Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Όταν η γυμναστική γίνεται επικίνδυνη...

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι λανθασμένες ασκήσεις μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες συνέπειες.

Η σωματική άσκηση δεν προσφέρει μόνο οφέλη, αλλά συχνά κρύβει και πολλούς κινδύνους, κυρίως για άτομα που δεν είναι γυμνασμένα.

Για παράδειγμα, αγύμναστοι που προσπαθούν ξαφνικά να κάνουν κοπιαστικές ασκήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή κατά 100 φορές στη διάρκεια της προσπάθειας και για μία ώρα περίπου έπειτα από αυτή.

Καρδιοπαθείς

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ξαφνική έντονη προσπάθεια από άτομα με καρδιαγγειακή πάθηση μπορεί να προκαλέσει διάσπαση της αθηροσκληρωτικής πλάκας, δημιουργώντας εστίες ανάπτυξης θρόμβων αίματος που μπορούν να φράξουν τις στεφανιαίες αρτηρίες.

Ωστόσο, ο ξαφνικός θάνατος από καρδιά κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι εξαιρετικά σπάνιος και περιορίζεται μόνο στα καρδιοπαθή άτομα που δεν γυμνάζονται τακτικά.

Ηλικιωμένοι

Κάποια ηλικιωμένα άτομα, ιδιαίτερα αυτά που πάσχουν από αρθρίτιδα ή έχουν έναν παλιό τραυματισμό, αποφεύγουν την άσκηση γιατί έχουν ασταθείς και αδύναμες αρθρώσεις.

Κι όμως, ένα τακτικό πρόγραμμα με μέτρια δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τους πόνους, να βελτιώσει την κινητικότητα και να αυξήσει την ευλυγισία και τη σταθερότητα.

Δεν είναι απαραίτητο να σταματήσετε το πρόγραμμα άσκησης σε περίπτωση τραυματισμού. Μπορείτε να συνεχίσετε με ξεκούραση της τραυματισμένης περιοχής, χρησιμοποιώντας διαφορετικά είδη άσκησης που δεν θα σας προκαλούν πόνο.

Αυτό που είναι σημαντικό και πρέπει να θυμάστε όλοι είναι ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα άσκησης που να είναι απολύτως ασφαλές για τον καθένα από σας. Γι’ αυτό θα πρέπει να συμβουλεύεστε το γιατρό ή τους ειδικούς, που θα σχεδιάσουν ένα πρόγραμμα ειδικά για σας.

Επικίνδυνα συμπτώματα

Αν αισθανθείτε ένα από τα παρακάτω συμπτώματα στη διάρκεια της άσκησης, σταματήστε την και ζητήστε αμέσως βοήθεια:

- Σφίξιμο στην καρδιά.
- Σοβαρή ανεπάρκεια αναπνοής.
- Πόνο στο στήθος ή στα χέρια και στο σαγόνι, συνήθως στην αριστερή πλευρά.
- Ταχυπαλμίες.
- Ζάλη, τάση για λιποθυμία ή στομαχικές διαταραχές.

Ασκήσεις για αεροβική φόρμα

Ασκηθείτε για 20 έως 40 λεπτά, πέντε ημέρες την εβδομάδα ή περισσότερο, με μικρή ή μεγάλη ένταση.

Κάντε μια ποικιλία ασκήσεων για το πάνω και κάτω μέρος του σώματος, όπως περπάτημα και κολύμπι.

Για να φτάσετε τα 40 λεπτά, αυξήστε την αεροβική άσκηση κατά ένα έως πέντε λεπτά και για μια περίοδο εβδομάδων ή μηνών. Η βαθμιαία αύξηση του χρόνου άσκησης θα ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο τραυματισμού.

Αν αισθάνεστε άνετα με το ρυθμό κίνησης που χρησιμοποιείτε και θέλετε να καταβάλλετε επιπλέον προσπάθεια, αυξήστε βαθμιαία το ρυθμό κίνησης όσο περισσότερο μπορείτε.


Πηγή: http://www.belife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.