Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Έρχονται πλειστηριασμοί

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τέλος στο "πάγωμα" των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μπαίνει, όπως όλα δείχνουν, από την 1η-1-2014, υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας για αναστολή του μέτρου.

Έτσι, δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες θα βρεθούν μπροστά σε μια νέα, ιδιαιτέρως επώδυνη πραγματικότητα μετά την εκπνοή του τρέχοντος έτους.

Σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι κοινωνικές επιπτώσεις από την άρση του καθεστώτος προστασίας των ακινήτων από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση επιδιώκει να κάμψει την απαίτηση της τριμερούς για οριζόντια απελευθέρωση των πλειστηριασμών, καταθέτοντας σχέδια για μερική άεση του "παγώματός" τους με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

Τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας λαμβάνοντας υπόψη τέτοια κριτήρια επιβεβαίωσε με χθεσινές δηλώσεις του στο Mega ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδά.

Σύμφωνα με τον κ. Σκορδά, για την άρση του πλειστηριασμού θα μπορούσαν να προσμετρώνται παράγοντες όπως:

- Ο αριθμός των ετών που παραμένει "παγωμένος" ο πλειστηριασμός (το μέτρο ισχύει από το 2009 και έχει παραταθεί έως τις 31-12-2013).

- Τα εισοδήματα και η οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη-ιδιοκτήτη του ακινήτου (π.χ. αν είναι πολύτεκνος ή τρίτεκνος).

- Η αντικειμενική αξία του ακινήτου.

- Το ύψος των ανεξόφλητων υπολοίπων.

-Συνδυασμός των παραγόντων αυτών.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι στόχος είναι να μη μειωθεί η αξία των ακινήτων από την υπερπροσφορά που θα προκαλούσε μια πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών: "Προσπαθούμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να βρούμε διάφορες εναλλακτικές λύσης σταδιακής εκτόνωσης αυτής της συσσώρευσης ακινήτων. Ανάμεσα στα κριτήρια θα μπορούσε να είναι το πόσα χρόνια είναι σε καθεστώς αναστολής. Και βέβαια, δεν θα αδιαφορήσει κανείς αν κάποιος είναι πολύτεκνος ή άνεργος".


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.