Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Τραύματα και ξένα σώματα ακουστικού πόρου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το σωληνάκι που ενώνει το έξω αυτί με το τύμπανο, ονομάζεται ακουστικός πόρος. Καλύπτεται από λεπτή επιδερμίδα που τραυματίζεται πολύ εύκολα, ακόμα και από την μπατονέτα με άκρη από βαμβάκι.

Φυσικά κάποιοι πιο …θαρραλέοι χρησιμοποιούν και άλλα αντικείμενα για να ξύσουν ή να καθαρίσουν το αυτί τους, όπως οδοντογλυφίδες, καρφίτσες, στυλό ή το μικρό δάκτυλό τους. Καμιά φορά μάλιστα, κάποιο αντικείμενο που έβαλε ο ασθενής στο αυτί του μένει εκεί και μολύνει την περιοχή, όπως κομμάτι από ωτοασπίδα ή το πίσω μέρος ενός στυλό. Αυτό το ξένο σώμα στο αυτί πιέζει το δέρμα και είναι ιδιαίτερα επώδυνο.

Οι άνθρωποι είμαστε πολύ …ευρηματικοί στα αντικείμενα που βάζουμε στο αυτί μας!

Πρωταθλητές …στα ξένα σώματα είναι φυσικά τα μικρά παιδιά που συχνά βάζουν οτιδήποτε μπορούν να χωρέσουν στο αυτί τους. Τα παιδιά μπορεί να βάλουν στο αυτί τους διάφορα αντικείμενα όπως χάντρες, ξηρά φασόλια, κομμάτια μολυβιού, γομολάστιχες, πλαστελίνη ή άμμο από τη παραλία.

Το τραύμα του αυτιού συνοδεύεται από αιμορραγία που τρομάζει τον ασθενή, από πόνο και πρήξιμο, ενώ η μόλυνση που ακολουθεί, προκαλεί μπούκωμα και μείωση της ακοής. Άλλοι ασθενείς αναφέρουν ζαλάδα και ήχους στο αυτί, ενώ συχνά μπορεί και να φαίνεται το ξένο σώμα σε κάποιον άλλον που θα κοιτάξει. Όμως το ξένο σώμα στο αυτί ενός παιδιού που ακόμα δεν μιλάει θα το καταλάβει ο γονιός μόνον όταν μολυνθεί και το αυτί αρχίσει να τρέχει πύον.

Κλασικό σύμπτωμα ξένου σώματος στο παιδικό αυτί είναι το να τρέχει δύσοσμο πύον

Ο πιο συχνός Μύθος

«Έβαλα κάτι στο αυτί μου και τρέχει αίμα, πρέπει να έκανα μεγάλη ζημιά» ή «έμεινε ένα μικρό αντικείμενο μέσα στο αυτί μου, φοβάμαι μην πάει πιο βαθιά και δεν βγαίνει!»

Η Αλήθεια

Αίμα που τρέχει από το αυτί είναι σχεδόν πάντα λόγω κάποιου μικρού, δερματικού τραυματισμού από αντικείμενο που έβαλε το άτομο στο αυτί του. Όσον αφορά το ξένο σώμα που σφηνώθηκε στο αυτί, αφού χώρεσε να μπει, θα χωρέσει και να βγει. Και στις 2 περιπτώσεις όμως πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως ένα έμπειρο Ωτορινολαρυγγολόγο. Γιατί αν το αυτί μολυνθεί, το αυτί θα πρηστεί και θα αναγκαστείτε να …κάνετε παρέα με το ξένο σώμα μέχρι να ανοίξει ο πόρος και να μπορέσει να βγει.

Μερικές φορές, η αφαίρεση ξένου σώματος αυτιού σε παιδιά γίνεται με μέθη, διότι το παιδί είναι πολύ ανήσυχο και κουνιέται

Τι να μην κάνετε
  • ΜΗΝ βάζετε τίποτε μέσα στο αυτί σας, αν σας τρώει, ξύστε το απέξω! Αν σας τρώει για καιρό, πρέπει να σας εξετάσει Ωτορινολαρυγγολόγος, υπάρχει κάποιο πρόβλημα
  • Αν έχετε μικρό παιδί, μην αφήνετε μικροσκοπικά αντικείμενα στο χώρο, διότι εκτός από το να το βάλει στο αυτί του, ακόμα χειρότερα, μπορεί να τα καταπιεί!
  • Αν σφηνώσει κάποιο αντικείμενο στο αυτί, μην προσπαθήστε να το βγάλετε μόνοι σας, μπορεί να μείνει τμήμα του μέσα, ενώ σίγουρα θα τραυματίσετε το αυτί
  • Ποτέ μη χτυπάτε το κεφάλι για …πέσει κάτι που σφήνωσε στο αυτί, ειδικά στα παιδιά!
  • Μετά από έναν τραυματισμό του αυτιού, μη φυσάτε τη μύτη και μη βρέχετε το τραυματισμένο αυτί.

Τι να κάνετε

Αν τραυματίσετε με οποιονδήποτε τρόπο το αυτί σας ή αν σφηνώσει κάποιο ξένο σώμα στον πόρο, μην πανικοβληθείτε και μην κάνετε κάτι που θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Και οι 2 περιπτώσεις, πρέπει να αντιμετωπιστούν από ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο και μόνον.

Τι κάνουμε εμείς

Κάθε τραύμα του ακουστικού πόρου αντιμετωπίζετε με τοπική περιποίηση, καθαρισμό και ειδική φαρμακευτική αγωγή. Τα ξένα σώματα αφαιρούνται υπό όραση με μικροσκόπιο, με ειδικά μικρο-εργαλεία που μόνο ο ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος έχει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.