Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Όταν η κακοσμία του στόματος γίνεται ο χειρότερος ''εχθρός’’!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η κακοσμία του στόματος απασχολεί πολλούς ανθρώπους και συχνά επηρεάζει την κοινωνική ζωή τους. Ποια είναι όμως τα συμπτώματα και πως αντιμετωπίζονται;

Η κακοσμία είναι η δυσάρεστη αναπνοή που προέρχεται από την στοματική κοιλότητα. Οι πιο συχνές αιτίες βρίσκονται στη στοματική κοιλότητα αλλά υπάρχουν και πολλές εξωστοματικές πηγές κακοσμίας.
Στο 85%-95% των περιπτώσεων η κακοσμία προέρχεται από το στοματικό περιβάλλον και οι υπεύθυνοι παράγοντες είναι τα μικρόβια που φυσιολογικά υπάρχουν στο στόμα. Τα υπολείμματα των τροφών καθώς και η ποιότητα και η ποσότητα του σάλιου. Συγκεκριμένα η κακή στοματική υγιεινή, τερηδονισμένα δόντια, νοσήματα των ουλών(ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, ελκονεκρωτικη ουλίτιδα),προσθετικές εργασίες (κακότεχνες γέφυρες-οδοντοστοιχίες)που δεν καθαρίζονται, υπολείμματα τροφών στη ράχη της γλώσσας, ελκωσεις του στόματος, λοιμώξεις του στόματος, μειωμένη ποσότητα σάλιου και το υπερβολικό κάπνισμα αποτελούν τις κυριότερες αιτίες δυσοσμίας του στόματος.
Άλλα αίτια κακοσμίας του στόματος είναι τα συστηματικά νοσηματα, φαρμακα, τροφές αλλά και ιδιοπαθείς και ψυχογενείς παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε δυσάρεστη οσμή από το στόμα.

Για να αντιμετωπίσουμε την κακοσμία συμβουλευόμαστε αρχικά τον οδοντίατρο μας που προσδιορίζει τα ακριβή αίτια. Εάν τα αίτια είναι τοπικά τότε οι βασικές αρχές είναι: σχολαστική στοματική υγιεινή, θεραπεία των νοσημάτων των ούλων, συστηματικό βούρτσισμα της ράχης της γλώσσας με ειδικά ξέστρα, τοπική εφαρμογή σκευασμάτων που απελευθερώνουν οξυγόνο, συστηματική χορήγηση αντιβιοτικών που επιδρούν στα gram-αρνητικά βακτήρια εφόσον κριθεί απαραίτητο από τον ειδικό στοματολόγο»

Εάν η κακοσμία δεν προέρχεται από την στοματική κοιλότητα, τότε ο ασθενής παραπέμπεται σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων (ωτορινολαρυγγολογο,γαστρεντερολογο,πνευμονολογο κλπ).


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.