Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Γιατί δεν πιάνει πάντα ο θετικός τρόπος σκέψης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η επιτυχία δε συνοδεύεται από την ευτυχία, αλλά το αντίθετο.

Ο θετικός τρόπος σκέψης μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα και να αντιμετωπίζουμε τη ζωή με καλύτερη προοπτική. Κάποιες φορές, όταν σκεφτόμαστε θετικά μπορούμε όντως να επιφέρουμε θετικές αλλαγές στη ζωή μας.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την προσωπική και επαγγελματική επιτυχία, η θετική αντιμετώπιση των πραγμάτων έχει αποκτήσει ολοένα και περισσότερους «οπαδούς» τις τελευταίες δεκαετίες. Βιβλία όπως τα «The Secret» και «The Law of Attraction» έχουν πουλήσει πολλές εκατοντάδες αντίτυπα, γράφει η Meghan Blalock στο .stylecaster.com. Η κεντρική τους ιδέα συνοψίζεται γύρω από το εξής: Αν σκέφτεσαι θετικά και εστιάζεις την ενέργειά σου σε αυτά που θέλεις να συμβούν στη ζωή σου, θα τα καταφέρεις.

Φυσικά, όλα αυτά ακούγονται πολύ ωραία και ενδιαφέρονται, όμως σύμφωνα με μια έρευνα… ισχύει το ακριβώς αντίθετο.

Το 2002 δύο Γερμανοί κοινωνικοί ψυχολόγοι ζήτησαν από μια ομάδα 83 αποφοίτων να τους πουν αν είχαν ή δημιουργούσαν θετικές σκέψεις, εικόνες ή φαντασιώσεις σχετικά με τη μετάβασή τους από τη φοιτητική στην επαγγελματική ζωή και το ξεκίνημά τους στην αγορά εργασίας.

Δύο χρόνια μετά, επανήλθαν για να διαπιστώσουν τι είχαν καταφέρει στην πραγματικότητα.

Απ’ ό,τι αποδείχτηκε εκείνοι που έκαναν περισσότερες θετικές σκέψεις και όνειρα έκαναν αίτηση σε λιγότερες θέσεις εργασίας, κατά συνέπεια έλαβαν λιγότερες προσφορές και κέρδιζαν λιγότερα χρήματα.

Γιατί ο θετικός τρόπος σκέψης δεν πιάνει

Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι απλός: ο θετικός τρόπος σκέψης παρακωλύει το άτομο από το να αναλάβει στην πραγματικότητα δράση.

«Το βιβλίο ‘The Law of Attraction’ έκανε τέτοια επιτυχία γιατί κάνει τους αναγνώστες να αισθάνονται ότι η επιτυχία και η ευημερία βρίσκονται μόλις ένα βήμα μακριά» ανέφερε στο StyleCaster η ψυχολόγος και συγγραφέας Caroline Adams Miller.

«Όταν επιβεβαιώνεις τον εαυτό σου και του επαναλαμβάνεις συνεχώς τη φράση: ‘Είμαι νικητής! Είμαι ο καλύτερος! Τα πήγα περίφημα’, αυτό στην πραγματικότητα μπορεί να σου κάνει μεγαλύτερο κακό, απ’ ό,τι καλό. Θα τροφοδοτήσει μόνο μια αρνητική πεποίθηση για τον εαυτό σου, γιατί κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να έρθει η επιτυχία που θέλεις» πρόσθεσε.

Στην πραγματικότητα, αν θέλετε να έχετε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε θα πρέπει κάποια στιγμή να πείτε και «όχι» στον εαυτό σας, συνέχισε η ίδια.

Ξεπερνώντας τα εμπόδια

«Στο τέλος της ημέρας όλοι μας κάνουμε ένα μικρό απολογισμό για τα πράγματα που είμαστε περήφανοι ότι πετύχαμε, είτε το συνειδητοποιούμε, είτε όχι. Αυτό που έχει βρεθεί είναι ότι τα πράγματα που μας προσφέρουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση είναι όσα κάνουμε εκτός της ‘ζώνης άνεσής μας’. Είναι αυτά για τα οποία έχουμε καταβάλλει κάποια προσπάθεια, όπως για παράδειγμα το να αποκτήσουμε μια καινούρια δεξιότητα» είπε ακόμη.

Τι σημαίνει αυτό: Το πιο πιθανό είναι να ταλαιπωρηθείτε λιγάκι για τα πράγματα που τελικά θα σας φέρουν την ευτυχία και την επιτυχία, καθώς επίσης και συναισθήματα υπερηφάνειας για τη ζωή και τις πράξεις σας. Γιατί; «Διότι, προκειμένου να πετύχετε πραγματικά κάτι θετικό», λέει η Miller, «θα πρέπει να σπάσετε αυτούς τους φραγμούς που ορίζουν τη ζώνη άνεσής σας, και αυτό μπορεί να είναι μια αρκετά αρνητική και δυσάρεστη εμπειρία».

Πώς μπορεί κανείς να επιτύχει θετικά αποτελέσματα

«Δε γινόμαστε χαρούμενοι επειδή είμαστε επιτυχημένοι, αλλά γινόμαστε επιτυχημένοι επειδή είμαστε χαρούμενοι πρώτα» συνεχίζει η ψυχολόγος.

Σύμφωνα με έρευνα αμερικανών ψυχολόγων του 2005, οι άνθρωποι που είναι ευτυχισμένοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν επιτυχία και να βιώσουν θετικές εμπειρίες στη ζωή τους.

Τι σημαίνει αυτό: Οι άνθρωποι που γνωρίζουν τι είναι αυτό που τους κάνει ευτυχείς, έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι επιτυχείς. Έτσι, μάλλον το «κλειδί της επιτυχίας» κρύβεται για τον καθένα στην απάντηση που δίνει στην εξής ερώτηση: «Τι είναι αυτό που με κάνει χαρούμενο κι ευτυχισμένο;».

Η ευτυχία δε σχετίζεται με τα υλικά αγαθά

Ένα πράγμα που φαίνεται να παρερμηνεύουν πολλοί είναι η σχέση ανάμεσα στην επιτυχία και τα υλικά αγαθά.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα χρήματα και τα υλικά αγαθά δε φέρνουν την ευτυχία, καταλήγει η Miller και τονίζει: «Οι πιο ευτυχείς είναι ευγνώμονες, αλτρουιστές και έχουν φίλους –όλα αυτά δεν αγοράζονται με τα χρήματα. Αν κανείς δοκιμάσει να διατηρήσει μια πιο αλτρουιστική στάση ζωής και να βελτιώσει τις σχέσεις του με τους άλλους, η ευτυχία θα προκύψει ως υποπροϊόν αυτών των ενεργειών».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.