόρυβο) βρείτε τρόπο να μειώσετε την κόπωση των χορδών σας, ακόμα και αλλάζοντας δουλειά

• Πίνετε αρκετό νερό.

Ελαττώστε τους παράγοντες που προκαλούν τη χρόνια λαρυγγίτιδα αν θέλετε να γίνετε καλά

Τι να μην κάνετε

Μην αποφεύγετε την εξέταση των φωνητικών σας χορδών, ειδικά αν η βραχνάδα διαρκεί πάνω από 7 μέρες. Μη βρίσκετε δικαιολογίες, ειδικά αν καπνίζετε. Η έγκαιρη εξέταση από ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο μπορεί να αποβεί σωτήρια.

Τι κάνουμε εμείς

Με ειδικό ενδοσκοπικό λαρυγγοσκόπιο δείχνουμε στον ασθενή τον λάρυγγά του σε σύγκριση με φυσιολογικό λάρυγγα. Εξηγούμε τη στρατηγική θεραπείας, δηλαδή την αποφυγή των παραγόντων που προκαλούν τη λαρυγγίτιδα, την αναγκαία «οικονομία φωνής» και τη χορήγηση κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής. Παρακολουθούμε την πρόοδο της θεραπείας και αν δεν υποχωρήσει το πρόβλημα, είναι απαραίτητη η βιοψία για τον αποκλεισμό της κακοήθειας.

Η ενδοσκόπηση του λάρυγγα είναι η πιο ακριβής εξέταση για τη διάγωση της χρόνιας λαρυγγίτιδας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.