Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Καλοκαιρινά τσιμπήματα: Οδηγός πρώτων βοηθειών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα τσιμπήματα από έντομα συχνά προκαλούν ένα ή περισσότερα κόκκινα σημάδια τα οποία συχνά μας προκαλούν φαγούρα ακόμα και πόνο σε ορισμένες περιπτώσεις. Συχνά σε ένα τσίμπημα μπορούμε να βρούμε και μια μικρή τρυπούλα στη κορυφή ίσως και με το κεντρί ακόμα πάνω. Συνήθως τέτοιους είδους τσιμπήματα θεωρούνται άκακα αρκεί να το άτομο να μην είναι αλλεργικό.

Οι μέλισσες και οι σφήκες είναι περισσότερο πιθανό να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις από όλα τα άλλα έντομα.

Ποια είναι τα συμπτώματα ενός τσιμπήματος

Το δέρμα κοκκινίζει, πρήζεται, υπάρχει αίσθηση φαγούρας και μπορεί να γίνει και επίπονο. Αυτά είναι τα ποιο κοινά συμπτώματα. Μερικές φορές τα τσιμπήματα μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Τα τσιμπήματα μπορούν να μολυνθούν αν τα τρίψετε. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας όταν παρατηρήσετε ότι η φαγούρα ή το πρήξιμο χειροτερεύει αντί να περνάει. Πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας άμεσα εάν δείτε τα παρακάτω:
Το άτομο έχει τσιμπηθεί από πολλά έντομα την ίδια στιγμή
Ο κνησμός ή το οίδημα χειροτερεύει με τη πάροδο του χρόνου
Ένα η περιοχή είναι κόκκινη πρησμένη και ευαίσθητη
Πονοκέφαλος
Ζαλάδα
Ναυτία
Πόνος στο στήθος
Αίσθηση πνιγμού
Δύσπνοια

Αυτά μπορεί να είναι αλλεργικά συμπτώματα και είναι πολύ σημαντικό το άτομο να μεταφερθεί σε νοσοκομείο καθώς θα επέλθει αλλεργικό σοκ το οποίο έιναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία του ατόμου.

Πώς να αντιμετωπίσετε τα τσιμπήματα

Αφαιρέστε το κεντρί. Χρησιμοποιείστε ένα τσιμπιδάκι. Μην προσπαθήσετε να πιέζετε το κεντρί με τα χέρια σας καθώς αυτό θα βοηθήσει το δηλητήριο από το κεντρί να εισχωρήσει ακόμα βαθύτερα μέσα στο δέρμα.

Πλύνετε το δέρμα με σαπούνι και νερό και βάλτε του ένα παγάκι ή μια παγοκύστη πάνω στο τσίμπημα. Αν μπορείτε να ανασηκώσετε λίγο το μέρος που δέχθηκε το τσίμπημα καθώς αυτό θα βοηθήσει με το οίδημα.

Εάν υπάρχει αντισταμινική κρέμα καλό θα ήταν να τη χρησιμοποιήσετε καθώς θα βοηθήσει με την αίσθηση κνησμού.

Αν γνωρίζετε ότι έχετε αλλεργία στα τσιμπήματα ή κάποιο μέλος της οικογένειά σας έχει, τότε καλύτερα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν φύγετε για διακοπές καθώς θα σας προμηθεύσει με αντισταμινικά χάπια και ίσως σας δώσει ενέσεις αδρεναλίνης ( αν γίνει κάτι τέτοιο ρωτήστε τον για τον ορθό τρόπο χρήσης)

Κάποιος ο οποίος έχει δεχθεί τσίμπημα και χρήζει ιατρικής βοήθειας ή απλά δεν αισθάνεται καλά τότε δε θα πρέπει να οδηγήσει καθώς ενδέχεται να λιποθυμήσει .

Ατομο που γνωρίζει ότι πάσχει από αλλεργία πρέπει να κουβαλάει πάντα μαζί του μια κάρτα με χρήσιμες πληροφορίες για τη κατάστασή του καθώς και τα απαραίτητα χάπια και ενέσεις.

Πώς να αποφύγετε τα τσιμπήματα

Μείνετε μακριά από λουλούδια

Μην κάνετε απότομες κινήσεις όταν έχετε μπροστά σας σφήκα ή μέλισσα

Μην προσπαθείτε να τις διώξετε με τα χέρια σας

Ανάψτε φιδάκια ή ότι άλλο εντομοαπωθητικό έχετε



Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.