Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Η Ισπανία τιμά τον Ελ Γκρέκο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η Ισπανία τιμά φέτος, με την ευκαιρία της 400ης επετείου του θανάτου του, έναν από τους μεγαλύτερους ζωγράφους της, τον Ελ Γκρέκο, με μεγάλες εκθέσεις στις οποίες παρουσιάζονται έργα του που έχουν φθάσει από τα κορυφαία μουσεία του κόσμου.

Ο ζωγράφος, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, γεννήθηκε στην Ελλάδα, αλλά έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Τολέδο της Ισπανίας.

Η έκθεση στην εν λόγω πόλη θα διαρκέσει ως τις 14 Ιουνίου. Ο κεντρικός εκθεσιακός χώρος θα είναι το Μουσείο Σάντα Κρουθ του Τολέδο και θα υποστηρίζεται από εκθέσεις σε πέντε μικρότερους χώρους.



Ογδόντα έργα έχουν έρθει ως δάνεια από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου: Το Λούβρο, το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, την Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο, το Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη και το Μουσείο του Πράδο στη Μαδρίτη.

Μία δεύτερη έκθεση, που προγραμματίζεται για φέτος, έχει τίτλο "Ελ Γκρέκο: Τέχνη και δεξιοτεχνία" και θα παρουσιασθεί από τις 8 Σεπτεμβρίου ως τις 9 Δεκεμβρίου. Η έκθεση αυτή στο, που θα γίνει, επίσης, στο Τολέδο, παρουσιάζει τη δημιουργική διαδικασία που χρησιμοποιούσε ο ζωγράφος.

Στη Μαδρίτη, σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Μουσείο του Πράδο έχει οργανώσει άλλη μία έκθεση, τη "Βιβλιοθήκη του Ελ Γκρέκο", κατά την οποία θα παρουσιασθούν βιβλία και χειρόγραφες σημειώσεις του ζωγράφου και η οποία θα διαρκέσει από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο.

Επίσης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, από τις 24 Ιουνίου ως τις 5 Οκτωβρίου, το Μουσείο του Πράδο θα φιλοξενήσει την έκθεση "Ελ Γκρέκο και Σύγχρονη Ζωγραφική", η οποία ασχολείται με την επίδρασή του σε καλλιτέχνες, όπως ο Πάμπλο Πικάσο, ο Όσκαρ Κοκόσκα, ο Χοσέ Κλεμέντε Ορόσκο και ο Τζάκσον Πόλοκ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.