Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Υπ. Εργασίας για πορεία 'Περπατώ-Διεκδικώ με τους Τυφλούς'

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η καθιερωμένη Πορεία «Περπατώ - Διεκδικώ με τους Τυφλούς» είναι μια πρωτοποριακή ανθρωπιστική και φιλάνθρωπη εκδήλωση, η οποία αγκαλιάζεται από την Κυβέρνηση και από το λαό μας με ιδιαίτερη αγάπη και ενδιαφέρον, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, κηρύσσοντας την έναρξη της Πορείας «Περπατώ – Διεκδικώ με τους Τυφλούς».

Το ενδιαφέρον αυτό, σημείωσε, εκδηλώνεται με την αθρόα συμμετοχή των πολιτών στην πορεία, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην επιτυχία των στόχων αυτής της εκδήλωσης.

Η σημερινή πορεία «Περπατώ – Διεκδικώ με τους Τυφλούς» έχει ως στόχο να διανύσουμε όλοι μαζί μια σύντομη διαδρομή και να δώσουμε το μήνυμα ότι ο καθένας ξεχωριστά, αλλά και ως κοινωνία γενικότερα, είμαστε στο πλευρό των συνανθρώπων μας με οπτική αναπηρία, μέσα από τη συλλογή χρημάτων για κάλυψη ορισμένων αναγκών τους, τόνισε η κ. Αιμιλιανίδου. Ταυτόχρονα, όμως, κυρίως στοχεύουμε στη συνειδητοποίηση του χρέους όλων μας για πολύπλευρη συμπαράσταση της πολιτείας και της κοινωνίας γενικότερα στην ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο, την εκπαίδευσή τους, την επαγγελματική τους αποκατάσταση και γενικά την ευημερία τους, είπε.
Παρά τα οικονομικά προβλήματα, που είναι γνωστό ότι η Πολιτεία αντιμετωπίζει στις μέρες μας, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο πλαίσιο της πολιτικής του για κοινωνική προστασία και κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες, εξακολουθεί να παρέχει μια σειρά από κοινωνικές παροχές και κοινωνικές υπηρεσίες στα τυφλά άτομα, συμπλήρωσε.

Αφού μετέφερε τις θερμές ευχές του Προέδρου της Δημοκρατίας για κάθε επιτυχία στην ανθρωπιστική αυτή εκδήλωση, καθώς λόγω άλλων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, η Υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι η καθιέρωση της Πορείας, η οποία έχει γίνει θεσμός, συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση του λαού μας σε θέματα κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης.

“Τα ανθρωπιστικά και αλτρουιστικά αισθήματα των πεζοπόρων που συμμετέχουν στην πορεία καταδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο το υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευαισθησίας του λαού μας, για το οποίο δικαιούμαστε πραγματικά να νιώθουμε περήφανοι”, τόνισε.


Χαιρετισμός και από τον Υπουργό Υγείας

Οι εκδηλώσεις με τη μορφή της συμμετοχής των πολιτών δίνουν τη δυνατότητα ευαισθητοποίησής τους μέσω ενεργού, άμεσης και προσωπικής προσφοράς, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής σε χαιρετισμό του στην έναρξη της πορείας «Περπατώ - Διεκδικώ με τους Τυφλούς».

“Για να επιτευχθούν στόχοι, να δημιουργηθούν πλαίσια οργανωμένης προσφοράς και να υιοθετηθούν νέες στάσεις και συμπεριφορές σε σχέση με τα άτομα με αναπηρίες, θα πρέπει η συμμετοχή όλων μας να είναι ενεργός και διεκδικητική”, σημείωσε.

Η πολιτεία από την πλευρά της, πρόσθεσε ο κ. Πατσαλής, μέσα στη γενικότερη πολιτική σφαιρικής αντιμετώπισης των προβλημάτων των αναπήρων και με βάση τις δεσμεύσεις που απορρέουν μέσα από την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υιοθετήσει θεσμικό πλαίσιο δημιουργίας κεντρικού φορέα αντιμετώπισης αυτών των θεμάτων. Αυτό έχει δώσει τη δυνατότητα συλλογής στοιχείων, απαραίτητων για τον μελλοντικό προγραμματισμό του κράτους και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προσπάθεια ενημέρωσης των συνανθρώπων μας για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.

