Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Μέχρι και ισόβια στους παιδόφιλους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πρόταση νόμου της βουλευτού του ΑΚΕΛ Ε. Χαραλαμπίδου.

Ένα χρόνο μετά τον βίαιο βιασμό 10χρονου αλλοδαπού στη Λάρνακα, που συγκλόνισε το παγκύπριο, η Βουλή θα συζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα την τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας

ΘΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ υπ' όψιν και η συγγενική σχέση θύτη-θύματος, η οποία, μάλιστα, θα είναι και επιβαρυντική

Πρόταση νόμου, διά της οποίας προτείνεται η τροποποίηση του Περί Ποινικού Κώδικα Νόμου με την εισαγωγή νέων άρθρων για την πληρέστερη και πιο σύγχρονη αντιμετώπιση σεξουαλικών αδικημάτων κατά ανηλίκων, καθώς και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της παιδοφιλίας, κατέθεσε πρόσφατα η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Η πρόταση αυτή έρχεται ένα χρόνο μετά τον βίαιο βιασμό 10χρονου αλλοδαπού στη Λάρνακα, που συγκλόνισε το παγκύπριο και θορύβησε άπαντες, αναδεικνύοντας τις αδυναμίες και τις ελλείψεις σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία σε τέτοιας φύσης ζητήματα.

Με την πρόταση αυτή, που σημειωτέον θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών την ερχόμενη βδομάδα, κατηγοριοποιούνται οι πράξεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, που συνιστούν σεξουαλικά αδικήματα κατά ανηλίκων σε πράξεις που προσβάλλουν την αιδώ του ανηλίκου, ασελγείς πράξεις με ανήλικο και άσκηση σεξουαλικής βίας σε βάρος ανηλίκου και διαβαθμίζονται οι ποινές που επισύρουν τα εν λόγω αδικήματα, ανάλογα με τη σοβαρότητα των συνεπειών που οι πράξεις αυτές επιφέρουν στο ανήλικο θύμα.

Συγγενικές… επιβαρύνσεις

Σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση που επισυνάπτεται με την πρόταση νόμου της κ. Χαραλαμπίδου και την οποία έχει στα χέρια της η «Σημερινή», μέσω της 61ης τροποποίησης του Περί Ποινικού Κώδικα Νόμου, προβλέπεται ως επιβαρυντική περίσταση για τον δράστη των πιο πάνω αδικημάτων η συγγενική σχέση με τον ανήλικο ή σχέση εμπιστοσύνης ή εποπτείας και καθοδήγησης, οπότε στις περιπτώσεις αυτές προβλέπεται ποινή φυλάκισης διά βίου.

Στις περιπτώσεις αυτές, προστίθεται, μεταξύ άλλων θα εμπίπτει πρόσωπο που είναι οικείο του ανηλίκου ή συνοικεί με τον ανήλικο ή διατηρεί φιλικές σχέσεις με τους οικείους του, καθώς και πρόσωπο το οποίο είναι εκπαιδευτικός, παιδαγωγός ή παραδίδει μαθήματα στον ανήλικο ή είναι κληρικός με τον οποίο ο ανήλικος διατηρεί πνευματική σχέση ή ψυχολόγος, ιατρός ή ειδικός επιστήμονας που παρέχει τις υπηρεσίες του στον ανήλικο ή πρόσωπο που καταχράται τη διανοητική ή σωματική αναπηρία του ανήλικου ή πρόσωπο που έχει σχέση εξουσίας με τον ανήλικο.

Περαιτέρω, με στόχο την πλήρωση του νομοθετικού κενού που διαπιστώθηκε σε σχέση με την αντιμετώπιση της παιδοφιλίας, βάσει της Έκθεσης, περιλήφθηκαν στον προτεινόμενο νόμο διατάξεις που προβλέπουν τη λήψη μέτρων και αποσκοπούν στη θεραπεία του προσώπου για το οποίο διαπιστώνεται αρμοδίως ότι πάσχει από παιδοφιλία, ιδιαίτερα όμως στην προστασία των παιδιών, τα οποία αποτελούν μιαν από τις πλέον ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας.

Στενή παρακολούθηση

Ειδικότερα, στην προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπεται ότι το πρόσωπο που καταδικάστηκε από δικαστήριο για σεξουαλικό αδίκημα κατά ανηλίκου θα υποβάλλεται σε ψυχιατρική εξέταση και, στην περίπτωση που διαπιστώνεται από ψυχίατρο ότι ο καταδικασθείς πάσχει από παιδοφιλία, αυτός θα υποχρεούται τόσο κατά την έκτιση της ποινής του όσο και μετά την αποφυλάκισή του να τυγχάνει παρακολούθησης και θεραπείας από ψυχίατρο. Επιπρόσθετα, προβλέπεται ότι το δικαστήριο, μετά την αποφυλάκιση προσώπου που καταδικάστηκε για τέτοιο αδίκημα, δύναται, λαμβανομένων υπ' όψιν όλων των περιστάσεων της υπόθεσης, να επιβάλει στο πρόσωπο αυτό όρους και περιορισμούς, με στόχο τη μείωση του κινδύνου επανάληψης οποιασδήποτε πράξης σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου.

