Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Έκκληση για υπογραφή για το Βασικό Εισόδημα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η κρίση έφερε στην επιφάνεια ένα από τα βασικότερα προβλήματα της κοινωνίας μας. Την αδυναμία αντιμετώπισης της φτώχειας. Τα στοχευμένα επιδόματα και οι φιλανθρωπικές παρεμβάσεις δεν είναι αρκετές. Επίσης δημιουργούν στίγμα, το οποίο αποτρέπει ανθρώπους από το να ζητήσουν βοήθεια.

Πιστεύουμε ότι λύση σε αυτό το πρόβλημα υπάρχει. Απαιτεί όμως σκέψη έξω “από το κουτί”.

Το άρθρο 25 της Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λέει: “Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε ένα βιοτικό επίπεδο ικανό να εξασφαλίσει στον ίδιο και στην οικογένειά του υγεία και ευημερία, και ειδικότερα τροφή, ένδυση, στέγαση, ιατρική περίθαλψη και τις αναγκαίες κοινωνικές υπηρεσίες, καθώς και το δικαίωμα σε ασφάλιση για την ανεργία, την αρρώστια, την αναπηρία, τη χηρεία, τη γεροντική ηλικία, όπως και για όλες τις άλλες περιπτώσεις που στερείται τα μέσα της συντήρησής του εξαιτίας περιστάσεων πέρα από τον έλεγχό του”.

Τα έχουν όλοι αυτά που λέει το άρθρο 25, σήμερα; Όχι. Αυτό σημαίνει ότι καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι μέχρι σήμερα προσπάθειες με τα διάφορα επιδόματα έχουν αποτύχει. Δημιουργούν αδικίες, διαφθορά, διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Για αυτό το λόγο, προτείνουμε κάτι απλό. Κάτι που δεν είναι καινούρια ιδέα, αλλά που οι πολιτικοί μας αρνούνται να λάβουν υπόψη τους γιατί δεν ταιριάζει απόλυτα με τις ιδεολογίες τους.

Τι προτείνουμε λοιπόν; Προτείνουμε την μελέτη και αργότερα την εφαρμογή ενός Βασικού Εισοδήματος Χωρίς Όρους.

Λογικό είναι να δημιουργούνται διάφορα ερωτήματα:

  • Τι είναι η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών; Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, ξεκίνησε το Απρίλιο του 2012, ως θεσμοθετημένη διαδικασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της οποίας, 1 εκατομμύριο Ευρωπαίοι πολίτες, από τουλάχιστον 7 χώρες της Ε.Ε. μπορούν να ζητήσουν να οριστεί ή να αλλάξει κάποια πολιτική της Ένωσης, να ψηφιστούν νέοι νόμοι και κανονισμοί και να μελετηθεί κάποιο ζήτημα. Μία από αυτές τις πρωτοβουλίες είναι και η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για το Χωρίς Όρους Βασικό Εισόδημα.
  • Γιατί χωρίς όρους; Γιατί κατ’ αρχήν πρόκειται για ανθρώπινο δικαίωμα και δεν θα πρέπει να το στερείται κανείς. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε και την διαφθορά και την γραφειοκρατεία Επίσης μειώνουμε το κόστος διαχείρισης του Βασικού Εισοδήματος.
  • Τι ύψος θα έχει; Αυτό είναι ένα από τα ζητήματα που θέλουμε να μελετηθεί και είναι ένα από αυτά που ζητάμε με την πρωτοβουλία μας να απαντηθεί. Θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να εξασφαλίζει την επιβίωση.
  • Πως θα χρηματοδοτηθεί; Επίσης ένα από τα ζητήματα που θέλουμε να μελετηθεί. Έχουν γίνει διάφορες προτάσεις ήδη και για παράδειγμα, ένα ΦΠΑ της τάξης του 19% θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα Βασικό Εισόδημα της τάξης των 200 ευρώ το μήνα για κάθε έναν από τα 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες.
  • Γιατί να κάνουμε μία ακόμα αίτηση; Δεν είναι απλή αίτηση, αλλά θεσμός. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υποχρεωμένη να ακούσει την πρότασή μας και να απαντήσει τεκμηριωμένα σε όσα ζητάμε.
  • Που βρισκόμαστε σήμερα; Μέχρι σήμερα έχουμε συλλέξει υπογραφές από 176 χιλιάδες πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουμε φτάσει το όριο υπογραφών σε 2 χώρες, ενώ το πλησιάζουν άλλες 3. Επίσης, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από το Ευρωκοινοβούλιο για την πρωτοβουλία και ήδη υπήρξε στήριξη από 33 μέλη του.
  • Πως χρηματοδοτείται η πρωτοβουλία; Η πρωτοβουλία δεν έχει επίσημους χρηματοδότες και βασίζεται μόνο σε δωρεές των μελών της και με crowdfunding. Δεν λαμβάνει επίσης καμία επιχορήγηση.
Φυσικά υπάρχουν και πολλά άλλα ερωτήματα και είμαστε σίγουροι ότι αρκετά σχηματίζονται στο μυαλό σας και τώρα. Πριν όμως πάρετε την απόφασή σας, σας προσκαλούμε να στείλετε τις ερωτήσεις σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@basicincome.gr ή να μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook, www.facebook.com/basicincomegr καθώς και στο site μας στο www.basicincome.gr

Όσοι θέλετε να υπογράψετε την πρωτοβουλία ξεκινήστε πηγαίνοντας στην σελίδα sign.basicincome.gr και πατήστε το “Υπογράφω/Στηρίζω”. Τα στοιχεία σας χρησιμοποιούνται για δειγματοληπτική επιβεβαίωση των υπογραφών και είναι ασφαλή στην υποδομή της Ε.Ε.

Η Ελληνική ομάδα για το Χωρίς Όρους Βασικό Εισόδημα: info@basicincome.gr.



Πηγή: http://www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.