Κυριακή 27 Απριλίου 2014

ΚΕΠΑ: «Ανάπηρο» κράτος ταλαιπωρεί AμεA

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στα χέρια του εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας βρίσκονται οι μηνυτήριες αναφορές δύο συνανθρώπων μας με αναπηρίες, που, όπως καταγγέλλουν, έπεσαν κι αυτοί -όπως πολλοί άλλοι- θύματα αναλγησίας και ταλαιπωρίας από τις επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι δύο ανάπηροι, ύστερα από αναμονή τεσσάρων μηνών, προσήλθαν στα γραφεία του ΠΕΔΥ προκειμένου να εξεταστούν, οπότε και διαπίστωσαν ότι η αρμόδια επιτροπή δεν θα συνεδρίαζε λόγω μη προσέλευσης του γιατρού και των μελών της από τη Θεσσαλονίκη. Οπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του νομαρχιακού συλλόγου ΑμεΑ, Μάκης Κρομύδας, δύο επιτροπές των ΚΕΠΑ ακυρώθηκαν, ενώ 40 ανάπηροι περίμεναν να εξεταστούν απ' αυτές.

Στην πρώτη περίπτωση ο ανάπηρος κατέθεσε τα χαρτιά του, για να περάσει από επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2012 και κλήθηκε τελικά έναν χρόνο αργότερα, σε μια περίοδο που συνέπεσε με τις απεργίες των γιατρών του πρώην ΕΟΠΥΥ. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ενημερώθηκε ότι θα περάσει τελικά από επιτροπή στις 26 Μαρτίου και η σύζυγός του κατέβαλε το ποσό των 100 ευρώ σε ασθενοφόρο ιδιωτικής κλινικής για τη μεταφορά του στο ΠΕΔΥ. Ομως, τελικά, ενημερώθηκε ότι ο πρόεδρος του ΚΕΠΑ για την 4η Υγειονομική Περιφέρεια -σ” αυτήν εντάσσεται η Καβάλα- ο οποίος είναι από τη Θεσσαλονίκη, δεν προσήλθε.

Στη δεύτερη περίπτωση άλλος ανάπηρος χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει ειδικά διαμορφωμένο ταξί ΑμεΑ, καταβάλλοντας 40 ευρώ και να περιμένει τρεις ώρες πάνω στο αναπηρικό του καροτσάκι, χωρίς να περάσει ούτε αυτός τελικά από την επιτροπή. «Η οικονομική και όχι μόνο επιβάρυνση για τα ΑμεΑ, προκειμένου να περάσουν από την επιτροπή είναι τεράστια και πρέπει επιτέλους η κατάσταση να τελειώσει», αναφέρεται χαρακτηριστικά στις καταγγελίες που βρίσκονται ήδη στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.