Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα προστατεύουν από κατάθλιψη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η κατανάλωση δύο έως τεσσάρων φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να προστατεύει από τη βαριά κατάθλιψη, μειώνοντας κατά το ήμισυ τις πιθανότητες αυτοκτονίας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Χάρβαρντ (HSPH) επανεξέτασαν στοιχεία από τρεις προγενέστερες μεγάλες μελέτες και διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος αυτοκτονίας σε όσους πίνουν καθημερινά αρκετό καφέ μειώνεται κατά σχεδόν 50%.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «The World Journal of Biological Psychiatry», εξέτασαν στοιχεία από 43.599 άνδρες και 164.825 γυναίκες που συμμετείχαν σε τρεις μελέτες της περιόδου 1992-2008.

Οι εθελοντές συμπλήρωναν ανά τετραετία λεπτομερή διαιτολόγια διατροφής, ενώ στη διάρκεια των 16 ετών, 277 από αυτούς αυτοκτόνησαν.

Η καφεΐνη δρα διεγείροντας το κεντρικό νευρικό σύστημα, αλλά ενδέχεται να δρα ως ήπιο αντικαταθλιπτικό αυξάνοντας στον εγκέφαλο την παραγωγή ορισμένων ουσιών της ευεξίας, συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και της νοραδρεναλίνης.

Αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί προγενέστερες επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης, μεταξύ όσων πίνουν καφέ, γράφουν οι ερευνητές.

Παρά τα ευρήματά τους, όμως, οι συγγραφείς της νέας μελέτης δεν συνιστούν στους πάσχοντες από κατάθλιψη να προσπαθήσουν να βελτιώσουν την κατάστασή τους αυξάνοντας την κατανάλωση καφέ.

Και αυτό, διότι από τα τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα και πάνω, μελέτες έχουν δείξει πως ο καφές ενδέχεται να ασκεί την ακριβώς αντίθετη δράση.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι δεν υπάρχει πρόσθετο όφελος από την κατανάλωση ποσοτήτων καφέ άνω των δύο έως τεσσάρων φλιτζανιών ή 400 mgκαφεΐνης ημερησίως», σημειώνουν ο δρ Μάικλ Λούκας, ερευνητής στο Τμήμα Διατροφής του HSPH, και οι συνεργάτες του.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.