Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Στο μικροσκόπιο της εφορίας εμβάσματα άνω των 50.000

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Περισσότεροι έλεγχοι για διακίνηση κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Μεγαλύτερο δίχτυ απλώνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών για να πιάσει φορολογούμενους πολίτες που την περίοδο 2009-2011 έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, τα οποία σύμφωνα με τις νέες μεθόδους ανάλυσης κινδύνου που χρησιμοποιούν οι ελεγκτικές υπηρεσίες δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα τους.

Αναλυτικότερα, με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη, περνούν πλέον στην αρμοδιότητα του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) οι υποθέσεις φορολογουμένων που κατά τα έτη 2009, 2010 και 2011 έστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα 50.000 ευρώ.

Μέχρι σήμερα οι φορολογικές Αρχές ήλεγχαν περιπτώσεις φορολογουμένων που την επίμαχη περίοδο διακίνησαν στο εξωτερικό κεφάλαια που υπερέβαιναν αθροιστικά τις 100.000 ευρώ ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Ωστόσο, από ειδικούς ελέγχους ανάλυσης κινδύνου και διασταυρώσεις εισοδημάτων προέκυψε πως το όριο αυτό πρέπει να μειωθεί.

Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης η επέκταση των ελέγχων και σε φορολογουμένους με χρηματικά εμβάσματα στο εξωτερικό μικρότερα των 100.000 και έως και 50.000 ευρώ προέκυψε καθώς στις δειγματοληπτικές έρευνες που διενήργησαν οι ελεγκτικές υπηρεσίες με τα νέα ειδικά φίλτρα ανάλυσης κίνδυνου εντόπισαν περιπτώσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής και τη διάπραξη φορολογικών αδικημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι από τις διασταυρώσεις στοιχείων είχε προκύψει ότι εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ είχαν μεταφέρει στο εξωτερικό 54.000 φορολογούμενοι. Για τους 24.000 είχαν προκύψει ενδείξεις φοροδιαφυγής. Ηδη οι 10.300 φορολογούμενοι από αυτούς βρίσκονται στο μικροσκόπιο των φορολογικών Αρχών προκειμένου να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα με το νέο σύστημα έμμεσων τεχνικών ελέγχου (με βάση τις δαπάνες τους). Οι υπόλοιποι θα ελεγχθούν στη συνέχεια.

Πρέπει να σημειωθεί πως πλέον η φορολογική συμπεριφορά κάθε φορολογούμενου παρακολουθείται και αξιολογείται με βάση κριτήρια και τη χρήση μεθόδων ανάλυσης (risk analysis), που αποτυπώνουν υψηλές πιθανότητες διάπραξης φορολογικών παραβάσεων. Ετσι, οι φορολογούμενοι βαθμολογούνται με ένα σύστημα μορίων (point system) και όποιοι συγκεντρώνουν τα περισσότερα μόρια εντάσσονται σε λίστες επιλεχθέντων για έλεγχο.

Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Θεοχάρη, το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, αφού θα εντοπίζει τις ύποπτες υποθέσεις, θα εκδίδει φύλλα ελέγχου. Στις περιπτώσεις που θα βεβαιώνεται η φοροδιαφυγή οι ελεγκτές θα συντάσσουν πράξεις προσδιορισμού του φόρου, αλλά και των προστίμων και προσαυξήσεων, ενώ θα επιλαμβάνονται και της διαδικασίας επίλυσης των σχετικών φορολογικών διαφορών με τη σύνταξη και αποστολή στις αρμόδιες Εφορίες των οικείων χρηματικών καταλόγων.

Τονίζεται πως το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει συνολικά 280 ελέγχους μέχρι το τέλος Ιουνίου και 910 μέχρι το τέλος του 2013.

Στο σκέλος των εσόδων, το Κέντρο θα πρέπει να εισπράξει το 40% όλων των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων μέχρι το τέλος Ιουνίου και το 65% όλων των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων στο τέλος του χρόνου. Το Κέντρο θα πρέπει να έχει στείλει 50 υποθέσεις στον οικονομικό εισαγγελέα μέχρι το τέλος Ιουνίου και 110 υποθέσεις μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Τι έδειξαν οι έλεγχοι
Από τις διασταυρώσεις στοιχείων μέχρι σήμερα έχει προκύψει ότι εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ είχαν μεταφέρει στο εξωτερικό 54.000 φορολογούμενοι και για 24.000 από αυτούς έχουν προκύψει ενδείξεις φοροδιαφυγής.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.