Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Times: Fakelaki και rousfeti

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Τα οικονομικά στην Ελλάδα είναι μάλλον διαφορετικά. Είναι ένα ''παρακλάδι εφευρετικότητας''. Για τους Έλληνες, το να ακολουθείς τους κανόνες είναι ένα είδος ηλιθιότητας. Εάν οι πολιτικοί ήταν διεφθαρμένοι, ποιος θα ήταν ο σκοπός της προσωπικής εφευρετικότητας; Επίσης, οι Έλληνες σκέφτηκαν ότι είναι καλύτερο να εμπιστευτούν το ''fakelaki'' (φακελάκι) και το ''rousfeti'' (ρουσφέτι) από το να ''μπερδέψουν'' την ηθική με την υλική πρόοδο», σχολιάζουν, μεταξύ άλλων σε άρθρο τους οι New York Times.

Στο κείμενο, που φέρει τον τίτλο «Το μάθημα ηθικής του Ευρώ», ο συντάκτης συγκρίνει την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και της Γερμανίας με βασικό σημείο τη φιλοσοφία του «βολέματος» που επικρατούσε στο ελληνικό δημόσιο. Μάλιστα, ο δημοσιογράφος προτείνει στους Έλληνες «να μάθουν κάτι από την οικονομία σαν ηθική φιλοσοφία».

Ο Ρότζερ Κοέν, ο δημοσιογράφος που υπογράφει το άρθρο, αφού σχολιάζει με απαξιωτικές εκφράσεις την έλλειψη αξιοκρατίας στην Ελλάδα, φιλοξενεί και δηλώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη: «Ο ιδιωτικός τομέας επιβαρύνθηκε με 1,3 εκατ. ανέργους από το ξέσπασμα της κρίσης και ο δημόσιος τομέας ουσιαστικά με μηδέν. Επειδή οι μεταρρυθμίσεις καθυστέρησαν, ο ιδιωτικός τομέας φορολογήθηκε και τιμωρήθηκε ως εναλλακτική. Υπάρχει μια σιωπηρή πλειοψηφία υπέρ των μεταρρυθμίσεων», λέει.

«Μπορούμε να έχουμε καλύτερη αξία για τα χρήματά μας και να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις της χώρας. Όμως, οι πιστωτές μας πρέπει να καταλάβουν ότι ο βασικός κίνδυνος σήμερα είναι τα τυχόν νέα μέτρα: Η όποια περαιτέρω προσπάθεια φορολόγησης των εισοδημάτων δεν θα περάσει. Η λιτότητα έχει παραπάει. Όταν ο πρωθυπουργός μας συναντήσει τον Μπαράκ Ομπάμα, ένα από τα βασικά του μηνύματα θα είναι αυτό», συμπληρώνει ο Έλληνας υπουργός.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.