Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

ΕΣΑμεΑ: Ιστορική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προσβασιμότητα - Οι αγώνες ετών του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος δικαιώνονται!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 29.11.2013

Οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ψηφίζοντας με 30 ψήφους υπέρ και 3 κατά, υπερψήφισαν την πρόταση του εισηγητή, ελληνικής καταγωγής Γερμανού ευρωβουλευτή, Γιώργου Χατζημαρκάκη την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου για την Οδηγία για την Προσβασιμότητα των Ιστοσελίδων του Δημοσίου Τομέα. Πρόκειται για ένα αίτημα ετών του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος, που, υπό την αιγίδα του EDF (European Disability Forum - Ευρωπαϊκό Φόρουμ ΑμεΑ), έχει δώσει μάχες προωθώντας την Προσβασιμότητα στο Διαδίκτυο ως αναφαίρετο δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία. Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης προέβη στην ακόλουθη δήλωση με το πέρας της ψηφοφορίας: «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα, με μεγάλη πλειοψηφία, από την οποία πρέπει να επωφεληθούμε και να ασκήσουμε πίεση τόσο στην Κομισιόν όσο και στις εθνικές Κυβερνήσεις. Καλούμε την ελληνική Κυβέρνηση, που αναλαμβάνει σε λίγες ημέρες την Προεδρεία της ΕΕ να προωθήσει την ολοκλήρωση της συζήτησης της Οδηγίας στο Συμβούλιο των υπουργών, στην Κομισιόν, στο Ευρωκοινοβούλιο, ώστε εντός της Ελληνικής Προεδρίας η Οδηγία να γίνει νομική πραγματικότητα. Φυσικά η υλοποίησής της απαιτεί διαρκείς προσπάθειες και κινητοποιήσεις όλων των εθνικών αναπηρικών κινημάτων σε όλες τις χώρες της ΕΕ».

Από την πλευρά του ο κ. Χατζημαρκάκης δήλωσε: «Προς το παρόν μόνο το ένα τρίτο των δημόσιων δικτυακών τόπων είναι προσβάσιμο για τα άτομα με αναπηρίες κι αυτό έχει προβλήματα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποκατασταθεί αυτή η ανισότητα που αφορά ΑμεΑ και ανθρώπους τρίτης ηλικίας που είναι αποκομμένοι κι έχουν ανάγκη από την εύκολη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους».

Μέχρι τώρα πολλά μέλη του Κοινοβουλίου έχουν συμφωνήσει για 30 τροπολογίες οι οποίες ενσωματώνουν σχεδόν όλες τις προτάσεις του EDF και ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του αναπηρικού κινήματος για τη μελλοντική αυτή νομοθεσία. Έτσι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε την υποστήριξή του για:

- Διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της πρώτης πρότασης, η οποία καλύπτει τώρα τις ιστοσελίδες όλων των φορέων του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συγχρηματοδοτούνται από δημόσιες αρχές
- Ένα μηχανισμός επιβολής, παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων σε εθνικό επίπεδο, η οποία θα περιλαμβάνει τα άτομα με αναπηρία και τις αντιπροσωπευτικές τους οργανώσεις
- Οι εφαρμογές για smartphones που σχετίζονται με την ιστοσελίδα ή την υπηρεσία που θα πρέπει να είναι επίσης προσβάσιμες
- Οι ιστοσελίδες των ιδιωτικών φορέων που ασκούν δημόσια καθήκοντα, όπως η παροχή θέρμανσης, ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, ή για υπηρεσίες που αφορούν τη μεταφορά ή τη φροντίδα των παιδιών αλλά και όλες τις υπηρεσίες υγείας πρέπει επίσης να είναι προσβάσιμες σε όλα τα άτομα με αναπηρία.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 98 KB)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.