Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Ο πρώτος πρόσφυγας λόγω της... κλιματικής αλλαγής

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Απορρίφθηκε το αίτημά του από δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας.

Ένας άνδρας από το Κιριμπάτι, το οποίο σταδιακά εξαφανίζεται κάτω από τη θάλασσα, προσέφυγε σε δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας ζητώντας ο ίδιος και η οικογένειά του να αναγνωριστούν ως οι πρώτοι πρόσφυγες της κλιματικής αλλαγής.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του 37χρονου Ιοάν Τεϊτιότα, που με τη σύζυγό του εγκατέλειψαν το Κιριμπάτι πριν από έξι χρόνια για τη Νέα Ζηλανδία, όπου έφεραν στον κόσμο τα τρία παιδιά τους.

Οι αρχές απέρριψαν και στο παρελθόν δύο φορές το αίτημά του για χορήγηση ασύλου με το σκεπτικό ότι δεν διώκεται για πολιτικούς, θρησκευτικούς ή άλλους λόγους και καθώς δεν έχουν πειστεί για την εγκυρότητα του βασικού του επιχειρήματος, δηλαδή ότι η ζωή του ιδίου και της οικογένειάς του διέτρεχε κίνδυνο λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Το Κιριμπάτι, ένα σύμπλεγμα από δεκάδες νησιά και ατόλες μεταξύ Αυστραλίας και Χαβάης, θεωρείται μια από τις κατεξοχήν ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή χώρες.

«Δεν υπάρχει μέλλον για εμάς εάν επιστρέψουμε στο Κιριμπάτι, ειδικά για τα παιδιά μου. Δεν υπάρχει τίποτε για εμάς εκεί», υποστήριξε ο αιτών άσυλο μιλώντας πριν από την εκδίκαση της υπόθεσής του.


Ο πρώτος πρόσφυγας λόγω της... κλιματικής αλλαγής

Ωστόσο, και αυτή τη φορά το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας, στο Όκλαντ, απέρριψε το αίτημά του κρίνοντας ότι δεν πληροί τα νομικά κριτήρια.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.