Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Συρία: Θύματα βιασμού οι γυναίκες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πολλές είναι οι γυναίκες στη Συρία που έχουν πέσει θύματα βιασμού ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση, σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης από μια οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή , υπάρχουν μαρτυρίες πως γυναίκες, έχουν χρησιμοποιηθεί ως ανθρώπινες ασπίδες ή έχουν απαχθεί για να πιεστούν και να εκφοβισθούν οι οικογένειές τους.

«Οι κακοποιήσεις γυναικών , χρησιμοποιήθηκαν εσκεμμένα για να κάμψουν τον αντίπαλο, τόσο από συμβολική όσο και από ψυχολογική άποψη», επισημαίνει έκθεση την οποία έδωσε στην δημοσιότητα το Ευρωμεσογειακό Δίκτυο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η έκθεση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας εναντίον των Γυναικών, επισημαίνει ότι ο πόλεμος στη Συρία «αποτελεί πρόσφορο πεδίο για τη διάπραξη βιαιοτήτων εναντίον των γυναικών, περιλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας».

Το κείμενο αναφέρει ότι έχουν γίνει αποκαλύψεις για βιασμούς σε επτά επαρχίες, μεταξύ αυτών και η Δαμασκός, που έγιναν κυρίως «στη διάρκεια κυβερνητικών επιδρομών, σε σημεία ελέγχου και σε κέντρα κράτησης».

Αναφέρεται συγκεκριμένα στην περίπτωση μιας νεαρής γυναίκας 19 ετών, με το όνομα Άιντα, από την Ταρτούς, η οικογένεια της οποίας πρόσκειται στους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Στη διάρκεια της κράτησής της από τον Οκτώβριο του 2012 ως τον Ιανουάριο του 2013 έπεσε θύμα βιασμού δύο φορές, μία εκ των οποίων από τρεις στρατιώτες μία ημέρα προτού παρουσιαστεί στο δικαστήριο.

«Ο ανακριτής με άφησε σε ένα δωμάτιο και επέστρεψε με τρεις στρατιώτες που με βίασαν ο ένας μετά τον άλλο. Αντιστάθηκα στον πρώτο, όμως όταν ήρθε ο δεύτερος ήμουν τρομοκρατημένη και δεν μπορούσα πια να αμυνθώ», κατήγγειλε η κοπέλα.

«Με τον τρίτο λιποθύμησα. Αιμορραγούσα συνέχεια. Όταν τελείωσε έπεσα στο έδαφος. Δέκα λεπτά αργότερα ο γιατρός της φυλακής ήρθε, με συνόδευσε στο μπάνιο και μου έκανε μια ένεση για να μπορέσω να σταθώ όρθια μπροστά στον δικαστή», συνέχισε.

Η έκθεση επισημαίνει ότι ο βιασμός χρησιμοποιείται συχνά ως όπλο στη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων και αναφέρει την περίπτωση ενός 9χρονου κοριτσιού που βιάστηκε μπροστά στην οικογένειά του τον Μάρτιο του 2012 από τις κυβερνητικές δυνάμεις στη συνοικία Μπάμπα Αμρ της Χομς.

Στην έκθεση εξάλλου επισημαίνεται η δυσκολία καταγραφής των περιστατικών αυτών εξαιτίας του στίγματος που συνδέεται με τον βιασμό.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.