Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Το κρυφό σχέδιο για το ασφαλιστικό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τις ανατροπές που έρχονται στο Ασφαλιστικό αποκαλύπτει το «Έθνος της Κυριακής». Κυβερνητικοί παράγοντες, πάντως, επισημαίνουν πως οι όποιες αλλαγές θα είναι στοχευμένες σε συγκεκριμένες ομάδες και δεν θα υπάρχουν οριζόντια μέτρα.

«Μπλόκο» στις πρόωρες συντάξεις και... μοντέλο ΙΚΑ στα λεγόμενα ευγενή Ταμεία προβλέπει το σχέδιο για το ασφαλιστικό που είναι στο τραπέζι για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό σε αυτά. Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκονται οι μητέρες ανηλίκων και ένα τμήμα των «παλαιών» ασφαλισμένων, ενώ διασώζονται τα βαρέα και ανθυγιεινά.

Καθοριστικές για την έκταση των αλλαγών θα είναι οι επαφές της ελληνικής πλευράς με την τρόικα, καθώς αυτήν τη στιγμή υπάρχει μία «μαύρη τρύπα» 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πάντως, κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν πως οι όποιες αλλαγές θα είναι στοχευμένες σε συγκεκριμένες ομάδες και δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα.

Η συζήτηση έχει ανοίξει για τον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων και περίπου 350.000 άτομα κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι απειλούνται με αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης έως 12 έτη.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα στοχευμένες παρεμβάσεις θα υπάρξουν στα ευγενή ταμεία (φορείς ΔΕΚΟ και τραπεζών) όπου θα καθιερωθούν ενιαίοι κανόνες με το ΙΚΑ ενώ αλλαγές αναμένονται και στον ΟΑΕΕ όπου ασφαλισμένοι θα “μεταφερθούν” για να καλυφθεί το οικονομικό κενό.

Παρεμβάσεις θα υπάρξουν και στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, με την έκταση των αλλαγών να εξαρτάται από το ύψος των ελλειμμάτων.

Σε ότι αφορά τους ασφαλισμένους πριν το 1983 (κατά κύριο λόγο δημόσιοι υπάλληλοι και ασφαλισμένοι στα ειδικά ταμεία) η βασική πρόταση που εξετάζεται προβλέπει οι ανατροπές να αφορούν ένα τμήμα των παλιών σφαλισμένων που έχει ως και 25 χρόνια ασφάλισης. Ωστόσο αν δεν συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα χρήματα δεν αποκλείεται να μη γλιτώσουν και όσοι αποχωρούν με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

* Πατήστε επάνω στις φωτογραφίες για να διαβάσετε αναλυτικά:






Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.