Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Επιστολή 17χρονου στον Σαμαρά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επιστολή στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά έστειλε ο 17χρονος μαθητής από την Χαλανδρίτσα Αχαΐας, Άγγελος Αποστολόπουλος, για το θέμα του λουκέτου στη Δημόσια Ραδιοφωνία και Τηλεόραση.

Σε αυτή, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι η ΕΡΤ δεν είναι αθηναϊκή ραδιοτηλεόραση, αλλά ανήκει σε όλους τους Έλληνες.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Με αφορμή τα γεγονότα των τελευταίων ημερών για τον “θάνατο” της ΕΡΤ Α.Ε. Σας αποστέλλω αυτή την επιστολή. Ονομάζομαι Αποστολόπουλος Άγγελος, είμαι 17 ετών, από την Χαλανδρίτσα Αχαΐας και είμαι ερασιτέχνης δημοσιογράφος. Γνωρίζουμε πως η Ελλάδα η μάνα της δημοκρατίας, πλέον βρίσκεται κάτω από ένα πραξικόπημα. Άποψη όλων των Ελλήνων πολιτών είναι πως η κίνηση στην οποία προβήκατε για το κλείσιμο αυτού του πολύτιμου δημόσιου αγαθού για τον Έλληνα πολίτη ήταν παράνομη και αντισυνταγματική.

Αρχικά, όμως, θα ήθελα να σχολιάσω τις δηλώσεις του κυβερνητικού σας εκπροσώπου κ. Σίμου Κεδϊκογλου για το “τέλος” της ΕΡΤ μέσα από τις κάμερες της ΕΡΤ ο οποίως παρεπιμπτόντως είναι και γέννημα θρέμμα της ΕΡΤ. Ας κάνουμε πρώτα μια αναδρομή όταν πριν δύο χρόνια ο κ. Κεδίκογλου είχε μιλήσει μπροστά στις κάμερες για ολική υπεράσπιση της ΕΡΤ, υποτίμηση της αξίας της από την εκάστοτε κυβέρνηση, ότι η προσφορά της είναι ανεκτίμητη, πως έχει μοναδικά προνόμια και τέλος τόνιζε ότι η ΕΡΤ δεν θα έκλεινε ποτέ γιατί θα αγωνιζόταν και αυτός. Σίγουρα θα πρέπει να αποτελεί ντροπή για εσάς αυτό το γεγονός και την υπόλοιπη κυβέρνηση.

Ο ίδιος αναφέρεται στην ΕΡΤ για “ιερές αγελάδες”, για ένα σκάνδαλο αδιαφάνειας και σπατάλης καθώς και πάρτυ των εργαζομένων της. Όμως για ποιο πάρτυ και ποια αδιαφάνεια μιλάμε όταν τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ έχουν δεχθεί μείωση στον μισθό τους έως και 55% ; Σε ποιες σπατάλες αναφέρεται; Μήπως θέλει να περάσει κάποιο άλλο μήνυμα; Η δήλωση την οποία έκανε ο κ. Κεδίκογλου ήταν αντιπολιτική, αντιεπαγγελματική ημιτελής και ακραίως ασαφής!

