Κυριακή 27 Απριλίου 2014

«Έφυγε» ο μυθικός Βουγιαντίν Μπόσκοφ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε ηλικία 82 ετών έφυγε από τη ζωή ο Βουγιαντίν Μπόσκοφ, ένας προπονητής με τεράστια καριέρα ο οποίος μένει στην ιστορία ως ο αρχιτέκτονας της φανταστικής Σαμπντόρια της περιόδου 1986-1992.



Στο πένθος βυθίστηκε το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο το οποίο θρηνεί για το θάνατο του Βουγιαντίν Μπόσκοφ, ενός από τους μεγάλους δασκάλους του αθλήματος.

Γεννημένος στις 16 Μαΐου 1931, στο Μπρέγκετς, περιοχή του… Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας τότε, αγωνίστηκε ως ποδοσφαιριστής σε Βοϊβοντίνα, Σαμπντόρια και Γιουνγκ Μπόις.

Πολλά χρόνια αργότερα ως τεχνικός της ιταλικής ομάδας έγραψε ιστορία δημιουργώντας ένα σύνολο που σάρωσε τους τίτλους κι έφτασε μια ανάσα από την κατάκτηση του πρώτου –πειραματικού- Champions League το 1992. Εκείνη τη χρονιά αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό στη φάση των ομίλων (0-0 στο ΟΑΚΑ, 1-1 στη Γένοβα) και τελικά ηττήθηκε 1-0 από την Μπαρτσελόνα στον τελικό του «Γουέμπλεϊ».

Δύο χρόνια νωρίτερα είχε οδηγήσει τη Σαμπντόρια στο μοναδικό ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας της, το Κύπελλο Κυπελλούχων, χάρη στην επικράτηση με σκορ 2-0 κόντρα στην Άντερλεχτ, ενώ την προηγούμενη σεζόν έφτασε τον τελικό της ίδιας διοργάνωσης χάνοντας ξανά από την Μπαρτσελόνα (2-0).

Υπό τις οδηγίες του Μπόσκοφ η ιταλική ομάδα με μεγάλα αστέρια τους Βιάλι, Λομπάρντο, Παλιούκα, Βιέρκοβουντ, Κάτανετς, Μαντσίνι και άλλους, κατέκτησε το πρωτάθλημα Ιταλίας (1991), το Κύπελλο (1988, 1989) και το Σούπερ Καπ του 1991.

Ο πρώτος του τίτλος είχε έρθει το 1975, όταν με την Ντεν Χάαγκ πήρε το Κύπελλο Ολλανδίας, ενώ ως τεχνικός της Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε το νταμπλ στην Ισπανία το 1980 και το Κύπελλο του 1982.

Ο Μπόσκοφ είχε προβλήματα υγείας εδώ και αρκετό καιρό και τελικά άφησε την τελευταία του πνοή στο Νόβι Σαντ, στην πόλη όπου ζούσε, 15 χιλιόμετρα από τη γενέτειρά του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.