Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Τα κορίτσια του Αφγανιστάν που ζουν σαν αγόρια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Γιατί οι γυναίκες της χώρας αυτής μισούν που δεν γεννήθηκαν άντρες.

Στο μουσουλμανικό κόσμο, όπου οι γυναίκες στερούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα -από το διαζύγιο μέχρι τις άδειες οδήγησης, δεν υπάρχει προστασία από την κακοποίηση ή τα εγκλήματα τιμής- δεν υπάρχει χειρότερο μέρος για μια γυναίκα από το Αφγανιστάν .

Τα Ηνωμένα Έθνη, και το Ίδρυμα Thompson Reuters έχουν κατατάξει το Αφγανιστάν ως το χειρότερο μέρος στον κόσμο για να ζει μια γυναίκα. Το μέσο προσδόκιμο ζωής για μια γυναίκα είναι τα 44 χρόνια οπότε δεν αποτελεί έκπληξη που τα κορίτσια εκεί δεν θέλουν να είναι κορίτσια.

Στο νέο της βιβλίο «The Underground Girl of Kabul: In Search of a Hidden Resistance in Afghanistan», η δημοσιογράφος Jenny Nordberg διερευνά το ελάχιστα γνωστό φαινόμενο των bacha posh - τα κορίτσια ή τις γυναίκες που ζουν ως άντρες.

«Πολλοί Αφγανοί μπορούν να θυμηθούν πράγματι έναν πρώην γείτονα, έναν συγγενή, έναν συνάδελφο ή κάποιον στην οικογένειάς τους με μια κόρη που μεγαλώνει σαν αγόρι», γράφει η συγγραφέας

Από τη στιγμή που έκλεισε τα 6, η Mehran ζει ως αγόρι. Η νεότερη από τα τέσσερα παιδιά, η Mehran γεννήθηκε από έναν αναλφάβητο πατέρα και τη δεύτερη σύζυγό του, μια μορφωμένη πολιτικό που ονομάζεται Azita, όπως γράφει ο Nordberg.

Η Mehran δίπλα σε δυο κορίτσια


Η μητέρα της Mehran ξέρει καλύτερα από τον καθένα τους κινδύνους του να είσαι κορίτσι στη χώρα αυτή. Οι γονείς της την έστειλαν στο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ, και παρόλο που τελικά εξελέγη στο κοινοβούλιο της χώρας ο πατέρας της την ανάγκασε να παντρευτεί έναν ξάδελφό της που την κακοποιούσε διαρκώς.

Στο Αφγανιστάν, οι ίδιες οι γυναίκες προτιμούν να αυτοκτονήσουν παρά να υποφέρουν τη σωματική κακοποίηση στα χέρια των συζύγων τους: κατά τις πρώτες ημέρες του γάμου της, η Azita προχώρησε σε απόπειρα αυτοκτονίας με υπερβολική δόση φαρμάκων, και εξακολουθούν να υπάρχουν μέρες που το σκέφτεται διαρκώς. «Ίσως κάποια μέρα να τελειώσει αυτή η ηλίθια ζωή», εξομολογήθηκε στην Nordberg.

Η Zehra είναι πιο ευτυχισμένη ως αγόρι


Εδώ, ένας άντρας μπορεί να βιάσει τη γυναίκα του ελεύθερα. Τα παιδιά είναι στην αποκλειστική ιδιοκτησία του συζύγου, ο οποίος μπορεί να χωρίσει τη σύζυγό του, ανά πάσα στιγμή - αλλά δεν μπορεί εκείνη να τον αφήσει. Και όταν μια γυναίκα γεννά ένα κοριτσάκι, υπάρχουν συνήθως δάκρυα…

Στο Αφγανιστάν, ο μοναδικός σκοπός μιας γυναίκας είναι να φέρει στη ζωή γιους. Και σε μια χώρα όπου 9 εκατομμύρια ενήλικες είναι αναλφάβητοι, ακόμα πιστεύεται ότι μια γυναίκα μπορεί να γεννήσει γιο, αν το ευχηθεί με μεγάλη δύναμη!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.