Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Οι πελαργοί φόρεσαν... δαχτυλίδια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μην πετάτε σπάγκους γιατί μπλέκονται οι νεοσσοί, συμβουλεύει επιστήμονας - Δείτε φωτογραφίες.

Στη δεύτερη εθνική απογραφή λευκού πελαργού συμμετείχε ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, που πέρασε σε μικρούς πελαργούς δαχτυλίδια.

Το πρόγραμμα δακτυλιώσεων νεοσσών λευκού πελαργού (Ciconia ciconia) υλοποιείται μέσω της -ενταγμένης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ)- πράξης, με τίτλο «Προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας».

Τα δακτυλίδια πέρασε σε 99 συνολικά νεοσσούς από 35 φωλιές πελαργών η Εύα Στετς, μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και συνεργάτης του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών, η οποία καθοδήγησε και εκπαίδευσε το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης.

Παράλληλα, καταγράφηκαν σε όλη την περιοχή 303 φωλιές, από τις οποίες οι 263 είναι ενεργές, με σκοπό την παρακολούθηση των τάσεων του πληθυσμού του πελαργού, μέσω της παρατήρησης και καταγραφής των ενεργών φωλιών και των ζευγαριών.





Ωστόσο, σημαντικό πρόβλημα για την προστασία του πελαργού, αποτελεί η ανεξέλεγκτη απόθεση σκουπιδιών και κυρίως πλαστικών σακούλων και σπάγκων σε βιοτόπους του.

«Όταν οι πελαργοί φτάνουν στις φωλιές τους, στα μέσα Μαρτίου, αρχίζουν να φέρνουν διάφορα υλικά, να ζευγαρώνουν και να κλωσσάνε τα αβγά τους. Όμως, επειδή ο πελαργός δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα επικίνδυνα για τους νεοσσούς υλικά, πολλές φορές φέρνει σακούλες και μικρά κομμάτια σπάγκων στους οποίους μπλέκονται τα νεαρά πουλάκια, όταν μπουσουλάνε, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πετάξουν και να πεθαίνουν» διευκρινίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων κ.Στετς, συμβουλεύοντας όσους βρίσκουν σπάγκους σε μέρη που συχνάζουν οι πελαργοί, να τους συλλέγουν και να τους πετάνε μακριά.





(Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.