Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Φαρμακοποιοί: Δεν πέρασε η απεργία για την Πέμπτη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι πρόεδροι των φαρμακευτικών συλλόγων δεν υιοθέτησαν την πρόταση του Προέδρου του ΠΦΣ, Κυριάκου Θεοδοσιάδη, για 24ωρη απεργία την Πέμπτη και ζήτησαν συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, προκειμένου να υπάρξει συζήτηση για τη λειτουργία του φαρμακείου.

Οι φαρμακοποιοί αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για αιφνιδιαστικές κινητοποιήσεις και θα θέσουν στην κυβέρνηση σειρά αιτημάτων που έχουν σχέση με την βελτίωση της οικονομικής και θεσμικής λειτουργίας του φαρμακείου, που χτυπήθηκε βάναυσα την τελευταία τετραετία.

Η συγκέντρωση των προέδρων όλης της χώρας κατήγγειλε τις κυβερνητικές αποφάσεις που αφορούν τα μέτρα σε βάρος των φαρμακείων και έδωσε διορία μέχρι την έναρξη εφαρμογής της υπουργικής απόφασης σχετικά με την μείωση του ποσοστού κέρδους για την ικανοποίηση των αιτημάτων του κλάδου.

Οι πρόεδροι και οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας εξέφρασαν σοβαρούς προβληματισμούς για τα συνεχιζόμενα πλήγματα κατά των φαρμακείων.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θεοδοσιάδης δήλωσε πως:

«Μετά την θεσμική και οικονομική κατάσταση στην οποία έχουνε περιέλθει τα φαρμακεία, εξαιτίας των μνημονιακών μέτρων και των υπερβολών που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, δεχθήκαμε ένα ακόμη πλήγμα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας στο πλαίσιο των μνημονιακών προσαρμογών και επιλογών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι 40 εκατομμύρια ευρώ αφαιρούνται από το εισόδημα των Ελλήνων φαρμακοποιών και χαρίζονται στις φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες σε αντίθετη περίπτωση θα κατέβαλαν αυτά τα χρήματα στον ΕΟΠΥΥ.

Από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Βορίδης ο ασφαλισμένος δεν πρόκειται να έχει το παραμικρό όφελος. Δεν θα αντιληφθεί την παραμικρή ελάφρυνση στην τσέπη του. Οι φαρμακοποιοί δεν είναι διατεθειμένοι να παίξουν τον ρόλο της Ιφιγένειας, να θυσιασθούν προκειμένου να εξασφαλισθεί μία ακόμη δόση.

Εξετάζουμε μέτρα αντίδρασης και απαιτούμε από την Κυβέρνηση να νομοθετήσει επιτέλους μέτρα που θα βελτιώσουν και την οικονομική και τη θεσμική λειτουργία του φαρμακείου, η οποία εντέλει είναι προς όφελος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και του ελληνικού λαού που στηρίζεται στο φαρμακείο στα χωριά και τις μικρές πόλεις»

Την σύσκεψη άνοιξε ο Κυριάκος Θεοδοσιάδης, ο οποίος έκανε αναφορά στα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση για το θέμα του ποσοστού κέρδους με τον υπουργό κ. Βορίδη.

Στη συνέχεια διατύπωσε σειρά μέτρων για την στήριξη των φαρμακείων όπως :

Να υπάρξει συνεργασία των νομικών του ΠΦΣ και της ΟΣΦΕ για τη νομοθέτηση υποχρεωτικής έκπτωσης της φαρμακευτικής βιομηχανίας προς τις φαρμακαποθήκες με την υποχρέωση αυτή να καταλήγει στα φαρμακεία.

Να αναδειχθεί το πάγιο αίτημα για οριστική λύση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων από το 2010, που ξεπερνούν τα 90 εκατομμύρια ευρώ. Να υποβληθούν μηνύσεις κατά των υπευθύνων της καθυστέρησης.

Να θεσμοθετηθεί υπερωριακή αμοιβή για τις αργίες και τις διανυκτερεύσεις των φαρμακείων.

Να οριστεί ωράριο λειτουργίας φαρμακείων έως 48 ώρες την εβδομάδα (ανώτατο ώριο, όπως συμβαίνει σε άλλα κράτη της Ε.Ε.) Και υποχρέωση πρόσληψης φαρμακοποιού για τη λειτουργία πέραν των 48 ωρών.

Να νομοθετηθεί:

α) Το πλαίσιο ηλεκτρονικών πωλήσεων μέσω των φαρμακείων, με φορέα πιστοποίησης τον ΠΦΣ.

β) Κίνητρα συστεγάσεων και συνενώσεων φαρμακείων.

γ) Το rebate να υπολογίζεται ανάλογα με τον αριθμό των συστεγασμένων φαρμακείων.

δ) Να οριστούν νέες τιμές για τις φαρμακοτεχνικές εργασίες (παρασκευή φαρμάκων κ.τ.λ.)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.