Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Οι κοινωνικές δομές & δράσεις του Δήμου Αγρινίου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Τα ζητήματα κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, αποτελούν για το Δήμο Αγρινίου πρώτη προτεραιότητα», δήλωσε ο Δήμαρχος Αγρινίου, Παύλος Μοσχολιός μετά το πέρας της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του με αντικείμενο τις κοινωνικές δομές και τις δράσεις του Δήμου.

Ο κ. Μοσχολιός συνέχισε λέγοντας: «παρά το γεγονός ότι οι επιχορηγήσεις από το κράτος έχουν μειωθεί κατά 60% και πλέον τα τελευταία τρία χρόνια, ο Δήμος Αγρινίου όχι μόνο δεν μείωσε τις δράσεις του και τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον τομέα αυτόν, αλλά αθόρυβα και μεθοδικά έχει αναπτύξει ένα σύνολο πολιτικών που συνθέτουν ένα δίχτυ προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μας, οι οποίες πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Δεσμεύομαι ότι η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, παρά τις νέες μειώσεις που προβλέπονται στους προϋπολογισμούς των Δήμων για το 2014», κατέληξε ο Δήμαρχος.

Συνοπτικά, οι δράσεις που αναπτύσσονται σήμερα από το Δήμο Αγρινίου είναι οι ακόλουθες:

Α. Δράσεις που αναπτύσσονται από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αγρινίου:

Κοινωνικό Παντοπωλείο. Στηρίζει άπορες οικογένειες και άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες με είδη πρώτης ανάγκης. Το 2012 παρείχε στήριξη σε 1300 οικογένειες, ενώ το 2013 ο αριθμός των οικογενειών έχει αυξηθεί στις 1400.

Κοινωνικό Ιατρείο. Απευθύνεται σε άτομα και ομάδες του πληθυσμού τα οποία αδυνατούν να εξασφαλίσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δεν είναι ασφαλισμένα σε κάποιον φορέα. Το 2012 εκδόθηκαν 137 κάρτες δικαιούχων κοινωνικού ιατρείου, ενώ το 2013 έχουν ήδη εκδοθεί 463. Το 2012 αντιμετωπίστηκαν 400 Ιατρικά περιστατικά, ενώ το 2013 ο αριθμός των περιστατικών έφτασε ήδη τα 600.

Επιπλέον, στα πλαίσια λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου, έχουν αναπτυχθεί δράσεις με γνώμονα την προληπτική ιατρική και ενημέρωση των πολιτών, όπως δωρεάν προληπτικός έλεγχος σε 280 άτομα, μέτρηση οστικής πυκνότητας σε 3000 άτομα το 2013, δωρεάν εξετάσεις μνήμης σε συνεργασία με το ινστιτούτο νευροεκφυλιστικών νοσημάτων σε 132 άτομα κλπ.

Κοινωνικό Οδοντιατρείο. Το 2013 έχουν εξυπηρετηθεί 260 δημότες.

Κοινωνικό Φαρμακείο. Παρέχει δωρεάν φάρμακα σε δημότες που δεν είναι ασφαλισμένοι. Το 2012 εκτελέστηκαν 1000 συνταγές φαρμάκων, ενώ το 2013 έχουν ήδη εκτελεστεί 1200 συνταγές.

Συμβουλευτικός Σταθμός. Η διεπιστημονική ομάδα του σταθμού παρέχει συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη. Το 2013 η ομάδα αντιμετώπισε 210 περιστατικά.

Β. Δράσεις που αναπτύσσονται και δομές που λειτουργούν από το Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (ΚΟΙ.Π.Α.):

Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί

Στο Δήμο Αγρινίου λειτουργούν συνολικά 23 Δημοτικοί παιδικοί Σταθμοί, όπου εξυπηρετούνται περίπου 1250 παιδιά ετησίως ( για την περίοδο 2013-2014, 1261 παιδιά). Σημειώνεται ότι ο Δήμος Αγρινίου είναι από τους ελάχιστους όπου οι εξυπηρετούμενοι δεν καταβάλουν τροφεία.

Πρόγραμμα «Βοήθεια Στο Σπίτι»

Στο Δήμο Αγρινίου λειτουργούν 8 Δομές «Βοήθεια στο Σπίτι» και εξυπηρετούν πάνω από 500 ηλικιωμένους συνολικά. Το πρόγραμμα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών, καθώς και μη ηλικιωμένων (ΑμεΑ, κλπ) που χρήζουν υποστηρικτικών υπηρεσιών, αλλά και ιατρικών ή και νοσηλευτικών υπηρεσιών.

Πρόγραμμα «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» (ΚΗΦΗ)

Στο Δήμο Αγρινίου λειτουργεί μία μονάδα ΚΗΦΗ επί της Αγίου Χριστοφόρου και εξυπηρετούνται περίπου 70 ηλικιωμένοι. Παρέχεται ημερήσια φροντίδα σε ηλικιωμένα άτομα μη δυνάμενα να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια, κλπ).

Πρόγραμμα «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» (ΚΔΑΠ) και «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» με Αναπηρίες.

Στο Δήμο Αγρινίου λειτουργούν 3 Δομές «ΚΔΑΠ» και 1 ΚΔΑΠ μεΑ, όπου εξυπηρετούνται συνολικά 300 παιδιά. Στόχος είναι η απασχόληση των παιδιών με κατάλληλα μέσα (μουσική, χορός, θεατρικό παιχνίδι κτλ) για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους και την κοινωνικοποίησή τους.

Ειδικότερα στο ΚΔΑΠ με Α τα άτομα (παιδιά και έφηβοι) εκπαιδεύονται κατάλληλα για να μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν αλλά και να αποκτήσουν επαγγελματικό προσανατολισμό, παράδειγμα: το φαγητό τους παρασκευάζεται με την συμμετοχή των παιδιών, αποκτούν γνώσεις ανθοκομίας και κηπουρικής, μέσα από της καλλιτεχνικές ομάδες αποκτούν δημιουργικές δεξιότητες.

Ιατροκοινωνικό Κέντρο για τους Τσιγγάνους.

Στο Δήμο Αγρινίου λειτουργεί μία μονάδα στην περιοχή του Εθνικού Σταδίου, και ανά έτος δέχεται πάνω από 100 ωφελούμενους. Στόχος του προγράμματος είναι η ομαλή ένταξη των Τσιγγάνων στον ευρύτερο κοινωνικό ιστό. Ο ρόλος του κέντρου είναι διπλός και διακρίνεται στις Κοινωνικές και στις Ιατρικές (πρωτοβάθμιες) Υπηρεσίες.

ΚΑΠΗ.

Στο Δήμο λειτουργούν 3 ΚΑΠΗ, όπου εξυπηρετούνται συνολικά 1.150 ηλικιωμένοι. Στόχος της Δομής είναι η προστασία/ μέριμνα για την αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων καθώς και η ψυχαγωγική απασχόληση του ελεύθερου χρόνου τους μέσω διαφόρων προγραμμάτων, πχ εκδρομές αλλά και η παροχή διαφόρων ενεργειών όπως φυσιοθεραπείες εντός του χώρου των ΚΑΠΗ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.