Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Ρατσιστική επίθεση στη Γαλλίδα υπουργό Δικαιοσύνης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το εξώφυλλο ενός ακροδεξιού περιοδικού που βάζει, για άλλη μια φορά, στο στόχαστρο την υπουργό Δικαιοσύνης της Γαλλίας, Κριστιάν Τομπιρά, με υβριστικές και ρατσιστικές φράσεις, προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στον Τύπο, τα πολιτικά κόμματα και τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Το περιοδικό Minute κυκλοφόρησε έχοντας έναν τίτλο που στην κυριολεξία μεταφράζεται "Σκανδαλιάρα σαν τον πίθηκο, η Τομπιρά ξαναβρήκε την μπανάνα", συνεχίζοντας τις ρατσιστικές προσβολές εναντίον της υπουργού, που γεννήθηκε στη Γουιάνα και είναι απόγονος μαύρων σκλάβων.

Το περιοδικό κάνει λογοπαίγνιο στον τίτλο του εξωφύλλου με δύο λαϊκές εκφράσεις αφού το "σκανδαλιάρης σαν πίθηκος" (être malin comme un singe) σημαίνει μεταφορικά "άταχτος" και το "έχω την μπανάνα" (avoir la banane), σημαίνει "είμαι χαρούμενος".



Ο υπουργός Εσωτερικών, Μανουέλ Βαλς, δήλωσε απόψε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει ποια μέσα θα μπορούσε να λάβει για να σταματήσει την κυκλοφορία του περιοδικού. "Δεν μπορούμε να το αφήσουμε αυτό να περάσει έτσι", τόνισε στο περιθώριο μιας συζήτησης στο κοινοβούλιο.

Ο υπουργός είπε ότι εξετάζει μαζί με την Τομπιρά και την υπουργό Πολιτισμού, Ορελί Φιλιπετί, τους τρόπους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να μην κυκλοφορήσει το περιοδικό το οποίο, όπως τόνισε" επιτίθεται όχι μόνο στη δημοκρατία, αλλά σε όλη τη χώρα".

Στο Twitter, πολλοί πολιτικοί της αριστεράς, αλλά και ανώνυμοι χρήστες, κατήγγειλαν το περιοδικό και πολλοί ζήτησαν να παραπεμφθούν οι υπεύθυνοι στη δικαιοσύνη για υποκίνηση ρατσιστικού μίσους.

Ο Αρλέμ Ντεζίρ, πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, δήλωσε "αηδιασμένος" από το "απεχθές" πρωτοσέλιδο και έκρινε ότι το συγκεκριμένο τεύχος θα πρέπει να κατασχεθεί.

Η υπουργός Αθλητισμού, Βαλερί Φουρνεϊρόν, έκανε λόγο για "απαράδεκτο πρωτοσέλιδο" και για "αηδιαστικές δηλώσεις".

"Σοκαρισμένος" δήλωσε και ο βουλευτής του δεξιού UMP, Ερίκ Σιοτί, υπογραμμίζοντας ότι "ο ρατσισμός δεν έχει θέση στην πολιτική αντιπαράθεση".

Η οργάνωση "SOS Ρατσισμός" ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του περιοδικού με την κατηγορία της υποκίνησης ρατσιστικού μίσους.

Η Κριστιάν Τομπιρά, την οποία στοχοθέτησε η συντηρητική δεξιά και η ακροδεξιά κυρίως επειδή εισήγαγε στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο που επιτρέπει στους ομοφυλόφιλους να παντρεύονται, εδώ και μερικές εβδομάδες δέχεται ανοιχτά ρατσιστικές επιθέσεις.

Μία υποψήφια του Εθνικού Μετώπου για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές, η Αν-Σοφί Λεκλέρ, τέθηκε εκτός κόμματος επειδή παραλλήλισε την Τομπιρά με πίθηκο, ενώ παιδιά που συμμετείχαν μαζί με τους γονείς τους σε διαδηλώσεις εναντίον του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου ακούστηκαν να φωνάζουν "Μαϊμού, φάε την μπανάνα σου". Άλλοι διαδηλωτές κρατούσαν στα χέρια τους μπανανόφλουδες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.