Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Πέθανε αγγελούδι 2,5 ετών με καρδιοπάθεια επειδή δεν το χειρούργησαν

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Εγκληματική» η υπολειτουργία του παιδοκαρδιοχειρουργικού κέντρου του Αγία Σοφία, καταγγέλλει ο σύλλογος γονέων.

Θύμα του εγκληματικού κλεισίματος για 20 μήνες και της τραγικής υποστελέχωσης του μοναδικού δημόσιου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου της Ελλάδας στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» είναι ένα αγοράκι 2,5 ετών, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Συγγενή Καρδιοπάθεια.

Η υπόθεση αναδεικνύει τη δραματική πραγματικότητα όσον αφορά την αντιμετώπιση των περιστατικών των καρδιοπαθών παιδιών που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης, για τα οποία δεν έχει υπάρξει ουσιαστική μέριμνα και σήμερα είναι σχεδόν εγκαταλειμμένα, ενώ ορισμένα από αυτά είναι καταδικασμένα σε θάνατο, λόγω της υπολειτουργίας του παιδοκαρδιοχειρουργικού κέντρου της Αγίας Σοφίας. Μάλιστα, οι γονείς των παιδιών καταγγέλλουν ότι η κατάσταση αυτή εξυπηρετεί συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.

Όπως αναφέρει η πρόεδρος του συλλόγου, κ. Χρυσάνθη Κοκολάκη μιλώντας στο newsbeast.gr, το αγοράκι έχασε τη ζωή του για μερικές μόνον ώρες, καθώς επρόκειτο να χειρουργηθεί χθες, ενώ θα μπορούσε να είχε χειρουργηθεί από καιρό, αν το κέντρο του Παίδων δεν άνοιγε μόνο 1 ημέρα την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η αντιμετώπιση περιπτώσεων που χρήζουν άμεσης χειρουργικής επέμβασης.

Το αγοράκι , το οποίο έπασχε από σοβαρή καρδιοπάθεια, έπρεπε να κάνει 3 εγχειρήσεις. Την πρώτη την έκανε το Σεπτέμβριο του 2011 στο Αγία Σοφία. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους το κέντρο του Αγία Σοφία έκλεισε, όχι για οικονομικούς λόγους αλλά μετά από υπόθεση που είχε δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με την αντιμετώπιση περιστατικών από γιατρούς, για την οποία ωστόσο στη συνέχεια η δικαιοσύνη έκρινε πως επρόκειτο περί συκοφαντικής δυσφήμισης. Μετά το κλείσιμο του κέντρου του Αγία Σοφία τα περιστατικά παραπέμπονταν στο Ωνάσειο, όπου επίσης δεν εξυπηρετήθηκε.

Το κέντρο του Αγία Σοφία άνοιξε με παρέμβαση εισαγγελέα το καλοκαίρι που πέρασε, αλλά το αγοράκι δεν πρόλαβε να χειρουργηθεί, γιατί έχει δοθεί μόνο μία ημέρα χειρουργείου εβδομαδιαίως. Όταν έφτασε η σειρά του, η οικογένεια ξεκίνησε από τις Σέρες όπου διαμένουν και στη διαδρομή προς το Παίδων, το παιδί άφησε την τελευταία του πνοή.
Ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Συγγενή Καρδιοπάθεια χαρακτηρίζει εγκληματικό το κλείσιμο του ΕΚΑΣΚΑΠ τον Οκτώβριο του 2011 και καταγγέλλει ότι εξυπηρετούσε συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, στο βωμό των οποίων δεν δίστασαν να θυσιάσουν καρδιοπαθή παιδιά ως εξιλαστήρια θύματα.

«Δυστυχώς όμως», προσθέτει ο σύλλογος, και η σημερινή «επαναλειτουργία» του με λιγότερο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, λιγότερες ημέρες χειρουργείου και καθετηριασμών, καθώς και λιγότερα κρεβάτια εντατικής καρδιοχειρουργικής μονάδας απ’ ότι όταν έκλεισε το 2011, εγκυμονεί κινδύνους που έγκαιρα τονίζαμε προς κάθε κατεύθυνση, προβλέποντας πως θα θρηνήσουμε νέα θύματα…».

«Η πραγματικότητα μας επιβεβαίωσε με τον πιο σκληρό τρόπο: οκτώ παιδιά (πιθανόν και περισσότερα που δεν γνωρίζουμε) έχασαν τη ζωή τους άδικα από το σχεδόν διετές κλείσιμο του κέντρου και άλλα κινδυνεύουν στην αναμονή τους προς το χειρουργείο ή καθετηριασμό καρδιάς, λόγω της μεθοδευμένης υποστελέχωσης και υπολειτουργίας του, όπως το αγοράκι που, δυστυχώς, κατέληξε προ ημερών..», προσθέτει ο σύλλογος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.