Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Τι κάνουμε όταν το παιδί δεν θέλει να πάει στο γιατρό;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μήπως η επίσκεψη στο γιατρό ή στον οδοντίατρο είναι για εσάς ένας μικρός εφιάλτης; Αν ναι, καιρός να χαράξετε νέο... στρατηγικό πλάνο, ώστε το παιδί σας σιγά, σιγά να αποδεχτεί τη διαδικασία και να πάψει να αντιδρά.

Όπως εξηγούν στο βιβλίο τους Mini Methods or Madness (Μικρές μέθοδοι ή απόλυτη τρέλα, εκδ. Peterson) οι συγγραφείς Janie και Roger Peterson για να κάνουμε την επίσκεψη στο γιατρό πιο ανώδυνη για το παιδί, καλό είναι να μην το βομβαρδίσουμε με λεπτομέρειες για τη διαδικασία που θα ακολουθήσει, γιατί αυτό ενδέχεται να στρεσάρει το παιδί και πέρα από άγχος να του δημιουργήσει ένταση και φοβίες.

Σημαντικό είναι να μην δείχνουμε και οι ίδιοι αγχωμένοι, γιατί αυτό θα περάσει στο παιδί. Έτσι, κάνουμε ότι μπορούμε για να εισπράξει πως είναι μια συνηθισμένη βόλτα που κάνουμε μαζί, χωρίς να τους δημιουργούμε υπερένταση.

Καλό είναι να φτάσουμε λίγο νωρίτερα στο ραντεβού μας, ώστε το παιδί να έχει λίγη ώρα για να νιώσει άνετα στο νέο περιβάλλον. Όταν μας δεχτεί ο παιδίατρος καλό είναι να μην ξεκινήσει αμέσως η εξέταση, αλλά να γίνει πρώτα μια μικρή συζήτηση με το γιατρό ώστε πρώτα να νιώσει άνετα μαζί του.

Αυτό, βέβαια, δεν εξασφαλίζει πως το μικρό μας δεν θα βάλει τα κλάματα κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Αν αυτό συμβεί, καλό είναι να εξηγήσουμε στο παιδί πως όταν εκείνο κλαίει ο κανόνας του ιατρείου λέει ότι οι γονείς πρέπει να βγουν έξω. Αν πιστεύουμε πως είναι σε φάση να το αντέξει, βγαίνουμε για λίγο έξω αφήνοντάς το μόνο με το γιατρό για λίγα λεπτά και επιστρέφοντας το επιβραβεύουμε για την άψογη συμπεριφορά του. Αυτή η ενθάρρυνση του δημιουργεί αυτοπεποίθηση και σιγά, σιγά το βοηθά να ξεπεράσει το φόβο του.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.