Η πρόταση Νόμου

Σύμφωνα, δε, με την πρόταση νόμου που αποκαλύπτει η «Σ», ο βασικός νόμος τροποποιείται με την προσθήκη, αμέσως μετά το άρθρο 146 του Ποινικού Κώδικα («Απόπειρα βιασμού: 146. Όποιος αποπειράται βιασμό, είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση δέκα χρόνων»), των ακόλουθων νέων άρθρων 146Α και 146Β:

Aδικήματα και ποινές
«Σεξουαλικά αδικήματα κατά ανηλίκων (άρθρο 146Α).

-Ενήλικος ο οποίος ενεργεί ασελγείς πράξεις με ανήλικο είναι ένοχος αδικήματος ως ακολούθως: (α) αν ο παθών δεν έχει συμπληρώσει τα δεκατέσσερα έτη, είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε ποινή φυλάκισης διά βίου και (β) αν ο παθών έχει συμπληρώσει τα δεκατέσσερα έτη, όχι όμως και τα δεκαεπτά έτη, είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση δεκατεσσάρων χρόνων.

-Ενήλικος ο οποίος ασκεί σεξουαλική βία σε βάρος ανηλίκου είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε ποινή φυλάκισης διά βίου.

-Ενήλικος ο οποίος με χειρονομίες, προτάσεις ή με απεικόνιση ή παρουσίαση πράξεων που αφορούν τη γενετήσια ζωή προσβάλλει την αιδώ ανηλίκου είναι ένοχος πλημμελήματος.

-Ενήλικος ο οποίος διαπράττει ποινικό αδίκημα δυνάμει της παραγράφου (β) του εδαφίου (1) είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε ποινή φυλάκισης διά βίου, εφόσον ο ενήλικος εμπίπτει σε μίαν από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

· είναι οικείος του ανηλίκου?

· είναι πρόσωπο που συνοικεί με τον ανήλικο ή διατηρεί φιλικές σχέσεις με τους οικείους του?

· είναι εκπαιδευτικός, παιδαγωγός, γυμναστής ή άλλο πρόσωπο που παραδίδει μαθήματα στον ανήλικο?

· είναι κληρικός με τον οποίο ο ανήλικος διατηρεί πνευματική σχέση?

· είναι ψυχολόγος, ιατρός, νοσοκόμος ή ειδικός επιστήμονας που παρέχει τις υπηρεσίες του στον ανήλικο?

· είναι πρόσωπο που καταχράται τη διανοητική ή σωματική αναπηρία του ανηλίκου και

· είναι πρόσωπο που έχει σχέση εξουσίας με τον ανήλικο.

Όροι, περιορισμοί και θεραπεία

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από την ποινή που προβλέπεται στα εδάφια (1), (2), (3) και (4) του παρόντος άρθρου, το Δικαστήριο ζητά όπως ο καταδικασθείς υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση και, στην περίπτωση που διαπιστώνεται από ψυχίατρο ότι πάσχει από παιδοφιλία, διατάσσει επιπρόσθετα όπως κατά την έκτιση της ποινής του τυγχάνει παρακολούθησης και θεραπείας από ψυχίατρο.

Επιπρόσθετα με οποιαδήποτε ποινή προβλέπεται στα εδάφια (1), (2), (3) και (4), το Δικαστήριο δύναται, λαμβανομένων υπ' όψιν όλων των περιστάσεων της υπόθεσης, μετά την αποφυλάκιση προσώπου που καταδικάστηκε δυνάμει των διατάξεων των πιο πάνω εδαφίων του παρόντος άρθρου και το οποίο διαπιστώνεται από ψυχίατρο ότι πάσχει από παιδοφιλία, να επιβάλει σ’ αυτό όρους και περιορισμούς, που περιλαμβάνουν:

· υποβολή σε θεραπεία ή συνέχιση της θεραπείας του από ψυχίατρο ή/και ψυχολόγο και υποχρέωση προσκόμισης σχετικού πιστοποιητικού από τον θεράποντα ψυχίατρο ή/και ψυχολόγο για το ότι υποβάλλεται σε θεραπεία?

· υποχρέωση γνωστοποίησης του τόπου διαμονής του στην Αστυνομία και στις δημοτικές Αρχές, και ενημέρωσης των πιο πάνω Αρχών για τυχόν αλλαγή αυτού?

· υποχρέωση αλλαγής του τόπου διαμονής του σε περίπτωση που η οικία στην οποία διέμενε πριν από την καταδίκη του για το αδίκημα της παιδοφιλίας γειτνιάζει με σχολείο, πάρκο ή άλλο τόπο όπου συχνάζουν ανήλικα πρόσωπα?

