Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Ο «κυνηγός μετεωριτών» που άλλαξε τον κόσμο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο Ρώσος επιστήμονας από τα Ουράλια, Βίκτορ Γκροχόφσκι, είναι ανάμεσα στους δέκα ανθρώπους, που άλλαξαν την αντίληψη για τον σύγχρονο κόσμο. Το έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Nature δημοσίευσε το όνομά του στον τελικό κατάλογο των επιφανών προσώπων του 2013.

Ο Γκροχόφσκι έλαβε την αναγνώριση για τη μελέτη του μετεωρίτη του Τσεμπαρκούλ, ο οποίος έπεσε στα περίχωρα της πόλης Τσελιάμπινσκ των Ουραλίων τον Φεβρουάριο.

«Κυνηγός μετεωριτών», έτσι αποκάλεσαν τον αναπληρωτή καθηγητή του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου των Ουραλίων, Βίκτορ Γκροχόφσκι, όχι μόνο οι συνάδελφοί του, αλλά και η σύνταξη του έγκυρου βρετανικού περιοδικού Nature.

Σύμφωνα με το περιοδικό, ο Ρώσος επιστήμονας είναι μεταξύ των δέκα ανθρώπων του 2013, που άλλαξαν την αντίληψη για τον κόσμο. Και όλα αυτά χάρη στη μελέτη του μετεωρίτη, ο οποίος στις 15 Φεβρουαρίου εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης και έπεσε στα περίχωρα του Τσελιάμπινσκ.



Ο Βίκτορ Γκροχόφσκι και οι μαθητές του ήταν από τους πρώτους, που βρέθηκαν στο σημείο συντριβής του ουράνιου σώματος. Ο επιστήμονας αμέσως οργάνωσε μία αποστολή για την ανεύρεση θραυσμάτων και δύο ημέρες αργότερα βρήκε τα πρώτα θραύσματα.

Η ομάδα του Γκροχόφσκι ήταν αυτή που οργάνωσε τη διαδικτυακή μετάδοση από τη λίμνη Τσεμπαρκούλ, και ολόκληρος ο κόσμος μπόρεσε να δει τα θραύσματα του μετεωρίτη. Στη συνέχεια ο επιστήμονας κατάφερε να προσδιορίσει την τροχιά του μετεωρίτη και να προχωρήσει στη μελέτη των φυσικών και χημικών ιδιοτήτων του ουράνιου σώματος. Με μεθόδους οπτικής και ηλεκτρονικής μικροσκοπίας οι ειδικοί εντόπισαν μία ασυνήθιστη ποικιλομορφία εγκλείσεων σιδηρονικελίου, σουλφιδίων, αυτοφυή χαλκού στο μετεωρίτη. Επιπλέον, διαπίστωσαν μία ασυνήθιστα χαμηλή αντοχή του υλικού. Αυτό καθόρισε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της καταστροφής του διαστημικού σώματος.

Με τη συμμετοχή του Βίκτορ Γκροχόφσκι οργανώθηκαν περισσότερες από εκατό αποστολές, στις οποίες συγκεντρώθηκαν περίπου 700 θραύσματα του μετεωρίτη. Και όταν τον Οκτώβριο του 2013 ανέλκυσαν από τον πυθμένα της λίμνης Τσεμπαρκούλ το μεγαλύτερο θραύσμα, επιβεβαιώθηκε η θεωρία του επιστήμονα και της επιστημονικής ομάδας του για την προέλευση του διαστημικού επισκέπτη.

Οι εργασίες για τη μελέτη του μετεωρίτη του Τσεμπαρκούλ έφεραν παγκόσμια φήμη και στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο των Ουραλίων. Επιστήμονες από διάφορες χώρες ερχόντουσαν για να συνομιλήσουν με τον Γκροχόφσκι και να μεταφέρουν την εμπειρία του. Άτυπα αναγνωρίστηκε ως ένας από τους σημαντικότερους ειδικούς στα θέματα μετεωριτών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.