Επεσήμανε, ταυτόχρονα, ότι υλοποιείται ήδη το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία 2013-2015, μέσα στο πλαίσιο της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες.

“Το Υπουργείο Υγείας από την πλευρά του”, είπε, “διοργανώνει προγράμματα δημόσιας υγείας με στόχο την πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση. Υπάρχουν για παραδειγμα, προγράμματα ενημέρωσης και πρόληψης για ιατρικά ζητήματα, όπως ο διαβήτης, με στόχο την βραδεία εξέλιξη και ελαχιστοποίηση των παρενεργειών του”.

Ανέφερε περαιτέρω ότι η προσφορά, παράλληλα, ψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλα τα οφθαλμολογικά τμήματα των νοσοκομείων μας, έχει σαν στόχο την ελαχιστοποίηση των μονίμων και μη αναστρέψιμων βλαβών στους οφθαλμούς.
Τέλος, συνεχάρη τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ευημερίας Τυφλών για την τεράστια και πολυδιάστατη προσφορά του, τονίζοντας ότι η αθρόα συμμετοχή σε αυτού του είδους τις εκδηλώσεις δημιουργεί αναμφίβολα, αισθήματα ελπίδας, προσδοκίας και αισιοδοξίας σε όλους μας.

Eκδήλωση και στη Λεμεσό

Η εκδήλωση "Περπατώ - Διεκδικώ με τους Τυφλούς" αποτελεί μια εκδήλωση διεκδίκησης και διαμαρτυρίας, για την ανάγκη μιας ισότιμης κοινωνίας που θα περιλαμβάνει και τους Κύπριους πολίτες με αναπηρία, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών, Χριστάκης Νικολαϊδης.

Χαιρετίζοντας το πρωί την εκδήλωση που οργανώθηκε στη Λεμεσό και η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Βουλής, ο κ.Νικολαϊδης ανέφερε πως "σε μια κοινή πορεία, μαζί με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ευημερίας Τυφλών, τις τοπικές κοινωνίες, τους Δήμους αλλά και τους ίδιους τους πολίτες, είμαστε αισιόδοξοι ότι πολύ σύντομα θα φτάσουμε σε επιθυμητά αποτελέσματα ώστε οι κύπριοι πολίτες με αναπηρία να νιώθουν να είναι ισότιμοι, σε μια κοινωνία προσβάσιμη και ασφαλή για όλους τους πολίτες".

Την εκδήλωση χαιρέτισε επίσης ο Δήμαρχος Λεμεσού, Ανδρέας Χρίστου, ο οποίος συνεχάρη την οργάνωση "η οποία αδιάλειπτα και χωρίς οποιονδήποτε εφησυχασμό, με συνέπεια στηρίζει τα δικαιώματα αυτής της ομάδας των συμπολιτών μας".

Εξέφρασε, τέλος, την πλήρη συμπαράσταση του Δήμου Λεμεσού αλλά και την πρόθεσή του για μορφή συνεργασίας και υποστήριξης.
Εξάλλου, ο Δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών, Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε ότι όλοι πρέπει, μέσα από κοινούς αγώνες, να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον και δεν πρέπει να αποδεχθούμε την πολιτική και τη φιλοσοφία της ευημερίας των αριθμών και της δυστυχίας των ανθρώπων.

"Πρέπει να αλλάξουμε ρότα και χρειάζεται όλοι μαζί να στηρίξουμε ένα κοινό μέτωπο αντίστασης και διεκδίκησης καλύτερων ημερών για τη χώρα μας, γι αυτό και ο αγώνας των τυφλών είναι και δικός μας αγώνας", συμπλήρωσε.
Η πορεία στη Λεμεσό ξεκίνησε από την Επαρχιακή Διοίκηση και κατέληξε στο Δημόσιο κήπο της πόλης, ενώ κατά τη διάρκεια της παιάνιζε η Φιλαρμονική του Δήμου Λεμεσού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.