Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Νέες αυξήσεις στο ρεύμα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έλλειμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ της «φούσκας» των φωτοβολταϊκών καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας μέσω αυξήσεων μέχρι και 157% στο ειδικό τέλος για την «πράσινη ενέργεια».

Ελλείψει άλλων μέτρων για τον περιορισμό του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), η ΡΑΕ, στο πλαίσιο των προβλεπόμενων από τον νόμο αρμοδιοτήτων της, αποφάσισε την αναπροσαρμογή του τέλους ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) μεσοσταθμικά κατά 98% από 1ης Μαρτίου και υπό την προϋπόθεση ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) δεν θα καλύψει τη «μαύρη» τρύπα με άλλα μέτρα.

Εκτίμηση της ΡΑΕ, ωστόσο, είναι, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ με ημερομηνία 21/11/ 2013, ότι «δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για την υιοθέτηση σεναρίων ήπιας αποκλιμάκωσης, καθώς και μέτρων που δεν έχουν θεσμοθετηθεί». Η αρμόδια Αρχή είχε επίσης επισημάνει με ανακοίνωσή της από τον περασμένο Ιούλιο ότι «εάν δεν ληφθούν προσεχώς επιπλέον δραστικά μέτρα, θα απαιτηθούν και νέες αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ στο άμμεσο μελλον και είχε αναδείξει την «αναγκαιότητα, υπό τις παρούσες συνθήκες, να ανακοπεί και να αναστραφεί η συνεχόμενη μετακύλιση του ολοένα και αυξανόμενου βάρους του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού στον φορολογούμενο πολίτη και καταναλωτή».

Η ΡΑΕ επισημαίνει την επείγουσα ανάγκη λήψης μόνιμων διαρθρωτικών μέτρων, καθώς και την εξασφάλιση κατ’ ελάχιστον 1-2 ετών παράτασης για τον μηδενισμό του ελλείμματος που το Μνημόνιο ορίζει για το τέλος του 2014, προκειμένου να αποφευχθούν επαχθείς για την οικονομία και την κοινωνία αυξήσεις.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.