Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Φαγητό στο χώρο εργασίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κάντε το σωστά.

Η σύγχρονη εργασιακή καθημερινότητα έχει τα τελευταία χρόνια επιβάλλει και διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής και διατροφής, με κύριο χαρακτηριστικό τα μεγάλα χρονικά διαστήματα μεταξύ των γευμάτων και την κατανάλωση ενός μόνο γεύματος στο σπίτι τις απογευματινές ή και βραδινές ώρες.

Παράλληλα, για πολλούς το φαγητό στο γραφείο είναι ταυτισμένο με μια τυρόπιτα ή κάποια σφολιάτα, με κάποιο delivery τύπου σουβλάκι, με fast food κ.λ.π.

Άμεση συνέπεια είναι να φορτώνουμε τον οργανισμό μας με περιττές θερμίδες, κακό - κορεσμένο λίπος και αλάτι.

Παράλληλα, τα άτακτα ή καθόλου γεύματα στη δουλειά έχουν συσχετιστεί με σημαντικά μειωμένη απόδοση στο χώρο εργασίας καθώς επίσης και με αύξηση της κατανάλωσης φαγητού κατά τις ώρες που βρισκόμαστε στο σπίτι, το πολυακουσμένο πλέον «τσιμπολόγημα», και την απώλεια ελέγχου της κατανάλωσης τροφής. Κι αυτό καθώς επιστρέφοντας από τη δουλειά χωρίς να έχετε καταναλώσει κάποιο γεύμα, είναι απολύτως λογικό ένας κουρασμένος οργανισμός, μη έχοντας καλύψει τις ανάγκες του σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά να αναζητά τροφή. Η αναζήτηση αυτή συνοδεύεται από γρήγορη κατανάλωση του γεύματος, σε όποια ποσότητα και αν σερβίρεται. Παράλληλα, όταν θα πεινάσει κανείς δεν θα μπορέσει να ελέγξει εύκολα τις τροφές που καταναλώνει. Πόσο εύκολα μπορεί να αντισταθεί σε μία μεγάλη σοκολάτα που υπάρχει στο ψυγείο, όταν είναι νηστικός όλη την υπόλοιπη ημέρα;

Για το λόγο αυτό απαιτείται καλός προγραμματισμός κάθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Είναι σημαντικό κάθε εργαζόμενος/η να προγραμματίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το φαγητό του και στη δουλειά. Προς την κατεύθυνση αυτή απαιτείται να καταναλώνει αρκετά ενδιάμεσα μικρογεύματα στη δουλειά. Δεν χρειάζεται να φτάσετε στο σπίτι το απόγευμα για να έχετε το πρώτο σας γεύμα.

Ένα σημαντικό ερώτημα που δημιουργείται είναι το εξής: « τι μπορώ να φάω στη δουλειά;» Η απάντηση είναι απλή: Προσπαθήστε να έχετε κατά το δυνατόν πιο υγιεινές επιλογές. Το σημαντικότερο είναι να υπάρχει φαγητό στο γραφείο και να μην μένει ο οργανισμός πολλές ώρες νηστικός. Θα πρέπει όμως να προσέξουμε, ώστε αυτό το γεύμα να είναι κατά το δυνατό πιο ελεγχόμενο. Προς την κατεύθυνση αυτή:


Τρώτε πάντα ένα καλό πρωινό στο σπίτι
Έχετε μικρά και συχνά γεύματα αλλά υγιεινά (όπως φρούτα, μπάρες δημητριακών, ελαφρύ σάντουιτς με ζαμπόν γαλοπούλας και τυρί, γιαούρτια)
Αποφύγετε1. Σφολιάτες που σας δίνουν πολλές θερμίδες και λιπαρά
2. Σάντουιτς με σως και μαγιονέζες
3. Γλυκά που περιέχουν λιπαρά όπως σοκολάτες, κρουασάν, donuts
4. Γεμιστά τυροκούλουρα
5. Σνακς όπως μπισκότα
6. Ροφήματα καφέ τύπου fredoccino


Αντί αυτών προτιμάτε1. Φρούτα
2. Γιαούρτι (1 –2 % λιπαρά)
3. Τοστ ή σάντουιτς (με τυρί και γαλοπούλα)
4. Κριτσίνια ή κουλούρι Θεσσαλονίκης με τρίγωνα τυράκια ή τυρί τοστ
5. 1 κομμάτι σπιτική πίτα
6. 1 κομμάτι σπιτικό κέικ
7. Τυρόπιτα κουρού αντί για σφολιάτα
8. Αραβική πίτα (τυρί, γαλοπούλα, λαχανικά)


Προσπαθείτε να παίρνετε το κυρίως γεύμα από το σπίτι
Αν είστε από αυτούς που θέλετε να παραγγέλνετε κάντε πιο υγιεινές επιλογές όπως1. Σαλάτες με κοτόπουλο ή τόνο (όπου αντί για σως βάζετε λάδι και λεμόνι ή ξύδι ή μπαλσάμικο)
2. Καλαμάκια κοτόπουλο με σαλάτα και αλάδωτες πίτες
3. Σουβλάκι με αλάδωτη πίτα και καλαμάκι πάντα συνοδευόμενο με 1 σαλάτα
4. Ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα αντί για λευκές που περιέχουν κρέμα γάλακτος
5. Σάντουιτς ή μπαγκέτα με τυρί, γαλοπούλα ή κοτόπουλο και λαχανικά)

- Σάντουιτς με κοτόπουλο
- Ελαφριά σάντουιτς, σε μπαγκέτες με αγνά υλικά όπως η φέτα, η ντομάτα, η πάστα ελιάς κ.λ.π.
- Ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα και τυρί τριμμένο
- Πιάτα κρεατικών με διάφορα λαχανικά.


Προτιμάμε την κατανάλωση ενός χυμού αντί για αναψυκτικά, η αν ζητάτε ένα αναψυκτικό επιλέξτε κάποιο σε μορφή Light
Η άποψη δουλεύω πολλές ώρες και δεν μπορώ να φάω σωστά δεν είναι πειστική. Αυτό που απαιτείται είναι η τήρηση ορισμένων βασικών αρχών σωστής διατροφής, όπως αναφέρθηκαν παραπάνω. Τίποτα δεν πρέπει να λείπει από ένα ισορροπημένο καθημερινό διαιτολόγιο, όταν αυτό διέπεται από μέτρο, ισορροπία και ποικιλία, τόσο στο σπίτι όσο και στη δουλειά και στη διασκέδαση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.