Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Κλειστά τα σύνορα για τα μεταλλαγμένα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος υπέγραψε Απόφαση για την «Απαγόρευση εμπορίας στην ελληνική επικράτεια σπόρων προς σπορά υβριδίων αραβοσίτου που φέρουν τη γενετική τροποποίηση MON810», με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.

«Η προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος αποτελούν ύψιστες προτεραιότητες του ΥπΑΑΤ» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός. «Γενετικά τροποποιημένοι σπόροι δεν έχουν θέση στην ελληνική γη. Δεν θέτουμε την ποιότητα των αγροδιατροφικών μας προϊόντων υπό αμφισβήτηση. Η ποιότητα είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και καθήκον μας είναι το προστατεύσουμε. Αυτό κάνουμε, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην ανθρώπινη υγεία και τις επόμενες γενιές».

Η απαγόρευση κρίθηκε απαραίτητη για την αποφυγή άμεσου κινδύνου για το περιβάλλον αλλά και ενδεχόμενων κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία. Επισημαίνεται ότι έως σήμερα δεν έχει αποδειχθεί ότι δεν υφίστανται τέτοιοι κίνδυνοι από γενετικά μεταλλαγμένους σπόρους.

Όπως αναφέρει στην τεκμηρίωσή της η αρμόδια επιτροπή του ΥπΑΑΤ σχετικά με τον κίνδυνο από τα συγκεκριμένα υβρίδια, η διεθνής επιστημονική κοινότητα διερευνά ακόμη κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων και ζωοτροφών που προέρχονται από γενετικά τροποποιημένα φυτά μπορεί να επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και των ζώων.

Επιπλέον, βάσει των συμπερασμάτων του διεθνούς συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επαγγελματιών Μελισσοκόμων, οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στη μελισσοκομία και τα προϊόντα της καθώς δεν θα μπορούσε να διασφαλιστεί η καθαρότητά τους, λόγω προσμίξεων με γενετικά τροποποιημένη γύρη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.