Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Τρόικα: Ανοίξτε όλα τα κλειστά επαγγέλματα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σκληρή στάση κρατά η τρόικα στο θέμα της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων καθώς θεωρεί ότι επαγγέλματα όπως αυτά των δικηγόρων, συμβολαιογράφων, γιατρών, μηχανικών, ορκωτών λογιστών κ.ά. έχουν ανοίξει μόνο στα χαρτιά και στην ουσία τα εμπόδια των παρελθόντων ετών παραμένουν.

Τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ εκφράζουν αντιρρήσεις και για τα αρχικά ευρήματα έρευνας του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) σχετικά με την απελευθέρωση επαγγελμάτων και ζητούν να υπάρξουν έρευνες από κοινού για το συγκεκριμένο θέμα. Σημειώνεται ότι ΔΝΤ και ΕΕ θεωρούν ότι η αποτυχία στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων είναι ένας από τους λόγους που διατηρούνται ακόμη σε υψηλά επίπεδα οι τιμές στην αγορά, παρά τη μείωση του κόστους εργασίας, το οποίο έχει υποχωρήσει κατά 20% από τη αρχή της κρίσης.

Σύμφωνα με τα Νέα, σε σύσκεψη στελεχών της τρόικας με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που πραγματοποιήθηκε μεσοβδόμαδα, διαπιστώθηκε πλήρης απόκλιση απόψεων για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο θέμα της απελευθέρωσης των υπηρεσιών, με τους δανειστές να θεωρούν ότι τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που δείχνουν ότι το 72% των κλειστών επαγγελμάτων έχει ήδη ανοίξει (247 από τα συνολικά 343) δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Στη συγκεκριμένη συνάντηση παρουσιάστηκαν από στελέχη του ΚΕΠΕ στοιχεία από την έρευνα που θα καταθέσει στα τέλη Ιουλίου στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο πρόεδρος του Κέντρου καθηγητής Ν. Φίλιππας, αναφορικά με την πρόοδο στην άρση των περιορισμών στα κλειστά επαγγέλματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο της έκθεσης του ΚΕΠΕ διαπιστώνει γενναία άρση των περιορισμών τους τελευταίους 12 μήνες σε επαγγέλματα με μεγάλο βαθμό ρύθμισης όπως οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, οι ενεργειακοί επιθεωρητές, οι φορτοεκφορτωτές, και βγάζει ένα πρώτο συμπέρασμα ότι σε μακροπρόθεσμη βάση τα πιθανά οφέλη από τη μείωση των τιμών και των υπηρεσιών θα κυμανθούν κοντά στο 5%-7% του Εθνικού Προϊόντος.

Τα μόνιμα στελέχη της τρόικας στην Αθήνα εξέφρασαν αμφιβολίες για το εάν τα εξεταζόμενα επαγγέλματα έχουν πραγματικά ανοίξει και χαρακτήρισαν «ευχολόγιο» την έκθεση του ΚΕΠΕ, ζητώντας να γίνουν έρευνες κοινού και να ανατεθεί σε εταιρεία δημοσκοπήσεων να ερωτήσει συγκεκριμένο δείγμα πολιτών για το εάν θεωρούν ότι έχουν ανοίξει τα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα.

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επιχειρηματολόγησαν στη βάση ότι το νομοθετικό πλαίσιο έχει ψηφιστεί και ότι η δημόσια διοίκηση, έστω και με αργούς ρυθμούς, εφαρμόζει τις νομοθετικές αλλαγές. Ενδεικτικά ανάφεραν ότι με τον Ν. 4152/2013 που ψηφίστηκε προ ημερών επήλθαν αλλαγές σε πολλά επαγγέλματα, όπως ορκωτοί εκτιμητές, φοροτεχνικοί, κτηνίατροι, ξεναγοί, πωλητές λαϊκών αγορών και αρτοποιοί.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι στο επόμενο διάστημα η πρόοδος θα είναι πιο εμφανής και οι αντιρρήσεις της τρόικας θα καμφθούν. Θεωρούν δε ότι η κωδικοποίηση από τα αρμόδια υπουργεία της σχετικής νομοθεσίας και η έκδοση έως τα μέσα Οκτωβρίου σχετικών εγκυκλίων θα απλοποιήσουν τα πράγματα για τη διοίκηση και θα καταστήσουν απολύτως σαφείς τους όρους και τις προϋποθέσεις άσκησης κάθε επαγγέλματος.

Το πρώτο τεστ για την κυβέρνηση θα είναι η αποσύνδεση των αμοιβών δικηγόρων και μηχανικών από συναλλαγές που φορολογούνται (π.χ. συμβόλαια ακινήτων).


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.