Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Επτά τρόποι για να βελτιώσετε το IQ σας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ενισχύστε τον εγκέφαλό σας με τη βούλα της επιστήμης.

Ο Δείκτης Νοημοσύνης (Intelligence Quotient, IQ) είναι ο δείκτης ο οποίος μετρά προσεγγιστικά την ευφυΐα ενός ατόμου σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

«Το IQ κάθε ατόμου μετράται με διάφορες μεθόδους, οι οποίες περιλαμβάνουν συνήθως τεστ με ερωτήσεις ή διαδικασίες με καθορισμένα αντικείμενα. Παρά τις διαφορές στον σχεδιασμό τους, αυτά τα τεστ μετρούν γενικά την ίδια μορφή ευφυΐας, κυρίως την λογική και επαγωγική σκέψη και όχι και τη φαντασία, την αποφασιστικότητα, τη συναισθηματική νοημοσύνη κ.τ.λ. που θα έδιναν πιο συνολικά την εικόνα ευφυΐας κάποιου» αναφέρει η Wikipedia.

Αν θέλετε να μάθετε κι εσείς μερικές επιστημονικά αποδεδειγμένες τεχνικές για κάθε ημέρα της εβδομάδας που θα ενισχύσουν το δείκτη νοημοσύνης σας… συνεχίστε να διαβάζετε.

Σύμφωνα με το βρετανικό Menshealth, κορυφαίοι ψυχολόγοι προτείνουν τις παρακάτω μεθόδους ενίσχυσης της ευφυΐας σε καθημερινή βάση:

Δευτέρα: παίξτε παιχνίδια

Η ρευστή νοημοσύνη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε κάθε τεστ IQ και σχετίζεται με τη μνήμη εργασίας. Η Susanne Jäggi από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν χρησιμοποίησε για τις ανάγκες της μελέτης της Dual N-Back παιχνίδια, κατά τα οποία ο παίκτης καλείται να θυμάται μια σειρά από γεωμετρικά σχήματα και ήχους, για να ενισχύσει τη ρευστή νοημοσύνη.

Η ίδια βρήκε ότι 25 λεπτά την ημέρα αυξάνουν το IQ κατά 4 βαθμούς.

Τρίτη: πάρτε συμπληρώματα

Πέντε γραμμάρια κρεατίνης την ημέρα μπορούν να σας «χαρίσουν» μέχρι και 15 επιπλέον βαθμούς μέσα σε διάστημα έξι εβδομάδων.

Ερευνητές χορήγησαν αυτή τη δόση κρεατίνης σε εθελοντές, εξετάζοντας παράλληλα την ικανότητά τους να εντοπίζουν ποια σημεία έλειπαν από κάποια μοτίβα πλέγματος.

«Η κρεατίνη έδινε σημαντική ώθηση στη “δύναμη” του εγκεφάλου, αυξάνοντας τα επίπεδα ενέργειας που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους υπολογισμούς» σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης Caroline Rae.

Τετάρτη : δοκιμάστε τα κοινωνικά παιχνίδια

Αν θέλετε να βελτιώσετε τη δύναμη του εγκεφάλου σας, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε ένα παλιό, κλασικό επιτραπέζιο παιχνίδι: το Scrabble.

«Οι δραστηριότητες που περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων καθώς και κοινωνική αλληλεπίδραση είναι ιδανικές επιλογές αν σκοπεύετε να ενισχύσετε το δείκτη ευφυΐας σας» υποστηρίζει η σύμβουλος ψυχολογίας της MENSA, Maria Leitner.

Πέμπτη: ηλεκτρονικά παιχνίδια

Μια πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο του Rochester στις ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στα first-person video games και στην ενισχυμένη οπτική αντίληψη στον «πραγματικό κόσμο», που αποτελεί κρίσιμο δομικό στοιχείο για το δείκτη ευφυΐας.

«Η ικανότητα να λαμβάνει κανείς οπτικά ερεθίσματα με ταχύτητα και ακρίβεια είναι ανεκτίμητη όταν μετρά κανείς το IQ» ανέφερε η κλινική ψυχολόγος Dr Anita Abrams.

Ίσως λοιπόν το Call of Duty να μην είναι και τόσο κακό τελικά…

Παρασκευή: ρίξτε το στη γυμναστική

Χάστε βάρος και ανεβείτε στο διάδρομο… αν θέλετε να γίνετε πιο έξυπνοι. Σύμφωνα με ερευνητές από τη Σουηδία, η καρδιαγγειακή υγεία μπορεί να αυξήσει τη λεκτική νοημοσύνη κατά 50%. «Η αυξημένη καρδιαγγειακή υγεία σχετίζεται με καλύτερα γνωστικά αποτελέσματα. Αντίθετα, η μυϊκή ενδυνάμωση είχε ασθενή επίδραση στην ευφυΐα» υποστηρίζει η Maria Aberg, που ηγήθηκε της μελέτης.

Σάββατο: κάντε πρακτικά τεστ

Κάνοντας μερικά τεστ IQ μπορείτε να αυξήσετε το βαθμό ευφυΐας σας έως και κατά δύο μονάδες. Πρόκειται για μια αποδεδειγμένη τεχνική, η οποία σας «εξοπλίζει» με την ικανότητα να κατανοείτε το επόμενο τεστ. «Αν το διάλειμμα είναι μικρό –για παράδειγμα μερικές ώρες- οι εξεταζόμενοι είναι πιο πιθανό να ανακαλούν τις στρατηγικές που αποδείχθηκαν πιο επιτυχημένες» ανέφερε ο καθηγητής ψυχολογίας Alan S. Kaufman.

Κυριακή: ρίξτε το στη χορτοφαγία

Όσοι τρώτε πολύ κρέας θα απογοητευτείτε με αυτό το στάδιο, ωστόσο ίσως αποδειχτεί καλό όχι μόνο για την ευφυΐα σας αλλά και για την υγεία σας.

«Διάφορες μελέτες έχουν συνδέσει το υψηλότερο IQ με τη χορτοφαγική διατροφή» είπε ακόμη η Leitner. «Τόσο ο τρόπος ζωής, όσο και οι διατροφικές επιλογές των χορτοφάγων σχετίζονται με ισχυρή διανοητική λειτουργία και βραδύτερη γνωστική εξασθένηση» πρόσθεσε.

Μια αλλαγή στη διατροφή θα μπορούσε να «αναζωογονήσει» έως και κατά 10 χρόνια την ηλικία του IQ σας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.