Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Είδος προς εξαφάνιση το λιοντάρι της δυτικής Αφρικής

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κινδυνεύουν με εξαφάνιση κυρίως εξαιτίας της συρρίκνωσης των βιοτόπων τους.

Τα λιοντάρια της δυτικής Αφρικής, που κάποτε αριθμούσαν δεκάδες χιλιάδες στην περιοχή, κινδυνεύουν με εξαφάνιση κυρίως εξαιτίας της συρρίκνωσης των βιοτόπων τους, σύμφωνα με έρευνα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Πάνθηρας», η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS ONE.

Ένας άλλος λόγος που συντέλεσε στη μείωση του πληθυσμού τους είναι το γεγονός ότι οι κυνηγοί σκοτώνουν τα ζώα που αποτελούν την τροφή τους, ενώ οι κτηνοτρόφοι σκοτώνουν τα λιοντάρια επειδή τρέφονται με τα ζώα τους.

Η οργάνωση εκτιμά ότι περίπου 400 λιοντάρια της δυτικής Αφρικής συναντώνται σήμερα σε 17 χώρες.

«Αυτά τα λιοντάρια βρίσκονται στα πρόθυρα της εξαφάνισης», δήλωσε χθες στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Λουκ Χάντερ, ένας «ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και πρόεδρος του «Πάνθηρα».

«Θα ήταν πολύ εύκολο μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια να εξαφανιστούν μικροί, απομονωμένοι πληθυσμοί τους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τα 400 αυτά λιοντάρια μάλιστα, μόλις 250 βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην ολοκληρωτική εξαφάνιση του είδους.

Οι προσπάθειες προστασίας τους σε μία περιοχή που χαρακτηρίζεται από φτώχεια και πολιτική αστάθεια είναι περιορισμένες συγκριτικά με το τι συμβαίνει σε άλλες περιοχές της Αφρικής και ο πληθυσμός τους είναι περίπου 15 φορές μικρότερος από εκείνον της ανατολικής Αφρικής, συμπεραίνει η έρευνα.

Το λιοντάρι της δυτικής Αφρικής -ή λιοντάρι της Σενεγάλης- διαφέρει γενετικά από τα υπόλοιπα αφρικανικά είδη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.