Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013

Αυξάνεται η ιατρική μετανάστευση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επιστημονική αφυδάτωση και κοινωνική αιμορραγία χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, τη φυγή των Ελλήνων γιατρών προς αναζήτηση καλύτερης επαγγελματικής τύχης σε διάφορες χώρες του εξωτερικού.

Η ανεργία στο ιατρικό δυναμικό της Αθήνας σημείωσε τους πρώτους 10 μήνες του 2013 ένα ποσοστό 10,32% (2.598 γιατροί στους 25.163 ενεργούς) ενώ το 2012 ήταν 12,44% (3.147 γιατροί στους 25.303 ενεργούς), νούμερα που δείχνουν μια σχετική μείωση της ανεργίας από το 2012 στο 2013, λόγω της μεγάλης διαφυγής γιατρών τους τελευταίους 24 μήνες στο εξωτερικό.

Προορισμοί πρώτης επιλογής αποτελούν η Μ.Βρετανία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Ελβετία, η Γαλλία, το Βέλγιο, οι ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Νορβηγία, η Ιταλία, η Δανία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Κύπρος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΙΣΑ, πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο μεταναστευτικό κύμα της Ελλάδας, που δεν αφορά ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό, αλλά το «πιο υψηλά εξειδικευμένο: τους ειδικευμένους γιατρούς της χώρας μας».

3,5 φορές αυξημένη η ιατρική μετανάστευση σε σχέση με το 2007

Η διαπίστωση αυτή προέκυψε μέσω των στατιστικών πορισμάτων του Γραφείου Πληροφόρησης και Απασχόλησης του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, σύμφωνα με τα οποία, παρατηρήθηκε 2,5 φορές μεγαλύτερη τάση της ιατρικής μετανάστευσης το πρώτο δεκάμηνο του 2013 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009 και 3,5 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007.

«Η Πολιτεία θα πρέπει επιτέλους να αναζητήσει τις ευθύνες εκεί που υπάρχουν, να κάνει σωστά το έργο της και να πάψει να τιμωρεί και να εξαθλιώνει τους έλληνες γιατρούς» αναφέρει ο ΙΣΑ.

Σύμφωνα με τον σύλλογο, οι νέοι εξειδικευμένοι γιατροί έχουν όλες τις επαγγελματικές πόρτες κλειστές, ενώ οι μεγαλύτεροι εργάζονται χρόνια απλήρωτοι σε νοσοκομεία και ιατρεία.

«Και μέσα σε αυτή την οικονομική εξαθλίωση των λειτουργών υγείας, συνεχίζει μια διαπόμπευση του ιατρικού σώματος περί υπερσυνταγογραφίας και υπερπαραπεμπτικογραφίας, αδιάκριτα και καθολικά. Και αυτά, την ώρα που καλούνται οι γιατροί να συνταγογραφήσουν υπό καθεστώς απειλών, την ώρα που αναπτύσσεται μια τάση βίαιων μέτρων και εξαναγκασμού να ασκήσουν τελειωμένοι γιατροί αναδρομικά το Υπόχρεο Υπηρεσίας Υπαίθρου για να καλυφθούν οι κενές θέσεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, με «απειλές» δε δομείται η Υγεία, αλλά το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να χάνει το ελληνικό κράτος τους γιατρούς του.

«Και αν δεν αλλάξει άμεσα η διαχείριση αυτή του ανθρώπινου ιατρικού δυναμικού, ο κάθε τούρκος υπουργός θα καλεί τους γιατρούς μας, που η Ελλάδα διώχνει. Όπως ακριβώς έγινε με τους ασθενείς της Λέσβου που προσκλήθηκαν από τα φθηνά ιατρικά πακέτα των τουρκικών νοσοκομείων, όπως με το πλωτό νοσοκομείο που ναυπηγήθηκε για να εξυπηρετήσει τους ασθενείς του Αιγαίου, τώρα το πονηρό μάτι της Τουρκίας χτύπησε και τους έλληνες γιατρούς» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δόμηση συστήματος υγείας για τη στελέχωση των παραμεθόριων περιοχών

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζήτησε δόμηση ενός συστήματος υγείας που να μπορεί να στελεχώνει τις άγονες και τις παραμεθόριες περιοχές με Γιατρούς Αιχμής της Άγονης Γραμμής, εκπαιδευμένους και στην τηλεϊατρική και στην εξειδικευμένη υποστήριξη της ζωής που απαιτεί η σταθεροποίηση και η αερομεταφορά του αρρώστου από τις απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.

Ο ΙΣΑ ζητεί από το 199 την κατανομή του ιατρικού δυναμικού στη χώρα βάσει της ανθρωπογεωγραφίας και των επιδημιολογικών στοιχείων της κάθε περιοχής μέσα από ένα δυναμικό Υγειονομικό Χάρτη που θα καλύπτει τις ιδιαιτερότητες της ελληνικές επικράτειας ως την Ακριτική Ζώνη ισότιμα. Επίσης, ζητεί την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για ειδικό σύστημα μοριοδότησης όλων των γιατρών που θα στελεχώνουν τις παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.