Επανέρχομαι όμως και πάλι στο θέμα της αντισυνταγματικής και πραξικοπιματικής σας κίνησης. Το γεγονός πως η δημόσια ραδιοτηλεόραση, αυτό το ύψιστο αγαθό του ελληνικού λαού εξαφανίζεται σε 5 ώρες μετά την ψυχρή αναγγελία του κ. Κεδίκογλου φέρνει στην μνήμη μας άλλες χουντικές εποχές, “κλόνοι” του δικού σας πραξικοπήματος, Όλοι ξέρουμε πως η ημερομηνία Τρίτη 11 Ιουνίου 2013 έχει γραφθεί στις μαύρες σελίδες της ιστορίας της χώρας μας. Ήδη βιώσαμε την κατάλυση του θεμελιώδους δικαιώματος του Έλληνα για ελεύθερη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Ας μην ξεχάσουμε όμως να αναφέρουμε πως ο κ. Κσίκογλου είπε πως έφταιγε και η ακροαματικότητα. Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΑΓΑΘΟ! ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΟ! Αν και αυτό περί χαμηλής ακροαματικότητας ήταν ψευδές, καθώς η ραδοφωνία της ΕΡΤ κατέχει ίσως τα υψηλότερα ποσοστά πανελλαδικά και η τηλεόραση της ΕΡΤ έχει τα ποσοστά ενός μέσου τηλεοπτικού σταθμού. Επίσης, ας μην ξεχάσουμε για τις σπατάλες στις οποίες αναφέρεται ο κ. Κεδίκογλου.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: από πότε η ελληνική κυβέρνηση χρηματοδοτούσε την ΕΡΤ; Κάθε άλλο η ΕΡΤ όχι μόνο δεν έφερε ποτέ χρεός προς το Δημόσιο αλλά μόνο επικερδές ήταν προς το ελληνικό κράτος. Ο Έλληνας πολίτης χρηματοδοτούσε την ΕΡΤ καθώς πλήρωνε το ετήσιο πάγιο των 51 ευρώ, το οποίο είναι από το χαμηλότερο πάγιο πολίτη για την δημόσια ραδιοτηλεόραση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όμως πως τολμά ο κ. Κεδίκογλου να μετονομάζει το πάγιο σε χαράτσι, καθώς ο έλληνας πληρώνει φθηνά για ένα δημόσιο αγαθό, την δημόσια ενημέρωση, ενώ το χαράτσι που πληρώνει για το σπίτι του είναι ακριβό και δεν έχει κάποιο προνόμιο;

Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, ξέρουμε ότι θέλετε να καλύψετε την μνημονιακή σας υποχρέωση για την απόλυση χιλιάδων με εντολή της τρόικα και επιλέξατε τους 2656 εργαζόμενους της ΕΡΤ. Πως υφίσταται το κλείσιμο της ΕΡΤ όταν υπάρχει τρικομματική κυβέρνηση και αποφασίζετε μόνος σας ενώ οι άλλοι δύο κυβερνητικοί έταιροι διαφωνούν με την παράνομη αυτή νομοθετική πράξη. Το θέμα αυτό ποτέ δεν τέθηκε επί του τάπητος για πλήρη συζήτηση και ψήφιση αυτής της απόφασης από την Βουλή.

Κλείσιμο της ΕΡΤ σημαίνει ότι υπάρχει αποκοπή από ένα τεράστιο κομμάτι του δημόσιου τομέα. Από την Τρίτη 11 Ιουνίου είναι επίσημο πως άλλοι 2656 εργαζόμενοι μπαίνουν στην περίφημη αγορά “ανεργίας”...

Όσον αφορά την ΝΕΡΙΤ, αναφέρετε για ένα νέο φορέα, μια νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση που θα είναι υγιής. Είστε σίγουροι ότι αυτή η νέα ραδιοτηλεόραση με αυτό το σχέδιο δομής 3 μηνών, με λιγότερο από το 1/3 του δυναμικού της ΕΡΤ με λιγότερα ραδιοτηλεπτικά μέσα και με πολύ μικρότερο μπάτζετ θα έχει την επιτυχία της ΕΡΤ ; Όχι βέβαια... Μήπως αυτή η ΝΕΡΙΤ αποτελεί απόγονο της άλλοτε ΥΕΝΕΔ που θα διευκολύνει τα εγκλήματα της σημερινής κυβέρνησης; Ή μήπως πέρα από την επιδίωξη απόλυσης περίπου 3000 εργαζομένων θέλατε να περάσετε κάποιον άλλο κρυφό νόμο; Για να γίνω όσο πιο σαφής μπορώ, εννοώ ότι με το κλείσιμο της ΕΡΤ θα στρεφόταν το βλέμμα όλων των ελλήνων προς αυτό το γεγονός για να ψηφίσετε “κρυφά” ένα πιο αποτρόπαιο νόμο;

