Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Οι ελληνικές επιχειρήσεις επενδύουν στην πληροφορική παρά την κρίση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σύμφωνα με έρευνα της ΚτΠ.

Έντονο είναι το ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων για επενδύσεις σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τεχνολογιών (ΤΠΕ), όπως δείχνει έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Παρατηρητήριο για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση της Κοινωνίας της Πληροφορίας AE (ΚτΠ), σε περισσότερες από 1.800 επιχειρήσεις στην Ελλάδα, σε σημαντικούς για την ελληνική οικονομία κλάδους.

Ανάμεσα στα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας είναι τα εξής:

- Παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, το 36,8% των επιχειρήσεων διέθεσε κεφάλαια το 2011 για τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.

- Μία στις δύο επιχειρήσεις, με αριθμό απασχολούμενων πάνω από δέκα άτομα, επένδυσαν σε ΤΠΕ κατά το 2011. Ο κλάδος των «Εκδόσεων-Εκτυπώσεων» και οι «Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί» συγκέντρωσαν τις υψηλότερες τιμές στον δείκτη επενδύσεων σε ΤΠΕ (53% και 51,7% αντίστοιχα). Ακολουθούν οι Υπηρεσίες προς επιχειρήσεις (46%), η παραγωγή χημικών ουσιών (46%), τα τρόφιμα-ποτά (42%), οι μεταφορές και οι κατασκευές (από 40%).

- Τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις που επένδυσαν σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών το 2010, διατήρησαν ή και αύξησαν το ποσοστό του ετήσιου προϋπολογισμού τους για ΤΠΕ κατά το 2011.

H αναβάθμιση των βασικών υποδομών, η αυτοματοποίηση των λειτουργιών και διαδικασιών της επιχείρησης και η μείωση του κόστους εργασιών αποτελούν τα βασικά κίνητρα που οδηγούν τις εγχώριες επιχειρήσεις να επενδύσουν σε ΤΠΕ. Έτσι, τα επενδυτικά τους κεφάλαια κατευθύνονται στην ενσωμάτωση λογισμικού/εξοπλισμού/εφαρμογών (28,4%) και στην ανάπτυξη των βασικών υποδομών (22%), ενώ σημαντικές κρίνονται και οι επενδύσεις σε φιλικές προς το περιβάλλον ΤΠΕ, ειδικά όταν πρόκειται για τη μείωση του κόστους κατανάλωσης ενέργειας.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι επιχειρήσεις εμφανίζονται από «αρκετά» έως «πολύ» ικανοποιημένες από την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην καθημερινή τους λειτουργία, καθώς αποκομίζουν σημαντικά οφέλη, όπως είναι κυρίως η αυτοματοποίηση των εργασιών/λειτουργιών τους και η αύξηση της παραγωγικότητάς τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.