Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Συνέδριο για Καβάφη, Καζαντζάκη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Trobe διοργανώνουν Συνέδριο για δύο μεγάλους συγγραφείς των Ελληνικών Γραμμάτων, τον Αλεξανδρινό ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη και τον Κρητικό συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη.

Η διοργάνωση γίνεται στο πλαίσιο των εορτασμών του έτους Καβάφη και των 130 χρόνων από τη γέννηση του Νίκου Καζαντζάκη. Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στις 21 και 22 Νοεμβρίου..

Το Πρόγραμμα και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών, σε μια προσπάθεια προώθησης και αναγνώρισης της προσφοράς λογοτεχνών της ομογένειας, αποφάσισαν να τιμήσουν το Νίκο Νομικό για την προσφορά του, τόσο στην ποίηση, όσο και στη ζωγραφική.



O Νίκος Νομικός γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1934. Φοίτησε στο γαλλικό γυμνάσιο του Αγίου Μάρκου, όπου σπούδασε και ζωγραφική, μαθητεύοντας κοντά στον Αλεξανδρινό ζωγράφο Γ. Γώγο και τον καθηγητή Καλών Τεχνών J. Rouvrier. Στη συνέχεια σπούδασε σχεδιαστής μηχανικός στην Τεχνική Σχολή Αλεξάνδρειας. Συνέχισε τις σπουδές του στην Αθήνα, όπου εγκαταστάθηκε το 1960. Αποφοίτησε ως μηχανολόγος υπομηχανικός από τη Δημόσια Τεχνική Σχολή Αθηνών. Το 1965 μετανάστευσε στη Μελβούρνη όπου ζει μόνιμα με την οικογένειά του.

O Νίκος Νομικός ασχολήθηκε συστηματικά με την ποίηση, εκδίδοντας συνολικά επτά ποιητικές συλλογές. Τα περισσότερα έργα του εκδόθηκαν στη Μελβούρνη και Θεσσαλονίκη. Πολλά ποιήματά του δημοσιεύτηκαν σε διάφορα περιοδικά. Το έργο του έχει ανθολογηθεί και συμπεριληφθεί σε διάφορες Ανθολογίες.

Εκτός από την ποίηση, Ο Νίκος Νομικός τιμήθηκε από διάφορους οργανισμούς για την προσφορά του. Πήρε το πρώτο βραβείο ζωγραφικής από την Art Union of Victoria (1968) και το πρώτο βραβείο ποίησης για το Παγκόσμιο Έτος Ειρήνης από τον πολυπολιτιστικό ραδιοφωνικό σταθμό SBS (1986).


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.