· ενεργοποίηση του συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης και προειδοποίησης, όπως αυτό καθορίζεται στο εδάφιο (2) του άρθρου 21Β του περί Φυλακών Νόμου και

· απαγόρευση εργοδότησής του σε χώρους όπου βρίσκονται ή συχνάζουν ανήλικα πρόσωπα.

Ως «παιδοφιλία» ορίζεται η ψυχιατρική διαταραχή της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς ενήλικου προσώπου, το οποίο επιδεικνύει σεξουαλική προτίμηση σε ανήλικο πρόσωπο, η οποία συνίσταται σε επαναλαμβανόμενες και έντονες σεξουαλικές ορμές και φαντασιώσεις, και η οποία ψυχιατρική διαταραχή διαπιστώνεται από ψυχίατρο.

»Παιδοφιλία (άρθρο 146Β): Οι διατάξεις των εδαφίων (5), (6) και (7) του άρθρου 146Α εφαρμόζονται και στην περίπτωση καταδίκης προσώπου για αδίκημα εναντίον των ηθών αναφορικά με ανήλικο, δυνάμει των διατάξεων του παρόντος ή οποιουδήποτε άλλου νόμου».

Τα λόγια γίνονται πράξεις…

Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ακόμη και για τροποποίηση του νόμου τονίστηκε πέρυσι, μετά το νέο περιστατικό άγριου βιασμού 10χρονου Παλαιστινίου στη Λάρνακα, την 1η Αυγούστου 2012. Μάλιστα, το παιδάκι αναγνώρισε από μόνο του τον βιαστή του, δύο μέρες αργότερα, κατά την έξοδό του από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας, όταν κλήθηκε να πει κατά πόσον άλλος ύποπτος που είχε συλληφθεί ήταν ο βιαστής του. Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύφθηκαν εκείνο το διάστημα, ο 10χρονος Παλαιστίνιος, γύρω στις εννέα το βράδυ της 1ης Αυγούστου 2012, βρισκόταν μαζί με φίλο του στον χώρο στάθμευσης των Φοινικούδων, που βρίσκεται ακριβώς πίσω από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας.

Τον 10χρονο προσήγγισε ένας μοτοσικλετιστής ο οποίος, αφού άρχισε να κουβεντιάζει μαζί του, του πρότεινε να τον πάρει βόλτα για να δει τον σκύλο του. Ο μικρός επιβιβάστηκε στη μοτοσικλέτα, αλλά ο άγνωστος τον μετέφερε στην οδό Καλογραιών, περίπου 500 μέτρα από τις Φοινικούδες. Αφού τον ανέβασε στην οροφή πολυκατοικίας, ο άγνωστος βίασε τον 10χρονο και στη συνέχεια τον εγκατέλειψε.

Ο μικρός κατάφερε να φύγει από την περιοχή και ενημέρωσε τους γονείς του, οι οποίοι και κατήγγειλαν την υπόθεση στην Αστυνομία. Ιατροδικαστής που εξέτασε τον ανήλικο είχε εντοπίσει έντονα σημάδια βιασμού, εκχυμώσεις στον λαιμό και εκδορές σε όλο του το σώμα. Σημειώνεται σε αυτό το σημείο πως η δίκη του 37χρονου που συνελήφθη για την υπόθεση ξεκίνησε στις 22 Φεβρουαρίου, με τον κατηγορούμενο να αρνείται κάθε ανάμειξη στην υπόθεση.

Με αφορμή, λοιπόν, την πιο πάνω περίπτωση, η κ. Χαραλαμπίδου σε δηλώσεις στη «Σ» τόνιζε την ανάγκη για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και ένα χρόνο ακριβώς μετά τις δηλώσεις της αυτές το κάνει πράξη. Υπενθυμίζεται πως στις 6 Αυγούστου 2012, η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε στην εφημερίδα μας πως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ είχε εντοπίσει από καιρό την ανάγκη εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου, αλλά και τη δημιουργία μηχανισμών εποπτείας των θυτών.

Οι μηχανισμοί αυτοί, είχε πει, θα έπρεπε να ήταν τέτοιοι που να προστατεύουν το κοινωνικό σύνολο μετά την αποφυλάκιση των θυτών και να λειτουργούν αποτρεπτικά, αλλά και ως ασφαλιστική δικλίδα, γι' αποφυγή επανάληψης του αδικήματος, κάτι που προνοείται και στην πρόταση νόμου που κατέθεσε. Υπενθυμίζεται, εξάλλου, πως πέραν του ΑΚΕΛ και τα υπόλοιπα κόμματα είχαν τονίσει την ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας και συνεπώς αναμένεται πως θα προωθηθεί η εν λόγω πρόταση προς ψήφιση για να θεσπιστεί σε νομοθεσία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.