Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Φεστιβάλ «Συγγραφέων του κόσμου»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε Παρίσι και Λυών, ξεκίνησε, από χθες και για πέντε συνεχείς μέρες, το πρώτο Φεστιβάλ "Συγγραφέων του Κόσμου". Πρόκειται για τον "εορτασμό της Παγκόσμιας λογοτεχνίας", όπως υπογραμμίζουν οι λάτρεις του λογοτεχνικού βιβλίου, που στοχεύει, επίσης, στην υποστήριξη των βιβλίων και των λογοτεχνικών εκδόσεων, που υφίστανται ποικίλες μεταλλάξεις με την παγκοσμιοποίηση.

Η οργάνωση του Φεστιβάλ είναι το αποτέλεσμα μιας καινοτόμου συνεργασίας ανάμεσα στο, αναγνωρισμένου κύρους, πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και στην εξίσου σημαντική Εθνική Βιβλιοθήκη BNF της Γαλλίας.

Για την εκδήλωση έχουν προσκληθεί 28 συγγραφείς από διάφορα μέρη του κόσμου, ανάμεσα στους οποίους και οι 'Ελληνες Πέτρος Μάρκαρης και Βασίλης Αλεξάκης. Το 'Ιδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" συμμετέχει ως ένας από τους χορηγούς που συνέβαλαν για την υλοποίηση του Φεστιβάλ.

Για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων έχουν επιλεγεί εννέα διαφορετικοί τόποι σε μουσεία, πολιτιστικά κέντρα, βιβλιοθήκες και θέατρα στο Παρίσι και στη Λυών.

Η χθεσινή πρώτη μέρα ξεκίνησε με τον 'Ελληνα Πέτρο Μάρκαρη στο "Σπίτι της Ποίησης" στο Παρίσι, με θέμα "Γλώσσα και Ταυτότητα". Ακολούθησε συζήτηση με τον Αμερικανό συγγραφέα Εντμοντ Γουάιτ (Edmund White). Παράλληλα, στο Πολιτιστικό κέντρο της Ιρλανδίας, η χθεσινή πρώτη μέρα γιορτάστηκε με "αναγνώσματα από το γύρο του κόσμου" ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Βασίλης Αλεξάκης πρόκειται να μιλήσει αύριο το απόγευμα με θέμα τη "Μητρική γλώσσα" που ήταν και το θέμα ενός από τα βιβλία του. Η συγκέντρωση θα γίνει στο "Reid Hall, Columbia Global Center" στο Παρίσι, που είναι παράρτημα του Πανεπιστημίου της Κολούμπια στις παρυφές της Μονμάρτης.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη το Φεστιβάλ θα μεταφερθεί στη Λυών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.