Βλέπουμε ότι η κυβέρνηση πλέον αντιμετωπίζει τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους τη ΕΡΤ ως αναλώσιμο είδος μερικών χρήσεων. Η ΕΡΤ είναι ίσως η μοναδική που παρέχει ενημέρωση χωρίς εντυποσιωθηρία και λαϊκισμό. Η ΕΡΤ ήταν εκείνη που αναβίωσε τον χώρο του πολιτισμού και της τέχνης στην νέα Ελλάδα με πλήθος δικών της πρωτότυπων και επιτυχημένων πρωτοβουλιών. Η ΕΡΤ είναι αυτή που έχει στην κατοχή της πλήθος ιστορικών αρχείων και εκθεμάτων για την σύγχρονη ιστορία της χώρας μας. Με την δημιουργία αυτού του νέου φορέα το έργο και η ιστορία της ΕΡΤ θα παραλείπεται...Είμαστε η μοναδική χώρα που δεν έχουμε δημόσια ραδιοτηλεόραση σε όλη την Ευρώπη.

Η ΕΡΤ δεν είναι αθηναϊκή ραδιοτηλεόραση, η ΕΡΤ ανήκει σε όλους τους Έλληνες. Δεν έχετε σκεφθεί καθόλου τις ακριτικές περιοχές οι οποίες εκπέμπουν μόνο το σήμα της ΕΡΤ και των γειτονικών χωρών. Πλέον, χωρίς την ΕΡΤ ήδη εδώ και μία εβδομάδα οι ακρίτες μας βλέπουν μόνο τα προγράμματα των Τούρκων, των Αλβανών, των Σκοπιανών και των Βουλγάρων. Επίσης, οι ομογενείς μας ενημερόνωνταν μέχρι πρότεινος από την δορυφορική ERT World αλλά πλέον δεν έχουν το δικαίωμα να ενημερώνονται για την πατρίδα μας.

Να ξέρετε πως ο ελληνικός λαός δεν θα το αφήσει έτσι. Ήδη από την Τρίτη το βράδυ υπάρχει τεράστια συγκέντρωση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σε όλα τα στούντιο της σε ολόκληρη την επικράτεια.

Είναι φανερό ότι θέλετε να καταργήσετε το δικαίωμα του δημοσιογράφου για υπεράσπιση της Αλήθειας, της Δικαιοσύνης, της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας. Αυτή η πεποίθηση δημιουργήθηκε ιδιαίτερα την περασμένη Τρίτη όταν με χουντικό τρόπο στείλατε τα ΜΑΤ για διακοπή του σήματος της ΕΡΤ. Η κυβέρνηση βέβαια, μπορεί να αναδιοργανώσει και να ανασυγκροτύσει την ΕΡΤ αλλά ποτέ δεν έπρεπε να κάνει αυτό που έκανε: να κλείσει τις κάμερες και τα μικρόφωνα και να αφήσει “παγωμένα στο μαύρο” τις οθόνες και τα ραδιόφωνα.

Παρ' όλη την απόφαση του συμβουλίου της επικρατείας δεν βγήκε κάποιο απόλυτο και προφανές συμπέρασμα. Ας “βγείτε” εσείς ο ίδιος μέσα από τις κάμερες της ΕΡΤ και τις συχνότητες της για να βγάλετε επίσημα αυτή την απόφασή.

Να ξέρετε πως τα όρια του ελληνικού λαού έχουν εξαντληθεί καθώς θέλουμε το δικαίωμα για δημόσια αντικειμενική ενημέρωση, θέλουμε την επαναλειτουργεία της ΕΡΤ και θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους. Αν δεν είστε ικανός για να λαμβάνετε τέτοιες αποφάσεις χωρίς κάποιο σχέδιο η καλύτερη λύση είναι να παραιτηθείτε!

ΓΙΑΤΙ Η ΕΡΤ ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ!

Με αγανάκτηση,
Αποστολόπουλος Άγγελος


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.