Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Ξεκίνησε η 12η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η «EUSO 2014» πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

Στην Αθήνα διεξάγεται από σήμερα και έως τις 6 Απριλίου η 12η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών «EUSO 2014», στην οποία διαγωνίζονται μαθητές ηλικίας έως 17 χρονών από τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τη διοργάνωση έχει αναλάβει η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ), δηλαδή οι εκπαιδευτικοί των Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών που επιμορφώνουν τους καθηγητές μέσης εκπαίδευσης με στόχο την ένταξη των πειραμάτων στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών. Συμμετέχουν ως συνδιοργανωτές η Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, στα εργαστήρια της οποίας θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός, καθώς και το Ίδρυμα Ευγενίδου, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης το πρωί.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου Λεωνίδας Δημητριάδης- Ευγενίδης δήλωσε ότι το Ίδρυμα Ευγενίδου, πιστό στο όραμα του εθνικού ευεργέτη και ιδρυτή του, Ευγένιου Ευγενίδη, στηρίζει πάντα την εκπαίδευση των νέων στο τεχνικό και επιστημονικό πεδίο.

Η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (European Union Science Olympiad- EUSO), που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, της Περιφέρειας Αττικής και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ξεχωρίζει από τις Ολυμπιάδες Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας, καθώς είναι ένας διαγωνισμός εργαστηριακός (τα θέματα είναι μόνο εργαστηριακές ασκήσεις), διεπιστημονικός (αξιοποιούνται οι γνώσεις και στα τρία βασικά αντικείμενα των Φυσικών Επιστημών), καθώς επίσης συνεργατικός (συμμετέχουν τριμελείς ομάδες μαθητών που συνεργάζονται για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων μέσω πειραματικών μετρήσεων στη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία).

Ο διαγωνισμός αποσκοπεί στο να προωθήσει την ένταξη των πειραμάτων στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών, την ομαδοσυνεργατική μάθηση, την εξοικείωση των μαθητών με την επιστημονική μεθοδολογία για την επίλυση προβλημάτων, την ανάδειξη της δημιουργικής σκέψης τους, καθώς και τη δημιουργία της κοινής ταυτότητας του Ευρωπαίου πολίτη.

Στη φετινή Ολυμπιάδα θα συμμετάσχουν 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δύο τριμελείς μαθητικές ομάδες η κάθε μία, δηλαδή θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα για μια βδομάδα 150 μαθητές και 100 εκπαιδευτικοί- συνοδοί της τριτοβάθμιας ή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τις δύο ελληνικές ομάδες απαρτίζουν οι μαθητές Πολύκαρπος Παναγιωτόπουλος, Χλόη Παπαδάκη, Αριστομένης Παπαδόπουλος (α' ομάδα) και Φίλιππος Αρναούτογλου, Φωτεινή Γκάκου, Παντελεήμων Μάλλιος (β' ομάδα).

Από το ΕΜΠ συμμετέχουν στην επιστημονική επιτροπή του διαγωνισμού οι καθηγητές της Σχολής Χημικών Μηχανικών Στέλιος Λιοδάκης (πρόεδρος), Φραγκίσκος Κολίσης και Κώστας Κορδάτος, καθώς και ο καθηγητής της σχολής ΣΕΜΦΕ Μανώλης Δρης. Επίσης, από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών, μεταπτυχιακοί φοιτητές και προσωπικό των εργαστηρίων Αναλυτικής και Ανόργανης Χημείας, καθώς και του εργαστηρίου Βιοτεχνολογίας, θα συμμετέχουν εθελοντικά στην προετοιμασία των εργαστηριακών πειραμάτων, στα οποία θα διαγωνιστούν οι 50 μαθητικές ομάδες. Το ΕΜΠ θα προσφέρει δύο γεύματα στους διαγωνιζόμενους μαθητές στη Φοιτητική Λέσχη, ενώ η τελετή λήξης του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών του ΕΜΠ στο κτίριο Αβέρωφ.

Η Ελλάδα συμμετείχε στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ολυμπιάδας Φυσικών Επιστημών (EUSO) και ο πρώτος διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο το 2004. Οι επόμενες Ολυμπιάδες θα γίνουν στην Αυστρία (2015) και στην Εσθονία (2016).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.