Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Υποχρεώνουν γιατρούς να καλύψουν τις ανάγκες άλλων νοσοκομείων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι αναφέρει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Περικλής Νταβλούρος.

Με άρθρο παρέμβασή του ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών, Περικλής Νταβλούρος θίγει το ζήτημα της ανεπάρκειας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, του ιατρικού προσωπικού περιφερειακών καρδιολογικών κλινικών.

Όπως επισημαίνει ο κ. Νταβλούρος στο thebest.gr, η 6η ΥΠΕ για να αντιμετωπίσει το ζήτημα, υποχρεώνει γιατρούς από νοσοκομεία της Πάτρας να μετακινηθούν σε περιφερειακά νοσηλευτικά ιδρύματα για να καλυφθεί το κενό, «χωρίς φυσικά να λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες αυτής της πρακτικής».

Αναλυτικά ο κ. Νταβλούρος αναφέρει:

«Υπάρχει και φιλότιμο. Αλήθεια υπάρχει;
Τα πέντε τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο περιφερειακές καρδιολογικές κλινικές (Πύργος, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Μεσολόγγι, Σπάρτη), να αδυνατούν να καλύψουν τις εφημεριακές τους ανάγκες τους καλοκαιρινούς μήνες προφανώς λόγω αδειών του προσωπικού τους και ενίοτε λόγω εκτάκτων περιστατικών ασθένειας του προσωπικού. Η λογικοφανής, εύκολη και “ανώδυνη” λύση για την περιφερειακή διοίκηση (6η ΥΠΕ), είναι κάθε χρόνο η μετακίνηση ιατρών από άλλα νοσοκομεία κυρίως της Πάτρας (ΠΓΝΠ Αγ. Ανδρέας), για την κάλυψη αυτών των αναγκών. Χωρίς φυσικά να λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες αυτής της πρακτικής και οι επιπτώσεις στη λειτουργία μιας μεγάλης κλινικής που καλύπτει ουσιαστικά τις πληθυσμιακές ανάγκες των ανωτέρω μικρών περιφερικών κλινικών.

Η καρδιολογική κλινική του ΠΓΝΠ αποτελεί τον νοσηλευτικό και εκπαιδευτικό πυλώνα της περιοχής μας, με 9 ειδικευμένους-εξειδικευμένους καρδιολόγους, οι οποίοι στη διάρκεια του έτους επιτελούν βαρύ κλινικό, εκπαιδευτικό, αλλά και ερευνητικό έργο που προβάλλει διεθνώς τη χώρα. Καλύπτει σε 24ωρη βάση 7 ημέρες την εβδομάδα όλη την περιφέρεια για το ενδεχόμενο επείγουσας αγγειοπλαστικής σε έμφραγμα, πραγματοποιεί τουλάχιστο 3 έως 4 χιλιάδες εξειδικευμένες επεμβάσεις (στεφανιαία, αρρυθμιολογία, βαλβίδες) κατ’ έτος, λειτουργεί οκτώ εξειδικευμένα εξωτερικά ιατρεία, νοσηλεύει τεράστιο όγκο ασθενών σε κλινική και μονάδα εμφραγμάτων και παρότι εφημερεύει ανά δεύτερη ημέρα, ουσιαστικά δέχεται διακομιδές βαρέων περιστατικών από τα περιφερικά νοσοκομεία καθημερινά. Όπως προαναφέρθηκε το προσωπικό της (πανεπιστημιακοί και ιατροί ΕΣΥ), είναι εξειδικευμένο στο σύνολό του και απαραίτητο για την ορθή και ασφαλή επιτέλεση των παραπάνω δραστηριοτήτων. Στο τέλος μιας ακαδημαϊκής χρονιάς όπου όλο το προσωπικό συμμετέχει σε εκπαίδευση φοιτητών, μετεκπαιδευτικά μαθήματα, εκπαίδευση ειδικευομένων, εκπαίδευση καρδιολόγων από άλλα νοσοκομεία, αλλά και υψηλού επιπέδου έρευνα, αποκαμωμένο από ένα τεράστιο κλινικό έργο, δικαιούται να προγραμματίσει μια ελάχιστη άδεια (10 εργάσιμες ημέρες), μη έχοντας ουσιαστικά άλλη άδεια για όλο το έτος. Άδεια προγραμματισμένη από τον μήνα Μάιο με ασφαλή και νοικοκυρεμένη διευθέτηση των προαναφερθέντων δραστηριοτήτων.

Η 6η ΥΠΕ με αψυχολόγητες και χωρίς καμία λογική ενέργειες της τελευταίας στιγμής, υποχρεώνει τους ιατρούς της καρδιολογικής κλινικής του ΠΓΝΠ να καλύψουν και τις ανάγκες των περιφερικών νοσοκομείων τους καλοκαιρινούς μήνες, δυναμιτίζοντας τα προγράμματα δραστηριοτήτων, εφημεριών, αλλά και αδειών της μεγαλύτερης καρδιολογικής κλινικής της περιφέρειας. Αδυνατεί να συντονιστεί με το ΥΥ ώστε να εξασφαλιστούν επικουρικοί ιατροί εκεί όπου υπάρχουν πραγματικές ανάγκες, ενώ γνωρίζει το πρόβλημα διαχρονικά. Η λύση αυτή δεν τινάζει στον αέρα την τεταρτοβάθμια καρδιολογική φροντίδα της περιφέρειάς μας, μόνο και μόνο γιατί οι ιατροί της καρδιολογικής κλινικής του ΠΓΝΠ έχουν υψηλό αίσθημα ευθύνης για το έργο που επιτελούν και τελικά έχουν φιλότιμο. Η 6η ΥΠΕ έχει;».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.