Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

«Πρωταθλητές» στους φόρους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η φορολογική αγριότητα με την οποία αντιμετωπίζεται στην Ελλάδα η ακίνητη ιδιοκτησία, τεκμηριώνεται από τη συγκριτική έρευνα για το καθεστώς που ισχύει σε δώδεκα χώρες της Ευρώπης, η οποία παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες.

Πρόκειται για έρευνα που διενεργήθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI), της οποίας πρόεδρος, εδώ και χρόνια, είναι ο δικηγόρος Στράτος Παραδιάς (πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων).

Η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» όχι μόνο στους φόρους που επιβάλλει στην ιδιοκτησία και στα εισοδήματα από ακίνητα, αλλά και στο καθεστώς προστασίας (ενοικιοστάσιο) που ισχύει εις βάρος των ιδιοκτητών, σύμφωνα με έρευνα της UIPI με τίτλο «Οι ιδιοκτήτες στην Ευρώπη» που παρουσιάστηκε χθες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το ενοίκιο κατοικίας, σε όλες τις χώρες που περιλαμβάνει η έρευνα, διαμορφώνεται ελεύθερα, ενώ σε αρκετές χώρες το μίσθωμα αναπροσαρμόζεται με βάση συγκεκριμένους κανόνες.

Όσον αφορά στη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια, ο πίνακας της έρευνας στην περίπτωση της Ελλάδας αναφέρει το νέο καθεστώς που θα ισχύσει, δηλαδή την αυτοτελή φορολόγηση με συντελεστή 11% για ποσά έως 12 χιλιάδες ευρώ και με συντελεστή 33% για το υπερβάλλον ποσό.

Σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, πχ. Οι φορολογικοί συντελεστές διαφέρουν ανάλογα με τη χρήση της κατοικίας, φαίνεται όμως πως είναι υψηλότεροι (από 24,75% έως 52%). Στην Ιταλία, οι συντελεστές είναι 23-43%. Πρόσθετες επιβαρύνσεις υπάρχουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες χώρες.




Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.