Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Εκκρεμούν 326 προσλήψεις στο Βρεφοκομείο Αθηνών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εκτός παιδικών σταθμών κινδυνεύει να μείνει μεγάλος αριθμός παιδιών.

Η καθυστέρηση έκδοσης ΚΥΑ, ώστε να γίνουν οι διαδικασίες ΑΣΕΠ, προκειμένου να προσληφθούν 326 άτομα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο Βρεφοκομείο Αθηνών, θα έχει ως αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός παιδιών να μην καταφέρουν φέτος να ενταχθούν στους παιδικούς σταθμούς του δήμου Αθηναίων.

Αυτό δήλωσε σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων η πρόεδρος του Βρεφοκομείου Αθηνών Μαρία Ηλιοπούλου, κατά την ενημέρωση για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών τη σχολική χρονιά 2013-2014. Όπως είπε η κ. Ηλιοπούλου, έχει δοθεί έγκριση από την Περιφέρεια Αττικής, όμως έχει καθυστερήσει η σχετική κοινή υπουργική απόφαση σε σημείο ώστε να κινδυνεύουν με ματαίωση οι προσλήψεις. Εάν δεν γίνουν προσλήψεις, δεν θα απορροφηθεί από το Βρεφοκομείο Αθηνών ένας μεγάλος αριθμός από τα 843 επιλαχόντα παιδιά.

Όπως είπε η κ. Ηλιοπούλου, φέτος έγιναν 5.570 αιτήσεις για 5.470 θέσεις. Εκατό αιτήσεις απορρίφθηκαν λόγω ελλιπών δικαιολογητικών, όπως έλλειψη πιστοποιητικού γέννησης, άδειας παραμονής για τις οικογένειες υπηκόων τρίτων χωρών, κάρτα ανεργίας κ.α.. Δεκτές έγιναν 4.571 αιτήσεις, ενώ άλλα 843 παιδιά είναι επιλαχόντα.

Από τις 4.571 αιτήσεις, οι 550 αιτήσεις θα καλυφθούν από ΕΣΠΑ και οι οικογένειες δεν θα πληρώσουν τίποτα. Άλλες 427 θέσεις είναι κενές, διότι σε κάποιους σταθμούς υπήρξε αυξημένη και σε άλλους μειωμένη ζήτηση. Όταν γίνει η ανακατανομή των παιδιών, μέσω ΕΣΠΑ και με τη μεταφορά παιδιών σε παιδικούς σταθμούς που δεν είναι της γειτονιάς τους με τα δυο σχολικά που διαθέτει το Βρεφοκομείο, θα καλυφτούν οι κενές θέσεις από τα 843 επιλαχόντα παιδιά.

Όπως σημείωσε η κ. Ηλιοπούλου, το 52% των παιδιών δεν πληρώνουν τίποτα για παιδικό σταθμό και το 30% πληρώνουν από 25 - 75 ευρώ το μήνα. Το Βρεφοκομείο Αθηνών, όπως τόνισε, έχει από τα χαμηλότερα τροφεία σε όλη την Ελλάδα.

Επίσης, φέτος αναμένεται να αυξηθεί «με καταιγιστικούς ρυθμούς», όπως είπε η κ. Ηλιοπούλου, η ζήτηση σε μερίδες φαγητού που ετοιμάζει καθημερινά το Βρεφοκομείο Αθηνών. Αυτή τη στιγμή, το Βρεφοκομείο ετοιμάζει καθημερινά 5.500 μερίδες για παιδιά, στέλνει στα ολοήμερα σχολεία 1.124 μερίδες, σιτίζει 1.200 αστέγους και διανέμει 500 μερίδες σε αναξιοπαθούντες. Για να αντιμετωπίσει τη φετινή ζήτηση είναι απαραίτητη η έγκριση των 326 υπαλλήλων, τόνισε η κ. Ηλιοπούλου, αρκετοί από τους οποίους εργάζονται στα μαγειρεία. Επίσης είναι απαραίτητο, όπως είπε, να χρησιμοποιηθούν τα μαγειρεία του Ιδρύματος Χατζηκώστα.

Σε ό,τι αφορά τα οικήματα που φιλοξενούν τους παιδικούς σταθμούς, όπως είπε ολοκληρώθηκε η σχετική έρευνα του ΕΜΠ από την οποία προέκυψε ότι κανένα από τα 77 κτίρια του Βρεφοκομείου δεν έχει επικινδυνότητα. Από τα 77 κτίρια, τα 60 είναι έτοιμα για να λήξει το πρόβλημα με τις εκκρεμούσες αδειοδοτήσεις και τα 17 χρειάζονται βελτιώσεις.

Η κ. Ηλιοπούλου ενημέρωσε επίσης το δημοτικό συμβούλιο ότι το Βρεφοκομείο περιμένει έγκριση για την απόκτηση διαχειριστικής επάρκειας, ώστε να μπορεί να διεκδικεί μόνο του, προγράμματα ΕΣΠΑ. Ακόμη, σε συνεργασία με τα τμήματα Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Αθηνών, το Βρεφοκομείο έχει διαμορφώσει ένα νέο παιδαγωγικό πρόγραμμα που στόχος είναι να γενικευθεί σε όλους τους παιδικούς σταθμούς της Ελλάδας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.