Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Διαμαρτυρία για τα φωτοβολταϊκά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πλήθος κόσμου που δραστηριοποιείται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) συγκεντρώθηκε έξω από το ΥΠΕΚΑ με αφορμή την καθυστέρηση πληρωμών του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) στους ηλεκτροπαραγωγούς από φωτοβολταϊκά του διασυνδεδεμένου συστήματος.

Όπως τονίστηκε από τα μέλη του Συνδέσμου, οι καθυστερήσεις των πληρωμών φτάνουν τους εννέα μήνες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στους ηλεκτροπαραγωγούς από φωτοβολταϊκά του διασυνδεδεμένου συστήματος.

Είναι χαρακτηριστική η απόγνωση του Ξενοφώντα Αναστασίου, ηλεκτροπαραγωγού 100kw, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισήμανε ότι η πλειονότητα των μικρών παραγωγών βρίσκονται αντιμέτωποι με εξώδικα και ασφαλιστικά μέτρα. Αυτό, εξήγησε, συμβαίνει γιατί έχουν υπογραφεί συμβάσεις με εταιρείες, τράπεζες κλπ προκειμένου να υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους, γεγονός που συνεπάγεται και καταβολή δόσης δανείου. Με την εννεάμηνη καθυστέρηση πληρωμής του ΛΑΓΗΕ στους ηλεκτροπαραγωγούς, αυτοί πλέον δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Όπως τονίζει ο ΣΠΕΦ, οι εν λόγω επιχειρηματίες είναι αυτοί που επένδυσαν αθροιστικά 5 δισ. ευρώ τα τελευταία έξι χρόνια από τις οικονομίες τους αλλά και από πανάκριβο τραπεζικό δανεισμό υπό άκρως αντίξοες συνθήκες. Τα μέλη του ΣΠΕΦ περιμένουν συνάντηση με αξιωματούχους του υπουργείου προκειμένου να δοθεί λύση στο θέμα της καταβολής των οφειλομένων του ΛΑΓΗΕ στους επαγγελματίες του κλάδου.


Πηγή: http://www.enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.