Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Ζημίωσε κατά 4 εκατ. ευρώ το Δημόσιο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εξιχνιάσθηκε έπειτα από έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, υπόθεση προμήθειας φαρμακευτικού υλικού από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, σε ποσότητες πολλαπλάσιες από τις απαιτούμενες για τη διενέργεια των ιατρικών εξετάσεων, επιβαρύνοντας με αυτό τον τρόπο το Νοσοκομείο και κατά συνέπεια το Ελληνικό Δημόσιο.

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 60χρονης διευθύντριας εργαστηρίου ανοσολογίας και ιστοσυμβατότητας, για Απιστία σχετικά με την Υπηρεσία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική οργάνωση και παράβαση του Νόμου Περί Καταχραστών Δημοσίου.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, που αφορά στα έτη 2007 έως 2012, η 60χρονη, προέβαινε στην προμήθεια-αγορά πολλαπλάσιας ποσότητας αντιδραστηρίων (φαρμακευτικό σκεύασμα), από διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες.

Συγκεκριμένα, για ορισμένο αριθμό εξετάσεων, οι ποσότητες προμήθειας αντίστοιχων αντιδραστηρίων, για όλα τα έτη που αφορούσε η έρευνα, ήταν δυσανάλογα μεγαλύτερη (είκοσι και πλέον φορές) από αυτά που χρησιμοποιήθηκαν. Η πλεονάζουσα ποσότητα αντιδραστηρίων, καταστρέφονταν χωρίς να έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους και παραγγέλνονταν νέα, χωρίς να συντάσσεται πρακτικό καταστροφής.

Ενδεικτικά, για μία μόνο εξέταση κατά τη διάρκεια ενός έτους, παραγγέλθηκαν 3.040 αντιδραστήρια, ενώ χρησιμοποιήθηκαν από αυτά μόνο τα 21. Αγοράστηκαν δηλαδή 3.019 επιπλέον αντιδραστήρια, με την επιβάρυνση για το νοσοκομείο να ανέρχεται στο ποσό των 45.867,83 ευρώ.

Η συνολική επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου από την επιπλέον προμήθεια αντιδραστηρίων προσδιορίζεται στο ποσό των 4.005.404,85 ευρώ λαμβάνοντας υπόψη τη μέγιστη δυνατή κατανάλωση αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνται σε κάθε τύπο εξέτασης και για όλα τα έτη 2007-2012.

Επίσης, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 44χρονου υπαλλήλου φαρμακευτικής εταιρείας, ο οποίος εργαζόταν επί 15 έτη στο συγκεκριμένο εργαστήριο του Νοσοκομείου τοποθετούμενος εκεί από την εταιρεία του. Τον Οκτώβριο του 2011 απολύθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία και εξακολουθούσε να εργάζεται στο εργαστήριο, χωρίς να μισθοδοτείται από καμία δημόσια ή ιδιωτική επιχείρηση έως τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, όταν απομακρύνθηκε από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου έπειτα από την έρευνα που πραγματοποίησαν αστυνομικοί της προαναφερόμενης Υπηρεσίας.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα αποσταλεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης ενώ συνεχίζεται η έρευνα σχετικά με τυχόν εμπλοκή των φαρμακευτικών εταιρειών που προμήθευσαν με το προαναφερόμενο φαρμακευτικό υλικό το εργαστήριο και για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.