Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Η μεγαλύτερη πόλη φάντασμα του κόσμου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Όταν πριν από 20 χρόνια ανακαλύφθηκαν πλούσια κοιτάσματα άνθρακα στην πόλη Όρντος της Εσωτερικής Μογγολίας, αυτόνομη επαρχία της βόρειας Κίνας, σημειώθηκε μια πραγματική «έκρηξη» στην αγορά ακινήτων.


Τότε όλοι πίστευαν ότι με θεμέλιο την εξορυκτική δραστηριότητα θα δημιουργούταν μια πόλη του ενός εκατομμυρίου κατοίκων. Οι προβλέψεις απέτυχαν παταγωδώς, καθώς αυτή τη στιγμή την πόλη κατοικούν μόλις 20.000 άνθρωποι.

Πλέον, από «Ντουμπάι της Κίνας» η Όρντος είναι ευρέως γνωστή ως «Πόλη Φάντασμα». Τις λιμουζίνες των δισεκατομμυριούχων νέας κοπής διαδέχθηκαν ολόκληροι δρόμοι άδειοι, με κατοικίες στα μπετά και κενά κτίρια.

Παρότι το κατά κεφαλήν εισόδημα της περιοχής είναι υψηλότερο του Πεκίνου, πολλοί από τους εναπομείναντες κατοίκους προσπαθούν απεγνωσμένα να την εγκαταλείψουν.

Ο Ντάρμον Ρίχτερ, συντάκτης του The Bohemian Blog ταξίδεψε στην πόλη τον προηγούμενο χρόνο. Περιγράφει το νεόδμητο αεροδρόμιο Eerduosi στο οποίο δεσπόζει ένας φουτουριστικός τερματικός σταθμός με εντυπωσιακά σιντριβάνια και κρεμαστούς κήπους, μοδάτες καφετέριες και ανελκυστήρες με υποδαπέδιο φωτισμό που λαμπυρίζουν σε πράσινες και μπλε αποχρώσεις.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν επιβάτες.

Μη βιώσιμες επενδύσεις

Η πόλη περιήλθε στην κατάσταση αυτή εξαιτίας του μη βιώσιμου οικονομικού μοντέλου που επιλέχθηκε. «Οι προθεσμίες δεν τηρήθηκαν, τα δάνεια δεν εξοφλήθηκαν και οι επενδυτές εγκατέλειψαν πολλά έργα υπό κατασκευή, αφήνοντας ανολοκλήρωτους ολόκληρους δρόμους και κτήρια. Το γελοιωδώς υψηλό κόστος διαμονής στην πόλη-πρότυπο απέτρεψε πολλούς δυνητικούς κατοίκους και τα έτοιμα διαμερίσματα ήταν αδύνατο να πωληθούν».

Από την άλλη πλευρά, ο κλάδος του άνθρακα δέχτηκε ισχυρές πιέσεις. Η μείωση της ζήτησης, αλλά και οι φθηνότερες εισαγωγές ορυκτών είχε ως συνέπεια τη διακοπή της λειτουργίας ενός στα πέντε ανθρακωρυχεία το 2013.

Ορισμένοι όπως ο Σονγκ Τινγκ και ο Άνταμ Σμιθ, δημιουργοί του ντοκιμαντέρ «The Land of Many Palaces», πιστεύουν ότι ένα μαγικό χέρι θα ρυθμίσει ξανά τις τύχες της πόλης προς την ευκταία κατεύθυνση.

Μέχρι τότε, η πόλη Όρντος θα παρουσιάζει ενδιαφέρον μόνο για όσους κυνηγούν φαντάσματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.