Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Πρόγραμμα για 400.000 ανέργους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ρητή σύσταση προς τη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν, να παραμερίσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την έγκριση της συγχρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος που αφορά την ανεύρεση προσωρινής εργασίας για 400.000 οικογένειες στις οποίες δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος, φέρεται να διατύπωσε χθες ο αρμόδιος για θέματα Απασχόλησης επίτροπος, Λάζλο Αντορ.

Η κίνηση Αντορ έγινε σε απάντηση επιστολής της Ελληνίδας επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη. Σε χθεσινή απάντησή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει ουσιαστικά την εμπλοκή που υπάρχει, σημειώνοντας ότι «μια πιθανή πηγή χρηματοδότησης του προγράμματος, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, είναι το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, κάτι που απαιτεί ωστόσο την αναθεώρηση των προγραμμάτων, δυνατότητα που είναι περιορισμένη, με δεδομένο ότι το ΕΣΠΑ διανύει ουσιαστικά την τελευταία χρονιά της προγραμματικής περιόδου».

Η αντίρρηση στην έγκριση των προγραμμάτων διατυπώθηκε από τον επικεφαλής της Διεύθυνσης, Κόος Ρισέλ, στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στις 22 Μαΐου.

Μάλιστα, ο κ. Βρούτσης φαίνεται ότι έμεινε έκπληκτος όταν ο Ολλανδός αξιωματούχος της Κομισιόν του διεμήνυσε πως εάν προχωρήσει ως έχει το πρόγραμμα, η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να καταβάλει πρόστιμο.

Κατόπιν τούτων, η επίτροπος Μ. Δαμανάκη ζήτησε εξηγήσεις από τον κ. Αντορ, υπενθυμίζοντάς του τις σχετικές συζητήσεις που έχουν προηγηθεί τόσο στις συνεδριάσεις του Κολεγίου των Επιτρόπων όσο και σε διμερές επίπεδο για την αναγκαιότητα χρηματοδότησης του προγράμματος, του οποίου μάλιστα η νομική βάση έχει ψηφιστεί από τη Βουλή.

«Είχα θέσει από καιρό στις υπηρεσίες του επιτρόπου Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Λ. Αντορ το θέμα και είχα ζητήσει κατανόηση και ευελιξία στις διαδικασίες. Λυπάμαι που φαίνεται ότι υπάρχει καθυστέρηση. Είμαι βέβαιη ότι η Κομισιόν θα επιταχύνει τις διαδικασίες και εγώ θα εξακολουθήσω να κάνω ό,τι μπορώ για να υπάρξει ταχεία υλοποίηση του προγράμματος από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε η επίτροπος.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής Κ. Ρισέλ αρνήθηκε ότι απέρριψε το πρόγραμμα. Επέμεινε όμως ότι για να προχωρήσει η έγκρισή του πρέπει να πληροί συγκεκριμένους νομικούς όρους. «Η ανεργία και η αντιμετώπισή της αποτελούν ύψιστης προτεραιότητας ζητήματα για το υπουργείο Εργασίας», δήλωσε χθες ο κ. Βρούτσης.

«Το πρόγραμμα για τις οικογένειες χωρίς εργαζόμενο», πρόσθεσε ο υπουργός, «σχεδιάζεται σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να διασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι, και σε κάθε περίπτωση θα είναι πλήρως εναρμονισμένο με τους κανόνες επιλεξιμότητας που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.