Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Η σωστή συντήρηση των τροφίμων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι ντομάτες πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο; Πώς να διατηρήσουμε φρέσκιες τις μπανάνες; Οι πατάτες θέλουν φως; Αυτές και μερικές ακόμα απορίες, βρίσκουν τις απαντήσεις τους.

Για να διατηρείτε φρέσκα και για μεγαλύτερο διάστημα τα προϊόντα σας, ακολουθήστε μερικούς από τους παρακάτω κανόνες, εξοικονομώντας παράλληλα και χρήματα, αφού τα προϊόντα δεν θα χαλάνε αμέσως, ώστε να αναγκάζεστε να προμηθεύεστε διαρκώς καινούργια.

Μπανάνες, ώριμες και μη

Η εξωτερική φλούδα της μπανάνας, μας αποκαλύπτει το πόσο ώριμη είναι. Όσο η μπανάνα ωριμάζει, η πράσινη φλούδα της κιτρινίζει. Κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης, το άμυλο της μπανάνας μετατρέπεται σε σάκχαρα, για αυτό το λόγο οι ώριμες μπανάνες είναι και πιο γλυκές στη γεύση.

Αν οι μπανάνες που προμηθευτήκαμε δεν είναι και τόσο ώριμες, μπορούμε να τις φυλάξουμε για ένα βράδυ μέσα σε χαρτοσακούλα. Αντίθετα, για να επιβραδύνουμε τη διαδικασία ωρίμανσης, καλό είναι να τις βάλουμε στο ψυγείο. Η φλούδα μπορεί να γίνει σκούρα, αλλά το φρούτο θα είναι ιδιαίτερα γευστικό μετά από λίγες ημέρες.

Φυστικοβούτυρο

Το όνομά του μας παραπλανεί, καθώς το φυστικοβούτυρο δεν περιέχει καθόλου βούτυρο. Πρόκειται ουσιαστικά για αλατισμένο πολτό φυστικιών. Το φυστικοβούτυρο ταγκίζει εύκολα, εάν διατηρηθεί σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.

Για το λόγο αυτό ιδανικός χώρος φύλαξής του, είναι το ψυγείο. Επειδή το φυστικοβούτυρο όμως, παίρνει εύκολα τη μυρωδιά από άλλα τρόφιμα, πρέπει να φροντίζουμε πάντα να είναι καλά κλεισμένο το καπάκι του.

Πατάτες

Το ιδανικό μέρος φύλαξης για τις πατάτες, πρέπει να είναι δροσερό, σκοτεινό και με καλή κυκλοφορία αέρα. Η θερμοκρασία διατήρησής τους, είναι γύρω στους 15 βαθμούς Κελσίου. Η έκθεση στο φως συχνά προκαλεί το πρασίνισμά τους.

Προμηθευτείτε αραιοπλεγμένους σάκους -που βοηθούν τις πατάτες να αναπνέουν- και τις διατηρούν φρέσκες. Υπό αυτές τις συνθήκες, διατηρούνται σε καλή κατάσταση για έναν και πλέον μήνα.

Στο ψυγείο μπορούν να διατηρηθούν από έναν έως δύο μήνες, όμως η γεύση τους θα αλλάξει αισθητά.

Σάλτσα καυτερή

Όξινα προϊόντα που έχουν ως βάση τους το ξίδι ή τη ντομάτα, διατηρούνται καλύτερα σε θερμοκρασίες δωματίου.

Ψωμί

Το ψωμί διατηρείται φρέσκο σε μέρος κλειστό, που δεν περνάει ο αέρας. Μάλιστα, προτιμότερο είναι να παραμένει και σκεπασμένο με κάποιο υφασμάτινο πανί. Αν δεν καταναλωθεί φρέσκο, μπορείτε να το κόψετε σε φέτες και να το φυλάξετε στην κατάψυξη, όπου μπορεί να διατηρηθεί ακόμα και για 3 μήνες.

Ντομάτες

Σε κάθε περίπτωση, το ψυγείο πρέπει να αποφεύγεται. Οι ντομάτες μέσα στο ψυγείο μαλακώνουν υπερβολικά και χάνουν τη φρεσκάδα και τη γεύση τους.

Βρείτε καλύτερα ένα δροσερό, σκοτεινό και καλά αεριζόμενο μέρος για να τις διατηρήσετε.

Αν παρόλα αυτά, επιμένετε να τις βάζετε στο ψυγείο και τις δείτε να είναι ιδιαίτερα παραγινωμένες, μην τις πετάξετε. Μπορείτε να τις κάνετε εξαιρετικό πελτέ ή σάλτσα, για να νοστιμίσουν τα φαγητά σας.

Τούρτα

Οι τούρτες για να διατηρηθούν φρέσκιες και μαλακές για αρκετές ημέρες, χρειάζεται να τις φυλάξουμε σε αεροστεγώς κλεισμένα σκεύη ή να κλείσουμε το αποθηκευτικό σκεύος τους με πλαστική μεμβράνη. Μετά την πρώτη μέρα, καλό είναι να φυλάσσονται στο ψυγείο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.