Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

«Παγώνουν» για δυο μήνες οι αυξήσεις στο ρεύμα μέσω του πράσινου τέλους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η αναπροσαρμογή θα γίνει από την 1η Μαρτίου 2014
.
Το ύψος των μοναδιαίων χρεώσεων του Ειδικού Τέλους - ΕΤΜΕΑΡ (έως πρότινος αποκαλούμενο Ειδικό Τέλος ΑΠΕ) διατηρείται αμετάβλητο για όλες τις κατηγορίες πελατών, μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2014, σύμφωνα με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Η αναπροσαρμογή θα γίνει από την 1η Μαρτίου 2014, σε επίπεδα που θα οριστικοποιηθούν σε νέα απόφαση της Αρχής, ώστε να επιτυγχάνεται μηδενισμός του ελλείμματος στο τέλος του 2014 και εφόσον δεν έχουν αποδώσει τα μέτρα που σχεδιάζει το αρμόδιο υπουργείο.

«Τούτο θα λάβει χώρα στην περίπτωση που μέχρι τότε δεν έχουν νομοθετικά θεσπιστεί ή κανονιστικά ρυθμιστεί ή δεν έχουν αποδώσει επαρκώς οι ρυθμίσεις για την οριστική διευθέτηση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού, όπως αυτές προδιαγράφονται στην από 30.12.2013 επιστολή του αρμόδιου υφυπουργού ΠΕΚΑ κ. Παπαγεωργίου προς τη ΡΑΕ. Για τον ακριβή προσδιορισμό του ύψους της αναπροσαρμογής θα ληφθούν υπ' όψη, μεταξύ άλλων, ιδίως τα ακόλουθα: τα τρέχοντα επίπεδα του ελλείμματος (560,51 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2013), και η περαιτέρω εξέλιξη του σωρευτικού ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού εντός του πρώτου διμήνου του 2014».

Η επιστολή του υφυπουργού αναφέρει επι λέξη, τα εξής: «Πέραν των στοιχείων που περιέχονται στο "Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ-Δεκέμβριος 2013", το ΥΠΕΚΑ έχει εκπονήσει Σχέδιο Νόμου με προτεινόμενες ρυθμίσεις για την οριστική διευθέτηση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το πρώτο δεκαπενθήμερο του μηνός Ιανουαρίου 2014 και θα κατατεθεί προς ψήφιση μέχρι το τέλος του ίδιου μηνός. Οι ρυθμίσεις αυτές λαμβάνουν υπ΄όψιν τα σημερινά επίπεδα ΕΤΜΕΑΡ, και μεταξύ άλλων παρεμβάσεων προβλέπουν μείωση της αποζημίωσης των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μέσω του συστήματος εγγυημένων τιμών, κατά τρόπο που να μειώνεται σταδιακά το τρέχον έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού, με τελικό στόχο τον μηδενισμό του στο τέλος του 2014. Ο σχεδιασμός αυτός λαμβάνει υπ' όψιν τον περιορισμό των λοιπών επιπτώσεων στην οικονομία και την κοινωνία σε σχέση με το κόστος της ενέργειας την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε».

Δηλαδή, αν μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου 2014, τα μέτρα για το κούρεμα των ταριφών στα φωτοβολταικά είτε δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί είτε τα έσοδα δεν είναι τόσο μεγάλα ώστε να οδηγούν σε μηδενισμό του ελλείμματος των ΑΠΕ στο τέλος του 2014, όπως απαιτεί το Μνημόνιο, τότε η ΡΑΕ θα αποφασίσει από την 1η Μαρτίου αυξήσεις στο πράσινο τέλος και σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις οι αυξήσεις αυτές ενδέχεται να φτάνουν μέχρι και στο 157% στο ηλεκτρικό ρεύμα μέσω του ETMEAΡ.

Την απόφασή της, η ΡΑΕ την έλαβε κατόπιν επιστολής που έλαβε από το υπουργείο, μέσω της οποίας την ενημερώνει ότι «το ΥΠΕΚΑ έχει εκπονήσει Σχέδιο Νόμου με προτεινόμενες ρυθμίσεις για την οριστική διευθέτηση του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το πρώτο δεκαπενθήμερο του μηνός Ιανουαρίου 2014 και θα κατατεθεί προς ψήφιση μέχρι το τέλος του ίδιου μηνός».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.